Powered by

Στην βαθμίδα Α και από τους Fitch... Συνέχεια στο ντόμινο αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, θέτοντας την χώρα μας για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα Α, το ντόμινο αναβαθμίσεων για την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζεται.

Ο Fitch αναβάθμισε την οικονομία της Κύπρου στην βαθμίδα Α, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρει πως «πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί αναγνώριση της θετικής πορείας της χώρας και ψήφο εμπιστοσύνης για τις υπεύθυνες μας πολιτικές για μια ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Ειδικότερα, ο Fitch αναβάθμισε την Κύπρο από 'ΒΒΒ+' σε 'Α-', διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές, στην δεύτερη συνεχόμενη αναβάθμιση, μετά από την διπλή αναβάθμιση από τους Moody's, και σε μια εξέλιξη που συνίσταται σε άλλη μια επιστροφή στην βαθμίδα ‘Α' από τον Αύγουστο του 2011.

Η αναβάθμιση αυτή είναι η δεύτερη κατά το 2024 από τον Fitch, αφού είχε προηγηθεί η αναβάθμιση του περασμένου Ιουνίου από τον οίκο, ενώ των αναβαθμίσεων, τόσο από Fitch όσο και από Moody's, είχε προηγηθεί και η αναβάθμιση από τον Οίκο Scope (χωρίς συμβατική σχέση με την Κ.Δ.).

Σημειώνεται επίσης πως αυτή την στιγμή η Δημοκρατία βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες εντός της επενδυτικής περιοχής, τόσο από τον οίκο Fitch, όσο και από τον οίκο Moody’s.

Η νέα αναβάθμιση της Κύπρου, αυτή την φορά από τους Fitch, αντανακλά τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες αξιολόγησης:

Ταχεία πτώση του δημόσιου χρέους: Η Κύπρος είχε μια από τις πιο απότομες μειώσεις του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ μεταξύ των κρατών ομολόγων του οίκου Fitch τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένουν ότι θα συνεχιστεί κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα: Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προηγούμενες προβλέψεις τους, υποστηριζόμενα από την ισχυρή αύξηση των εσόδων.

Περιορισμένοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι: Βλέπουν συνεχή ισχυρή δέσμευση σε όλο το πολιτικό φάσμα στη διατήρηση συνετών δημοσιονομικών πολιτικών με έμφαση στην απομόχλευση χρέους, τη βελτιωμένη ικανότητα άντλησης εσόδων και τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων μετρητών.

Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική: Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 3.8% το 2024 και κατά μέσο όρο το 3.1% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Αυτός ο ρυθμός είναι πολύ μπροστά από την τρέχουσα και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ευρωζώνης (περίπου 1%) και αντανακλά την ισχυρή δυναμική της κατανάλωσης και των επενδύσεων, καθώς και την ανάκαμψη των καθαρών εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την όγδοη στην σειρά αναβάθμιση που λαμβάνει η Κύπρος τους τελευταίους είκοσι μήνες και δη κατά την θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι και σε έκθεση που έδωσε την περασμένη βδομάδα στην δημοσιότητα ο Fitch, αναλύοντας τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχονταν επίσης αναφορές που επιβεβαιώνουν την θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Όπως αναφερόταν στην έκθεση, η Κύπρος συνεχίζει να επωφελείται από την οικονομική εξυγίανση που έχει υλοποιήσει και η οικονομία της παραμένει ανθεκτική, παρά τις εξωτερικές προκλήσεις.

Τονιζόταν παράλληλα πως ο τομέας των δημοσιονομικών επιδόσεων παρουσιάζει βελτίωση, ενώ η Κύπρος έχει καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Ο Fitch, στην έκθεσή του, εκτιμούσε πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει θετική, με σταδιακή αποκατάσταση των ισχυρών οικονομικών θεμελίων της χώρας, παρά τις αβεβαιότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ε.Ε. και τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ