«Πληρώνω όσο πετώ» για δώδεκα δήμους και εννέα συμπλέγματα το 2025-Υποχρέωση της Κύπρου προς την Ε.Ε.
InBusinessNews 17:32 - 04 Δεκεμβρίου 2024
Στην εφαρμογή του σχεδίου «πληρώνω όσο πετώ» αναμένεται να προχωρήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 12 Δήμοι και εννέα συμπλέγματα κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τις άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων, το οποίο έχει καταρτίσει και υλοποιεί το Υπουργείο.
Η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετώ», που είναι υποχρέωση της Κύπρου προς την ΕΕ και έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες δράσεις που συντονίζει το Υπουργείο, με απώτερο στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενίσχυση της διαδικασίας διαλογής στην πηγή και τη μείωση του ποσοστού που καταλήγει σε χώρους ταφής.
Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί 22 μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αραδίππου είναι ο μόνος Δήμος που προχώρησε στην εφαρμογή μέσα στο 2024. Πέρα από τις τοπικές αρχές που αναμένεται να προχωρήσουν με την υλοποίηση κατά το 2025, υπάρχουν ακόμα επτά Δήμοι και 21 συμπλέγματα κοινοτήτων που θα προχωρήσουν το 2026. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν ενημέρωση για ενδεχόμενες κυρώσεις και επιβολή προστίμου, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται. Οι λειτουργοί που συνόδευαν την Υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση, ανέφεραν ότι αναμένεται να δεχθεί παρατηρήσεις η Κύπρος, όμως ενδέχεται να αποφευχθούν οι κυρώσεις, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε στάδιο εφαρμογής.
Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι το Υπουργείο στηρίζει τις τοπικές αρχές στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου και ότι για τον σκοπό αυτό υπάρχει ένα κονδύλι ύψους €25 εκ. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου, στο κονδύλι των 25 εκ. περιλαμβάνεται και η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, η οποία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2026. Επίσης, καλύφθηκε και το κόστος των 22 μελετών που έγιναν ήδη.
Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι η χρηματοδότηση θα καλύψει τον εξοπλισμό (40%), τις επιθεωρήσεις (30%), την τοπική εκστρατεία ενημέρωσης (20%), και την ολική παροχή για ευάλωτες ομάδες (10%). Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ειδικά απορριμματοφόρα για οργανικά απόβλητα, εξοπλισμός για κάδους με κλειδαριές σε κάθε κατοικία, καθώς και αυτόματες μηχανές πώλησης σακούλας. Το κόστος που υπολογίστηκε για τις 22 μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί, ανέρχεται στα 26 εκ. ευρώ.
Ανησυχίες εξέφρασαν οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, η Σάβια Ορφανίδου από πλευράς ΔΗΣΥ, και η Μαρίνα Νικολάου και ο Νίκος Κέττηρος από πλευράς ΑΚΕΛ, για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του μέτρου και τελικά οι τοπικές αρχές να μετακυλήσουν το κόστος στους κατοίκους. Η Υπουργός σημείωσε ότι, επειδή προηγήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στον Δήμο Αγλαντζιάς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης.
Επεσήμανε, όμως, ότι στην Αγλαντζιά παρατηρήθηκε και αλλαγή στην κουλτούρα του κόσμου στα χρόνια εφαρμογής του μέτρου. Εξάλλου, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, με το «πληρώνω όσο πετώ» ο υπολογισμός του κόστους θα είναι πιο ακριβής, ενώ μέχρι τώρα ο υπολογισμός των τελών γίνεται με πιο ελεύθερο τρόπο.