Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών

Σειρά ανησυχιών για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών εκφράζει η ιδρύτρια και διευθύνουσα συνέταιρος της Constantinou Panayiotou & Co LLC-GCPLAW, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2025», η κ. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου κάνει λόγο για εν γένει στιγματισμό όλου του σώματος των δικηγόρων και του λειτουργήματος, εξαιτίας των ελαχίστων λίγων.

Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου διαπιστώνει απουσία οραματικών στόχων και μόνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απλή διαχείριση ζητημάτων.

«Και ενώ γνωρίζουμε τις λύσεις, δεν βλέπω τα προβλήματα να επιλύνονται», τονίζει, για να υποδείξει πως αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες να πασκίζουν για την επίλυση τους σε βαθμό που δεν τους αναλογεί και ούτε τους ευνοεί.

Ερωτηθείσα σχετικά, η ιδρύτρια και διευθύνουσα συνέταιρος της Constantinou Panayiotou & Co LLC-GCPLAW, υπογραμμίζει πως ο διεθνής στιγματισμός της Κύπρου μέσα από συνεχή σκάνδαλα, καθώς και ο χρωματισμός της χώρας ως η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου, όταν δεν συνοδεύεται με αποτελεσματική πολιτειακή διαχείριση και στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά στον τομέα αυτό, και απαιτείται οριζόντιος και καθολικός επανασχεδιασμός και ανάπτυξη των μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, καθώς και προώθησης της διαφάνειας, για τα οποία χρειάζεται πρωτίστως πολιτική αποφασιστικότητα», τονίζει, διαμηνύοντας πως αποτελεί μονόδρομο για να θωρακιστεί ο τόπος.

Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά. Πόσο αισιόδοξη είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;

Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν τις προοπτικές της για το 2025, π.χ. οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, οι πολιτικές εξελίξεις, οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και οι κυβερνητικές πολιτικές για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία μπορούν να χαρακτηριστούν συγκρατημένα αισιόδοξες, υπό προϋποθέσεις

Εξετάζοντας αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία μπορούν να χαρακτηριστούν συγκρατημένα αισιόδοξες, υπό προϋποθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για μένα, είναι, μεταξύ άλλων, η δημοσιονομική πειθαρχία και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, πράσινης ενέργειας και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Γενικά, υπό ομαλές γεωπολιτικές συνθήκες, αν η Κύπρος καταφέρει να αναλάβει τις σωστές στρατηγικές με ένα ισορροπημένο μείγμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής πολιτικής, μπορεί να διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη το 2025.

Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;

Η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για το 2025, παρά την αναβάθμιση της οικονομίας μας στους δείκτες αξιολόγησης που αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη.

Επειδή μιλήσαμε πιο πάνω για μακροοικονομία, οφείλω να προσθέσω πως πρέπει αυτό να μεταφερθεί θετικά και στην πραγματική οικονομία, με βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Αυτός ο στόχος θα πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης. Ο πληθωρισμός παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας για την κυπριακή οικονομία, ειδικά σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια.

Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις καταναλωτικές δαπάνες και την ακρίβεια. Ειδικότερα, αν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει την διαφοροποίηση της οικονομίας της, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη ενέργεια

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και να περιορίσει τις ανελαστικές δαπάνες.

Παράλληλα, επειδή η Κύπρος είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικές κρίσεις λόγω της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, περαιτέρω κλιμάκωση των πολεμικών συρράξεων μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, της ναυτιλίας και των διεθνών επενδύσεων.

Τέλος, η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει την διαφοροποίηση της οικονομίας της, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη ενέργεια.

Οι ξένες επενδύσεις και τι πρέπει να κάνει η Κύπρος

Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;

Πρωτίστως, οι ξένοι επενδυτές χρειάζονται ένα αξιόπιστο δικαστικό σύστημα και αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους.

Με αφετηρία τον τομέα της Δικαιοσύνης λοιπόν, οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας στη διεκπεραίωση νομικών διαδικασιών και σε υποθέσεις επιχειρηματικών διαφορών είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Μαζί με την παγκόσμια ειρήνη, ας ευχηθούμε να είναι το 2025 το έτος ίδρυσης και λειτουργίας του εξειδικευμένου Κυπριακού Εμπορικού Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, θα πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον με την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, τη ψηφιοποίηση του κράτους με τη δημιουργία μιας πλήρως ψηφιακής δημόσιας διοίκησης που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και θα ενισχύσει τη Διαφάνεια.

Θα πρέπει να προσφερθούν κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, πρόσβαση σε υποδομές και υποστήριξη για την έρευνα. Αναμένουμε βέβαια και την ολοκλήρωση της νέας μελέτης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η υλοποίηση της οποίας θα πάρει τη χώρα μπροστά.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες σύγχρονες εκστρατείες μάρκετινγκ σε βασικές αγορές (Ε.Ε., Μέση Ανατολή, Ασία) που να μπορούν να αναδείξουν αποτελεσματικά την Κύπρο ως έναν σταθερό και φιλικό προορισμό για επενδύσεις.

Απαιτείται οριζόντιος και καθολικός επανασχεδιασμός και ανάπτυξη των μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, καθώς και προώθησης της διαφάνειας

Τέλος, ο διεθνής στιγματισμός της Κύπρου μέσα από συνεχή σκάνδαλα, καθώς και ο χρωματισμός της χώρας ως η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου, όταν δεν συνοδεύεται με αποτελεσματική πολιτειακή διαχείριση και στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εύλογα ένας επενδυτής που το ακούει αυτό, θα αποθαρρυνθεί και θα στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του.

Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά στον τομέα αυτό, και απαιτείται οριζόντιος και καθολικός επανασχεδιασμός και ανάπτυξη των μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, καθώς και προώθησης της διαφάνειας, για τα οποία χρειάζεται πρωτίστως πολιτική αποφασιστικότητα. Είμαι όμως βέβαιη πως αποτελεί μονόδρομο για να θωρακιστεί ο τόπος.

Κλείνοντας αυτή την απάντηση, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς πως κάθε χρόνο τα ίδια λέμε και τα ίδια ακούμε, χωρίς τα λόγια να μετουσιώνονται σε πράξη και να βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το σημείο όπου θα είμαστε περήφανοι για μια αποφασιστική πρόοδο της χώρας στον τομέα αυτό.

Ο τομέας της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών

Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησης της δικής σας εταιρείας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;

Όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών, ως διευθύνουσα συνέταιρος δικηγορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται και στα δύο, φυσικά και ανησυχώ για διάφορα ζητήματα.

Αρχίζοντας από το θέμα της εποπτείας των δικηγόρων στα θέματα ΞΒΧ, ανησυχώ για το πιο σώμα θα την ασκεί εν τέλει, πόσο αποτελεσματικά θα την ασκεί. Ανησυχώ για τον εν γένει στιγματισμό όλου του σώματος των δικηγόρων και του λειτουργήματος μας, εξαιτίας των ελαχίστων λίγων.

Δεν βλέπω οραματικούς στόχους παρά μόνο απλή διαχείριση ζητημάτων στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και ενώ γνωρίζουμε τις λύσεις, δεν βλέπω τα προβλήματα να επιλύνονται

Ανησυχώ επίσης για την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, αλλά και για το πώς θα αξιοποιηθούν οι λαμπροί νέοι δικηγόροι, οι νέοι συνάδελφοι μου που προσπαθούν να κτίσουν την καριέρα τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το επάγγελμα, με συνθήκες συνεχούς τροφοδότησης με ανθρώπινο δυναμικό.

Γενικά δεν βλέπω οραματικούς στόχους παρά μόνο απλή διαχείριση ζητημάτων στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και ενώ γνωρίζουμε τις λύσεις, δεν βλέπω τα προβλήματα να επιλύνονται.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε ως δικηγόροι, ως δικηγορικές εταιρείες, να πασκίζουμε για την επίλυση τους σε βαθμό που δεν μας αναλογεί, και ούτε μας ευνοεί.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;

Οι προσλαμβάνουσες που έχουν να διαχειριστούν οι Κύπριοι δικηγόροι, διαφέρουν από αυτές των συναδέλφων σε άλλες χώρες, γιατί ενώ ο ιδιωτικός τομέας της δικαιοσύνης ανά το παγκόσμιο έχει προχωρήσει και μιλάμε για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τα δεδομένα λειτουργίας της δικηγορίας, εντούτοις στην Κύπρο μας, στον δημόσιο τομέα οι οπισθέλκουσες δεν αφήνουν την πρόοδο να σημειωθεί, κατά πόσο μάλλον να εδραιωθεί.

Η όλη προσπάθεια εξαντλείται στην ψηφιοποίηση των φακέλων και στην καλύτερη περίπτωση στο ADR (οπτικοακουστικά μέσα για τη διεξαγωγή δικών), που προχωρούν μετ’ εμποδίων. Άρα, βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ένα επαγγελματικό πεδίο αντιθέσεων και δύο ταχυτήτων.

Οι δικηγόροι διαθέτουν την επιχειρηματική ευστροφία και είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα αντανακλαστικά να αντιληφθούν πότε πρέπει να προσαρμοστούν με ευελιξία

Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα;

Μα την βλέπουμε ήδη σε αρκετές περιπτώσεις. Θεωρώ πως οι δικηγόροι διαθέτουν την επιχειρηματική ευστροφία και είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα αντανακλαστικά να αντιληφθούν πότε πρέπει να προσαρμοστούν με ευελιξία και να προχωρήσουν είτε σε μια εξαγορά είτε να συγχωνευτούν και να ενώσουν δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά τις προκλήσεις της νέας εποχής που θα τους δώσει ένα εχέγγυο όχι απλώς βιωσιμότητας, αλλά και περαιτέρω εξέλιξης.

Τα πλάνα για το GCPLAW

Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και την στρατηγική ανάπτυξης του δικού σας οργανισμού εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο τομέας και της δικηγορίας, αλλά και των νομικών και διοικητικών υπηρεσιών περνά κρίση, και την περνάει ταυτόχρονα και παράλληλα. Αυτό έχει βεβαίως αντίκτυπο πρωτίστως στα δικηγορικά γραφεία.

Το GCPLAW έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, έχουμε τροποποιήσει εσωτερικά το μοντέλο λειτουργίας και παραγωγικότητας, επενδύσαμε στην εκπαίδευση σε σύγχρονα πεδία της επιστήμης και των προκλήσεων, και με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό, τιμώντας το λειτούργημά μας εδώ και μια εικοσαετία.

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων
Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας τα διατάγματα Παναγιώτου
Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες και αλλοδαπούς φοιτητές
Στον ξένο επενδυτή και με βούλα των μετόχων της Ermes η Superhome Center DIY-Αλλάζει χέρια η αλυσίδα
Αναδιοργάνωση ΚΤΚ με ρόλο στους εκτελεστικούς συμβούλους-Οι αρμοδιότητες Καρατζιά και Χριστοδούλου