Μάριος Αντωνίου: Η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο για το εμπόριο-Ξένες εταιρείες επενδύουν στην Κύπρο
InBusinessNews 11:30 - 30 Δεκεμβρίου 2024
Πλήρη ικανοποίηση και για την επισκεψιμότητα στις αγορές και για τον τζίρο κατά την εορταστική περίοδο εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι υπεραγορές και αγορά παιχνιδιών είχαν την τιμητική τους.
Σημειώνεται ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς τα γενικά εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 μ.μ., ενώ 1, 2 και 6 Ιανουαρίου τα γενικά εμπορικά καταστήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι υπεραγορές, θα είναι κλειστά.
«Καταγράφουμε την πλήρη ικανοποίησή μας τόσο όσον αφορά την επισκεψιμότητα, αλλά και τον τζίρο και στις υπεραγορές και στα εμπορικά κέντρα, αλλά και σε εμπορικούς δρόμους και στα κέντρα των πόλεων. Κινήθηκε πάρα πολύ καλά η προηγούμενη εβδομάδα για το σύνολο του λιανικού εμπορίου», είπε ο κ. Αντωνίου.
Σημείωσε ότι, οι υπεραγορές είχαν τη μερίδα του λέοντος, αλλά κινήθηκε και σε πολύ καλά επίπεδα το παιχνίδι, και κυρίως το κλασσικό επιτραπέζιο παιχνίδι.
«Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια έφθινε η αγορά δώρων όσον αφορά το κλασσικό επιτραπέζιο παιχνίδι, φέτος είδαμε μια διαφορετική τάση, μια στροφή του κόσμου», είπε.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι κινήθηκε καλά και η ένδυση και η υπόδηση, αλλά πιθανώς η συγκεκριμένη αγορά να κινηθεί και μετά τις γιορτές όταν θα ακολουθήσουν τα χειμερινά ξεπουλήματα.
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος των εκπτώσεων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση και ο κάθε λιανέμπορος είναι ελεύθερος να επιλέξει όποτε θέλει να αρχίσει τις εκπτώσεις του.
Εκτίμησε ότι, βάσει των προηγούμενων χρόνων, οι εκπτώσεις θα αρχίσουν από τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Παρασκευή.
Κληθείς να πει αν τελικά η μη θεσμοθέτηση των εκπτώσεων είναι βοηθητική, είπε ότι κρίθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ως αντισυνταγματική η πρόνοια των κλειστών περιόδων ξεπουλημάτων.
«Θεωρούμε ότι η αγορά είναι ελεύθερη. Ο κάθε λιανέμπορος γνωρίζει τις δυνατότητές του και είναι ελεύθερος να επιλέξει όποτε κρίνει, μέσα στη διάρκεια του έτους, να έχει σε προσφορά τα προϊόντα του. Άλλωστε στο τέλος της ημέρας είναι κάτι που είναι προς όφελος του καταναλωτή», σημείωσε.
Από κει και πέρα, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό οι εκπτώσεις να είναι πραγματικές, να είναι αληθινές, δηλαδή να μην υπάρχουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή παραπλανητικές.
Σημείωσε πως οι παραπλανητικές πρακτικές, έστω και μεμονωμένες, αμαυρώνουν το σύνολο του καλού ονόματος του λιανικού εμπορίου «και θέλουμε σαν Σύνδεσμος να υπάρχουν καταγγελίες, να γίνονται οι έλεγχοι και εκεί και όπου αποδεικνύονται οι εν λόγω πρακτικές να υπάρχουν τα τσουχτερά πρόστιμα, όπως προνοείται και από την κείμενη νομοθεσία»,
Επεσήμανε ότι ο καταναλωτής έχει συσσωρευμένη δύναμη στα χέρια του, «μας επισκέπτεται καθημερινά, μας κρίνει και εκείνος στο τέλος της ημέρας είτε θα μας επιβραβεύσει, είτε θα μας τιμωρήσει».
Κληθείς να κάνει μια αποτίμηση της εμπορικής χρονιάς για το 2024, είπε ότι η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο και στον όγκο κύκλου εργασιών και στην αξία.
Σημείωσε ότι η αύξηση στην αξία ήταν αυτονόητη ένεκα της αύξησης των τιμών των προϊόντων, αλλά «εκείνο που μας χαροποιεί είναι η αύξηση που παρατηρείται και στον όγκο κύκλου εργασιών. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση στο λιανικό εμπόριο και αυτή προσδίδεται και στον τουρισμό, αφού εισπράττουμε και εμείς τα ευεργετικά οφέλη του τουρισμού, όπως και άλλοι τομείς, ενώ ιδιαίτερη ώθηση στο λιανικό εμπόριο έχουν δώσει και οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, είτε Ρώσοι, είτε Ουκρανοί, είτε και Ισραηλινοί το τελευταίο διάστημα», είπε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι βλέποντας τις κινήσεις που γίνονται στο λιανικό εμπόριο, τις εξαγορές ξένων αλυσίδων, την αίτηση για αδειοδότηση δύο νέων εμπορικών κέντρων στη Λεμεσό, την κάθοδο ξένων αλυσίδων είτε σε αθλητικά προϊόντα ή προϊόντα ένδυσης, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έδαφος, φαίνεται ότι ξένες εταιρίες πιστεύουν και επενδύουν στο κυπριακό λιανικό εμπόριο «που είναι κάτι που μας χαροποιεί».
Για το 2025, είπε ότι τα πράγματα είναι δυναμικά και εναλλασσόμενα, και δεν μπορούμε να κάνουμε την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι συμβαίνει με τις εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας, τα πάντα μπορούν να επηρεαστούν και ξέρουμε τι σημαίνει ο τουρισμός για την Κύπρο και πόσο επιδρά πάνω στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας», είπε.
Τόνισε, εξάλλου, ότι, μετά τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο στην Κύπρο έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, γύρω στο 15%, ενώ το ευρύτερο εμπόριο, όχι μόνο το λιανικό, είναι ο πρώτος τομέας απασχόλησης με 18% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό τον κλάδο, να μη λαμβάνονται αποφάσεις που δημιουργούν προβλήματα σε έναν τόσο σημαντικό κλάδο που προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ», σημείωσε.
Για παράδειγμα, είπε ότι ο «στυλοβάτης» του λιανικού εμπορίου είναι οι υπεραγορές τροφίμων. «Υπολογίζουμε ότι ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο σε πραγματικούς αριθμούς είναι πέραν των €3 δις. Περίπου γύρω στα €2,3 δις. συνεισφέρουν οι υπεραγορές των τροφίμων». Επομένως, είπε, για αποφάσεις όπως το e-καλάθι «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί είχαν δημιουργήσει τον περασμένο μήνα αρκετή αναστάτωση μέσα στις υπεραγορές για πολλούς και διάφορους λόγους».
Ερωτηθείς αν ο Σύνδεσμος διαφωνεί με την εν γένει εφαρμογή της απόφασης για το e-καλάθι, είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει παρέμβαση στην αγορά και θα καθοδηγείται ο καταναλωτής στη βάση του σχηματισμού του καλαθιού στο ποια είναι η πιο ακριβή υπεραγορά ή η πιο φτηνή.
«Όταν υπάρχει αυτή η σύγκριση, πρέπει να είμαστε 1000% σίγουροι ότι αυτά που συγκρίνονται είναι όμοια με όμοια και να μην οδηγούμε τον καταναλωτή σε εσφαλμένα ή λανθασμένα συμπεράσματα. Όταν θα δώσεις μια τέτοια πλατφόρμα, πρέπει να κάνεις όλα εκείνα τα δοκιμαστικά εσωτερικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον και μετά να δώσεις την πλατφόρμα στον κόσμο όταν έλεγξες ότι δουλεύει, είναι πρακτική, είναι απλή και αυτά που συγκρίνονται πραγματικά είναι όμοια με όμοια», ανέφερε.
Σε σχέση με την άνοδο των τιμών και αν αυτή θα συνεχιστεί, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. «Αν πάρεις τα προηγούμενα 2-3 χρόνια και το τι προηγήθηκε, είτε ήταν πανδημία, είτε κλιματική αλλαγή, είτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είτε το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα από όπου περνά σημαντικό μέρος του διεθνούς εμπορίου, με τις επιθέσεις των Χούτι, όλα αυτά επηρέασαν τις τιμές, ιδιαίτερα στην Κύπρο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευμάτων εισάγονται από το εξωτερικό. Άρα η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αν και τον τελευταίο καιρόν υπάρχει μια σταθεροποίηση των τιμών, εκτός από προϊόντα φρουταρίας, οπωροκηπευτικά, τα οποία επηρεάζονται τα μέγιστα από τις κλιματικές αλλαγές», είπε.