powered by

Κλειδώνει η εργασιακή ειρήνη στην ξενοδοχειακή, επανέρχεται με ανοικτές πληγές στην οικοδομική βιομηχανία

Μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις σημαδεύτηκε και με εντάσεις-όπως λόγου χάρη κατά τη διάρκεια της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος-, φαίνεται να επέρχεται η ομαλότητα και να διασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη σε δύο βασικούς τομείς της οικονομίας και δη στον κατασκευαστικό τομέα και την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η χθεσινή (3/12) θετική απάντηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στην αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επιτρέπει την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία πέραν του γεγονότος πως θα είναι μακράς διάρκειας-μέχρι το τέλος του 2027-θα ισχύει για όλο το προσωπικό που εργάζεται σε ξενοδοχεία ανά το παγκύπριο.

Σημειώνεται πως, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, η συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί σήμερα (4/12) το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, επήλθε μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αρχικά υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και εν συνεχεία με την συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού.

Μάλιστα, σε κάποιο στάδιο της διαπραγμάτευσης και μεσούσης της μεσολαβητικής προσπάθειας του Υπουργού Εργασίας, είχε προκύψει σημαντική εμπλοκή, με τις συντεχνίες να απορρίπτουν στις 25 Οκτωβρίου την αρχική πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Παναγιώτου, κηρύσσοντας, παράλληλα, την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε κατάσταση απεργίας, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώνουν πότε και ποιας διάρκειας θα ήταν τα απεργιακά μέτρα που θα λάμβαναν.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος προχώρησε σε ακόμη πιο εντατικές διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα.

Μάλιστα, μία βδομάδα μετά την κήρυξη κατάστασης απεργίας στα ξενοδοχεία, και δη την 1η Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εργασίας κατέθεσε την τελική μεσολαβητική του πρόταση, η οποία είχε γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Παρότι, όμως, είχε επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία, εντούτοις, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, λόγω πολλών αντιδράσεων ανάμεσα στα μέλη τους, καθυστέρησαν να δώσουν την τελική τους απάντηση στον Υπουργό Εργασίας.

Τελικά, και μετά από επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, ο ΣΤΕΚ αποφάσισε να αποδεχθεί την μεσολαβητική πρόταση στις 26 Νοεμβρίου, ενώ χθες θετική απάντηση έδωσε και ο ΠΑΣΥΞΕ, ανατρέποντας, μάλιστα, την απόφαση που έλαβε πριν μία εβδομάδα.

Πλέον και μετά τις θετικές απαντήσεις όλων των μερών στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, σήμερα, όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2027.

Εταιρικές συμβάσεις αντί συλλογικής σύμβασης στον κλάδο σκυροδέματος

Σε αντίθεση, πάντως, με την ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, θα έχουν επιχειρησιακό χαρακτήρα, αφού η αποχώρηση πολλών εταιρειών από τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος που οδήγησε και στη διάλυση του Συνδέσμου δεν επιτρέπει την σύναψη και υπογραφή μίας και κοινής-κλαδικής- συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει ολόκληρο τον τομέα.

Το γεγονός, όμως, πως η πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο εργάζεται σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, οι οποίες, όπως δήλωσαν τόσο ο Υπουργός Εργασίας όσο και ο παραιτηθείς πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, Κώστας Κυθραιώτης, εξέφρασαν ετοιμότητα να υπογράψουν εταιρική σύμβαση με τους εργαζόμενους τους στη βάση των όσων προνοούσε η μεσολαβητική πρόταση του Γιάννη Παναγιώτου, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την σταδιακή-έστω-επαναφορά της ομαλότητας στον τομέα.

Αξίζει, δε να αναφερθεί πως καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές αρκετών εταιρειών με τους εργαζόμενούς τους για υπογραφή εταιρικών συμβάσεων, προκειμένου να άρουν τα απεργιακά μέτρα, να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να αρχίσει σταδιακά η τροφοδότηση της οικοδομικής βιομηχανίας με ετοιμοπαράδοτο μπετόν.

Μάλιστα, από χθες μερίδα εργαζομένων στον κλάδο επέστρεψε κανονικά στην εργασία της, στη βάση και της απόφασης που έλαβαν νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι σε έκτακτη γενική συνέλευση των συντεχνιών που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφαν στην εργασία τους εφόσον ο εργοδότης τους υπέγραφε μαζί τους σύμβαση βάσει της πρότασης του Υπουργού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος που συνεχίζεται πλέον μόνο σε κάποιες εταιρείες διήρκησε σχεδόν ένα μήνα, επηρεάζοντας αρνητικά ολόκληρη την οικοδομική βιομηχανία, αφού πολλά έργα -μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του δημοσίου- δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω έλλειψης μπετόν.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως η αναθεωρημένη πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την σύμβαση στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, η οποία κατατέθηκε στα εμπλεκόμενα μέρη στις 29 Νοεμβρίου, περιελάβανε αναδιαμορφωμένες πρόνοιες σχετικά με την αναλογία της υπερωριακής αποζημίωσης και το ύψος των ετήσιων αυξήσεων.

Όσον αφορά την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης, που υπήρξε η αιτία της απεργίας, η πρόταση του Υπουργού προβλέπει αποζημίωση 1:1,40 για καθημερινές, 1:1,70 το Σάββατο και 1:2 τις Κυριακές και αργίες, σε σχέση με 1:1,50 και 1:2 που διεκδιούσαν οι εργαζόμενοι.

Μέχρι το 2027 ηρεμία και στις κατασκευές

Σημειώνεται πως η σύναψη έστω και επιχειρησιακών συμβάσεων στον κλάδο σκυροδέματος, θεμελιώνει πλήρως την εργασιακή ειρήνη στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, του οποίου η συλλογική σύμβαση ανανεώθηκε πριν μερικούς μήνες, λίγο πριν την λήψη απεργιακών μέτρων από πλευράς συντεχνιών.

Υπενθυμίζεται πως, οι συντεχνίες στην οικοδομική βιομηχανία είχαν απορρίψει το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας στις 10 Ιουλίου εξαγγέλλοντας, μάλιστα, την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Τελικά, και μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού, αποφεύχθηκε η λήψη απεργιακών μέτρων, με τον Γιάννη Παναγιώτου να καταθέτει την μεσολαβητική του πρόταση στις 19 Ιουλίου, η οποία και έγινε αποδεκτή από όλα τα μέρη, με αποτέλεσμα η νέα συλλογική σύμβαση να υπογραφεί στις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανανεωμένη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2027, προνοεί, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση των μειώσεων και των αποκοπών της προηγούμενης δεκαετίας με βελτιωμένα και αυξημένα ωφελήματα για τους εργαζόμενους αναφορικά με το ύψος των μισθών, το φιλοδώρημα για τον 13ο μισθό και τις εισφορές στο Ταμείο Προνοίας.

Δειτε Επισης

15ο IMH XMAS Breakfast: Το εορταστικό συναπάντημα του επιχειρηματικού κόσμου-Τι ευχήθηκαν οι παρευρεθέντες(vid)
Δωρεάν προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων από το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου
Αρχίζει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας-Τι θα ισχύει για οχήματα με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ
Στο τεύχος Ιανουαρίου του IN Business: Ο Γιώργος Ιωάννου ξεδιπλώνει το όραμα της Korantina Homes για το 2030
Νέες υπηρεσίες People, Relocation and Family Offices από την Grant Thornton Κύπρου
Το TOY Confectionery by Punin Group δίπλα στα παιδιά
Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την ρότα της παγκόσμιας ναυτιλίας
Για 15η χρονιά ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βραβεύει τη δικοινοτική επιχειρηματική συνεργασία στην Κύπρο
ΚΕΒΕ: Συγχαίρει Θωμά Καζάκο για τον διορισμό του στη θέση του γ.γ. του ΔΝΕ-«Ενισχύει τη φήμη της Κύπρου»
Ο νέος φορολογικός οδηγός της PwC Κύπρου για το 2025