Powered by

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες

Πληθαίνουν κι άλλο οι κενές θέσεις εργασίας στους πλείστους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καταδεικνύοντας το ογκώδες πρόβλημα του κυπριακού επιχειρείν που σχετίζεται με τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2024 που κατέλαβαν ποσοστό 3,5% ανήλθε στις 16.010, καταγράφοντας αύξηση κατά 3.736 θέσεις (ή ποσοστό 30,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (12.274), ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση 2.232 θέσεων (ή ποσοστό 16,2%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων παρατηρούνται στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού Αερίου, ατμού και κλιματισμού (8,3%), δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (6,4%) και τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (6,2%).

Υποφέρουν εστίαση, φιλοξενία και εμπόριο

Σε αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις καταγράφονται στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.), φτάνοντας τις 3.793 και σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 84,3%.

Αισθητές παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού σε όλο τον τομέα του εμπορίου. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 2.849 το τρίτο τρίμηνο του 2024 από 2.304 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 23,7%.

Κατά 69,2% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις στη μεταποίηση, φτάνοντας τις 1.470 και κατά 75,6% στις κατασκευές, καθώς διαμορφώθηκαν στις 1.315.

Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, παρατηρούνται 1.160 κενές θέσεις εργασίας, στη μεταφορά και αποθήκευση 767, στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα 753, ενώ στον κλάδο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας οι κενές θέσεις ανήλθαν στις 724.

jobvac

Οι τομείς με ελάχιστες κενές θέσεις
Στους ελάχιστους τομείς, στους οποίους μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2024 συγκαταλέγονται οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (-14,6% στις 690) και στην εκπαίδευση (-32,9% στις 637), ενώ την ίδια ώρα στις τέχνες και τη διασκέδαση οι κενές θέσεις πενταπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 639.

Οι λιγότερες κενές θέσεις εργασίας (μόλις 7) παρατηρούνται στα ορυχεία και λατομεία, με τον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης να ακολουθεί με 71 κενές θέσεις, ενώ στις 84 διαμορφώθηκαν οι κενές θέσεις στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Δειτε Επισης

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Λήξαν το θέμα με 348 φοιτητές, θα λάβουν τις χορηγίες
Α. Σαββίδη: Στόχος η Κύπρος να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΣΑΑ (vid)
Η παρέμβαση Μαρίας Παναγιώτου στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας-Στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35% στο ΧΑΚ-Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία