Η παρέμβαση Νικόδημου Δαμιανού στις εργασίες του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Ανακοίνωση αναφέρει ότι διεξήχθη συζήτηση για την καταλληλόλητα των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030, υπό το φως των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Οι Υπουργοί ενέκριναν επίσης Συμπεράσματα Συμβουλίου για τη Λευκή Βίβλο «Διαχείριση των αναγκών της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές». 

O δρ Δαμιανού στην παρέμβασή του ανέφερε ότι εν μέσω ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως το 6G, η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) και το υπολογιστικό νέφος, απαιτείται αναπροσαρμογή των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας κατά την αξιολόγηση του Προγράμματος το 2026.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και φιλόδοξοι, στη βάση εκτίμησης επιπτώσεων. 

Σχετικά με την επιτάχυνση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, ο Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία μετατροπής της έρευνας σε εμπορικά διαθέσιμες καινοτομίες, συμμετοχή της βιομηχανίας σε ερευνητικά έργα, καθώς και στην ενίσχυση της συντονισμένης συμμετοχής της Ευρώπης σε διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης, ειδικά στους τομείς του 6G και της ΤΝ.

Περαιτέρω, ο δρ Δαμιανού εστίασε στην ανάγκη συνδυασμού των πράσινων καινοτομιών με το ψηφιακό οικοσύστημα, προωθώντας ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο. 

Ο Υφυπουργός καλωσόρισε επίσης την παρουσίαση της Ελλάδας για την επερχόμενη εθνική στρατηγική της όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Τόνισε ότι είναι συλλογική ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. 

O Υφυπουργός υποστήριξε επίσης την πρόταση της Ολλανδίας για καλύτερη νομοθετική ρύθμιση του ψηφιακού τομέα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι «27» αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Tomas Lamanauskas, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), σχετικά με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη συνεργασία ΕΕ-ITU. 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο δρ Δαμιανού είχε χωριστές συναντήσεις με ομολόγους του από την Πολωνία και τη Δανία για συζήτηση και συντονισμό των προτεραιοτήτων και δράσεων, ενόψει του Τρίο Προεδρίας και της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026. 

Δειτε Επισης

Samsung Electronics: Επίσημη διάθεση της σειράς Galaxy S25 σε Κύπρο και Ελλάδα
Οι πιο επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις για τις επιχειρήσεις και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν
Samsung: Παρουσιάζει την Color E-Paper και νέες προτάσεις ψηφιακής σήμανσης με τεχνολογία AI στην ISE 2025
Σύντομα η διασύνδεση «Ψηφιακού Πολίτη» και Gov.gr Wallet-Σε κοινή πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Κύπρος και Ελλάδα
CITEA: Σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 2024-Με επιτυχία η γενική συνέλευση του Συνδέσμου(pics)
Απλοποιημένη διαχείριση όλον των προϊόντων Mac με το CleanMyMac Business
Ποια είναι η DeepSeek που θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Kyndryl: Αναγκαιότητα η ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής
Ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας... Κυπριακά venture capital funds και εταιρείες gaming στα μεγαλύτερα deals του 2024
Συγχαίρει Δρ. Σάββα Χατζηχριστοφή για τον διορισμό του στην AI Taskforce το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος