Powered by

Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους

Την κυρίαρχη αίσθηση μεταξύ των επιχειρήσεων ότι τα πράγματα παραμένουν ελάχιστα διαφοροποιημένα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, διαπιστώνει το επιχειρηματικό Βαρόμετρο (φθινόπωρο 2024) που κατάρτισε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ).

Επίσης, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, η 15η έκδοση του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου, το οποίο αφορά συμπεράσματα σχετικά με θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, καθώς και τις τάσεις της οικονομίας, από τη σκοπιά της επιχειρηματικότητας της Λεμεσού, διαπιστώνει ότι «η αναλογία αισιοδοξίας προς απαισιοδοξία έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημειώνεται οριακή πρόοδος στις προθέσεις προσλήψεων και στην ικανοποίηση από τις επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, τα συμπεράσματα που εξάγονται από το Βαρόμετρο είναι πως «η σειρά παραμένει ουσιαστικά η ίδια, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού να βρίσκονται ακόμα στην κορυφή της λίστας και με τα κυβερνητικά τμήματα να μην αντικρίζονται ως ιδιαιτέρως φιλικά προς το επιχειρείν».

Όσον αφορά τους κινδύνους, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, «φαίνεται ότι η μόνη πραγματικά ουσιαστική ανησυχία είναι η αύξηση του κόστους, ενώ άλλοι κίνδυνοι θεωρούνται προφανώς πιο διαχειρίσιμοι».

«Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι γεωπολιτικές κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», προσθέτει το Επιμελητήριο της Λεμεσού. 

Παράλληλα, αναφέρει πως «παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις γνώσεων και δράσεων για τις υποχρεώσεις ESG, μια κατάσταση που θα μπορούσε να καταλήξει να έχει σοβαρό κόστος για όσες θεωρούνται ως μη συμμορφούμενες».

Το Επιμελητήριο αναφέρει πως θα αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, «επιδεινώνεται η αξιολόγηση των υφιστάμενων συστημάτων και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, ενώ ερωτήματα για τις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας απέδωσαν θετικές απαντήσεις». 

Δειτε Επισης

Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάρτιο-Αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024
Περαιτέρω επιβράδυνση και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Μηνιαία άνοδος 3,66% για το ΧΑΚ, ημερήσια πτώση τη Δευτέρα
Ξεπερνούν τα €2 δισεκατομμύρια τα αιτήματα στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης- Εκτός οι παλιοί μέτοχοι
Συνεχίζει την ανοδική του τροχιά ο ΣΠΟΔ-Τι συνέβαλε στην ενίσχυση του δείκτη τον Φεβρουάριο
Μειωμένος ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Απλοποιούνται οι διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο αγροτών-Δημιουργούνται νέες κατηγορίες
Πασχαλινό επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους-Επωφελούνται πέραν των 11 000 δικαιούχων
Το «σαφάρι» Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ για να φέρει επενδύσεις…Ποιους θα δει, τι θα τους πει και οι τομείς που ποντάρει
Τριάντα χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες για εκταρικές επιδοτήσεις ύψους €60 εκατομμυρίων-Ο στόχος της ενίσχυσης