Γαλλικές τράπεζες: Η πιθανότητα νέας πολιτικής κρίσης δημιουργεί έντονες πιέσεις
InBusinessNews 08:45 - 02 Δεκεμβρίου 2024
Μια πιθανή κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης και η επιδείνωση της πολιτικής κρίσης ανησύχησαν τους επενδυτές με αποτέλεσμα την πτώση των γαλλικών τραπεζικών μετοχών.
Η BNP Paribas – ο μεγαλύτερος πιστωτικός όμιλος της χώρας βάσει κεφαλαιοποίησης – υποχώρησε έως και 3%, ενώ η Societe Generale υποχώρησε 4,4% και η Credit Agricole SA διολίσθησε 2,8%, με αποτέλεσμα να βρεθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οργανισμών με τις χειρότερες επιδόσεις.
Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει μια πιθανή πρόταση μομφής που θα τον καθαιρούσε εάν κατέληγε σε επιτυχία.
Η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από το εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης της χώρας θα επιδιώξει να τον αναγκάσει να αποχωρήσει ή θα επιλέξει να απόσχει αφού προωθήσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, επιτρέποντάς του να παραμείνει στη θέση του και ο προϋπολογισμός σε ισχύ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ενώ υπάρχει «παραθυράκι» που θα επέτρεπε στο γαλλικό κράτος να λειτουργεί ακόμη και χωρίς προϋπολογισμό, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες της χώρας να ανοικοδομήσει την αξιοπιστία των επενδυτών.
Η πολιτική αβεβαιότητα τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών, ωθώντας το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων στο υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.
«Δεν θα αγόραζα μαζικά γαλλικές μετοχές» αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management. Ο τομέας είναι από τους «πιο ευαίσθητους στην αύξηση της διαφοράς», μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, μαζί με εταιρείες κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, εν μέρει λόγω μιας αγοράς λιανικής όπου οι τράπεζες περιορίζονται στο πόσο γρήγορα μπορούν να περάσουν τα υψηλότερα επιτόκια.
Οι επενδυτές έχουν επίσης εγκαταλείψει τις μετοχές της χώρας από την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο να προκηρύξει γενικές εκλογές, καθιστώντας τον δείκτη CAC 40 του blue-chip μία από τις λιγοστές ανεπτυγμένες αγορές που υποαποδίδει το 2024.
Τα ομόλογα της Γαλλίας άρχισαν να υποαποδίδουν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και η τρέχουσα πορεία διεύρυνσης του spread είναι η μεγαλύτερη από το 2022. Οι αναλυτές στρατηγικής της Citigroup δήλωσαν την Τρίτη ότι το χάσμα μπορεί να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου που αντανακλά το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ έφτασε σε υψηλό επταετίας.