Powered by

Τέλος στους εμπορικούς ελέγχους του Brexit προωθεί το Λονδίνο για τη Β. Ιρλανδία

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποβάλει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση νομικών μέτρων με βάση τα οποία θα τίθεται τέλος στους περισσότερους ελέγχους που ορίζει η συμφωνία του Brexit στα αγαθά που διακινούνται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Επιπλέον, θα τροποποιείται ο βρετανικός νόμος περί Αποχώρησης από την ΕΕ, έτσι ώστε το δίκαιο της ΕΕ να μην έχει αυτόματη ισχύ στη Β. Ιρλανδία.

Η πρόταση του Λονδίνου συνιστά τη δέσμη μέτρων που προανήγγειλε η βρετανική Κυβέρνηση στο πλαίσιο συμφωνίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Β. Ιρλανδίας ώστε να επιστρέψει στην τοπική συγκυβέρνηση με το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν. 

Το DUP, κρίνοντας πως οι όροι του Brexit απειλούσαν την ακεραιότητα του Ην. Βασιλείου, απέχει από τον Φεβρουάριο του 2022 από το διαμοιρασμό εξουσίας που ορίζει για τη Βόρεια Ιρλανδία η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και πολλές αναβολές, ο ηγέτης του DUP σερ Τζέφρι Ντόναλντσον δήλωσε λίγο μετά από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ότι συναινεί στην αποκατάσταση λειτουργίας της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη Β. Ιρλανδία, υπό την προϋπόθεση πως η Κυβέρνηση Σούνακ θα νομοθετήσει με βάση τους όρους της μέχρι σήμερα κρυφής συμφωνίας μεταξύ τους.

Τα μέτρα, που αναμένεται να τεθούν προς ψηφοφορία στο Γουέστμινστερ την Πέμπτη, προβλέπουν επίσης ένα εμπορικό συμβούλιο «Ανατολής-Δύσης» ώστε να επικαιροποιούνται οι όροι του εμπορίου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και τη διεξαγωγή ενός υπουργικού συμβουλίου της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου στη Βόρεια Ιρλανδία κάθε χρόνο.

Οι όροι της συμφωνίας αυτής επηρεάζουν, ωστόσο, κάποιες διατάξεις του Πλαισίου του Ουίνδσορ, της συμφωνίας που υπέγραψε ο Ρίσι Σούνακ με την Πρόεδρο της Κομισιόν για τους όρους του Brexit. Ωστόσο, βρετανικές κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες και σύμφωνες με τις όποιες αλλαγές.

Στη συμφωνία εξακολουθούν να αντίκεινται τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη του DUP, ωστόσο τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν, καθώς το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τονίσει τη σημασία αποκατάστασης της συγκυβέρνησης στο Μπέλφαστ.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί