Levantina Fish: Τα 34 χρόνια εμπειρίας στην ιχθυοκαλλιέργεια και ο δρόμος προς την καινοτομία

Για την καινοτομία την οποία ανέπτυξε διακρίθηκε η εταιρεία «Levantina Fish» στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας 2023 της ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2024 σε μια λαμπερή τελετή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Πρωτογενής Τομέας» για την καινοτομία σχετικά με την σίτιση των ψαριών και συγκεκριμένα την ανάπτυξη πλωτών κατασκευών σε μορφή σημαδούρας, με ελάχιστη αντίσταση στα κύματα, ευκολότερη ένταξη στο δίκτυο του εκτροφείου και μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

KGB_0858

KGB_1166 (1)

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο διευθύνων σύμβουλος της Levantina Fish, Αντώνης Κιμωνίδης, εξηγεί αναλυτικά την συγκεκριμένη καινοτομία και την σημαντικότητά της για τον τομέα, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και τα προϊόντα που παρέχετε.

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση με πάνω από 34 χρόνια εμπειρίας στην ιχθυοκαλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας στην ανοιχτή θάλασσα της Κύπρου.

Τα προϊόντα μας περιλαμβάνουν τσιπούρα και λαβράκι και πιο πρόσφατα ιαπωνικό φαγκρί σε ολόκληρα, καθαρισμένα και φιλέτα.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η Levantina Fish;

Τα προϊόντα μας εξυπηρετούν μια ποικιλία αγορών, την χονδρική, την λιανική και τον τελικό καταναλωτή.

Το ψάρι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στη διατροφή μας λόγω των πολύ ευεργετικών συστατικών του.

Επομένως, το ψάρι μας είναι ιδανικό για όποιον θέλει να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής για τον εαυτό του και την οικογένειά του και φυσικά να απολαύσει ένα πολύ νόστιμο γεύμα.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η εταιρεία σας και γενικότερα ο τομέας σας και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ο ανταγωνισμός στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας είναι μεγάλος και μπορεί να δημιουργήσει πολλές προκλήσεις σε μια επιχείρηση και γι' αυτό είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε τα προϊόντα μας με τέτοιο τρόπο, όπου ο καταναλωτής θα τα ζητά επειδή τα εμπιστεύεται.

Η καινοτομία και η επιβράβευση

Ποια ήταν η καινοτομία για την οποία ξεχωρίσατε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βράβευσή σας στα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας 2023;

Η σίτιση των ψαριών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Τα στοιχεία της φύσης, οι σωστές ποσότητες και η συχνότητα σίτισης, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες εάν το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο ή εάν η εταιρεία δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Στην υδατοκαλλιέργεια, δεν υπάρχει σύστημα σίτισης που να εξυπηρετεί μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην ανοικτή θάλασσα. Επομένως, υπάρχει η ανάγκη να κατασκευαστούν καινοτόμες υποδομές για τις ανάγκες των ιχθυοτροφείων.

Με τα χρόνια εμπειρίας καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε πλωτές κατασκευές σε μορφή σημαδούρας, με ελάχιστη αντίσταση στα κύματα, ευκολότερη ένταξη στο δίκτυο του εκτροφείου και μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω της χρήσης τους, έως και τρία εκατομμύρια ψάρια ταΐζονται ταυτόχρονα, κάνοντας τη διαδικασία της σίτισης γρήγορη αλλά και πιο προσεκτική, καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα της σίτισης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα ψάρια στους κλωβούς τρώνε σε παρόμοια χρονικά διαστήματα κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρύπανσης της θάλασσας.

Τέλος, το ανθρακικό αποτύπωμα μειώνεται λόγω του γεγονότος ότι η χρήση σκαφών για μεταφορά του προσωπικού και των ιχθυοτρόφων για τις καθημερινές τους εργασίες είναι πλέον ελάχιστη.

Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη βράβευση;

Σημαίνει ότι με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και με επιμονή μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα; Σκοπεύετε να επεκταθείτε και να προσφέρετε νέα προϊόντα;

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής μας και πρέπει να συνυπάρχουμε με αυτό. Με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία αναμένουμε να γίνουν και άλλες βελτιώσεις στον τομέα μας.

Λόγω του γρήγορου ρυθμού της ζωής μας, είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε στον καταναλωτή προϊόντα με το λιγότερο δυνατό χρόνο προετοιμασίας.

Ήδη, στο παρόν στάδιο, προσφέρουμε ψάρια τα οποία είναι έτοιμα για μαγείρεμα όπως φιλέτα χωρίς κόκκαλα συσκευασμένα υπό κενό αέρος μεγιστοποιώντας τη διάρκεια ζωής του.

  • Levantina Fish

Η εταιρεία Levantina Fish απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον Πρωτογενή Τομέα για την ανάπτυξη πλωτών κατασκευών σε μορφή σημαδούρας, με ελάχιστη αντίσταση στα κύματα, ευκολότερη ένταξη στο δίκτυο του εκτροφείου και μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Η σίτιση των ψαριών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Τα στοιχεία της φύσης, οι σωστές ποσότητες και η συχνότητα σίτισης, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες εάν το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο ή εάν η εταιρεία δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Στην υδατοκαλλιέργεια, δεν υπάρχει σύστημα σίτισης που να εξυπηρετεί μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην ανοικτή θάλασσα. Επομένως, η ανάγκη να κατασκευαστούν καινοτόμες υποδομές για τις ανάγκες των ιχθυοτροφείων είναι επιτακτική.

H Levantina Fish κατάφερε να αναπτύξει τις πλωτές κατασκευές, για τους σκοπούς της σίτισης, με αναθετικό σχεδιασμό στα ισχυρά ρεύματα και στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας τες τις πιο προηγμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μέσω της χρήσης τους, έως και 3 εκατομμύρια ψάρια ταΐζονται ταυτόχρονα, κάνοντας τη διαδικασία της σίτισης γρήγορη αλλά και πιο προσεκτική, καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα της σίτισης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα ψάρια στους κλωβούς τρώνε σε παρόμοια χρονικά διαστήματα κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρύπανσης της θάλασσας.

Τέλος, το ανθρακικό αποτύπωμα μειώνεται λόγω του γεγονότος ότι η χρήση σκαφών για μεταφορά προσωπικού και ιχθυοτρόφων για τις καθημερινές τους εργασίες είναι, πλέον, ελάχιστη.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας