powered by

Οι δικαστικές καθυστερήσεις στο επίκεντρο συμποσίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η αδυναμία που παρουσιάζει το κυπριακό δικαστικό σύστημα στην εκδίκαση υποθέσεων και την απονομή δικαιοσύνης χωρίς καθυστερήσεις θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του ετήσιου Συμποσίου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο 4ο Συμπόσιο της Μονάδας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024 στις 09:30 με θεματική «Οι δικαστικές καθυστερήσεις απειλούν το κράτος δικαίου» θα τεθούν επί τάπητος οι βασικές παράμετροι που επηρεάζουν την άμεση εκδίκαση υποθέσεων στις κυπριακές δικαστικές αίθουσες καθώς, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα της δικαιοσύνης στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επίλυση υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, Κύπριοι και ξένοι ομιλητές θα καταπιαστούν με θέματα που αφορούν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων και τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του, εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών μικρού μεγέθους, καθώς και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα δικαστικής ανεξαρτησίας. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα έρευνας γνώμης σε σχέση με την ποιότητα της πολιτικής Δικαιοσύνης στην Κύπρο, την οποία διενεργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η IMR.

Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκος Τορναρίτης, η Διευθύντρια της Σχολής Δικαστών, κ. Ρέα Λιμνατίτου, η Επίτροπος Νομοθεσίας, κ. Λουΐζα Ζαννέτου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βορκάς και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Ανάμεσα στους ομιλητές του Συμποσίου θα είναι ο κ. Άγγελος Μπίνης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Tigran Karapetyan - Συμβούλιο της Ευρώπης, η κ. Θεανώ Μαυρομουστάκη - Γενική Εισαγγελία και πάνω από 20 άλλοι δικηγόροι και ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρ Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος, σχολιάζει: «Το φετινό Συμπόσιο θα επικεντρωθεί κυρίως στους λόγους που παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ευελπιστούμε πως και φέτος το Συμπόσιο θα αποτελέσει ένα φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν εποικοδομητικά όλα όσα συνθέτουν ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Δρ Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής και Δικηγόρος, αναφέρει: «Το 4ο Συμπόσιο της Σχολής στοχεύει για άλλη μια χρονιά να συμβάλει με πρακτικό και ωφέλιμο τρόπο στην αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Η διαρκής ενδυνάμωση και εμπέδωση του κράτους δικαίου είναι επιτακτική και οι παρεμβάσεις αξιόλογων ομιλητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, σε μεγάλο βαθμό καθοριστικές.

Πληροφορίες για το Συμπόσιο

  • Θέμα: «Δικαστικές Καθυστερήσεις που απειλούν το Κράτος Δικαίου»
  • Ημερομηνία, ώρες και χώρος διεξαγωγής: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024, μεταξύ των ωρών 09:30-14:30, στο Discovery Hall του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν εγγραφή πατήστε ΕΔΩ
  • Το Συμπόσιο θα μεταδίδεται σε ζωντανή μετάδοση, θα υπάρχει διερμηνεία από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο YouTube.
  • Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τη Μονάδα Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη ΜΚΟ Oxygen for Democracy, υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Τα κείμενα και τα πορίσματά του θα δημοσιευθούν.
  • Χορηγοί: Zygos, ELTC, Phoebus Christos Clerides & Associates LLC, Costas Tsirides & Co LLC, Markides Markides & Co LLC, Harris Kyriakides.

Δειτε Επισης

Junior Achievement Κύπρου: Οι βραβευθέντες του «StartUp 2025» και οι καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες
Η Altia Πλατινένιος Χορηγός του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού 2025
Στο European Shipping Summit στις Βρυξέλλες η Μαρίνα Χατζημανώλη
Συμφωνία Πανεπιστημίου Κύπρου-Τράπεζας Κύπρου για υποτροφίες και εργασία
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου & Ανάπτυξης Γης 2024
Διαδραστικό εργαστήριο για οικογένειες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Η Capacitor Partners υποψήφια στα 17α InBusiness Awards στην κατηγορία «Μικρομεσαία Επιχείρηση»
Θεσμός καινοτομίας και έρευνας: Δεκαοκτώ χρόνια επιβράβευσης της αριστείας
Επιστράτευση ιδιωτικού τομέα για μελέτες ως προς το μελλοντικό εμβληματικό κτίριο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας
BluePoint Yachting: Άνοιγμα στην Ελλάδα με την AZ Yachting Hellas-Σημείο αναφοράς στην αγορά πολυτελών σκαφών