Powered by

DBRS: Ευνοϊκές οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2024 παρά τις προκλήσεις

Οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες παρέμειναν σε γενικές γραμμές ευνοϊκές κατά τη διάρκεια του 2024, παρά τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, που δημοσίευσε μια επισκόπηση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του για τα κράτη για το 2024.

Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί οριακά από 3,3% το 2023 σε 3,2% το 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην Αμερική και την Ευρώπη άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια πολιτικής ως αποτέλεσμα. Σημειώνει, ακόμα, ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος παρέμεινε υψηλό το 2024, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Συνοπτικά, ο οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε τρεις εθνικές οικονομίες κατά τη διάρκεια του έτους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης που επέδειξαν, τις συνεχείς βελτιώσεις στον ισολογισμό του δημόσιου τομέα και την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους. Οι χώρες αυτές ήταν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Αργεντινή.

Επιπλέον, διατήρησε θετικές τις τάσεις σε έξι από τα κράτη που αξιολογεί, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ινδία. Η μόνη χώρα στην οποία υποβάθμισε τις τάσεις ο DBRS είναι η Σλοβακία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στην Ευρώπη, oι επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της ΕΕ, όπως το Next Generation EU και τα ταμεία συνοχής, αποτέλεσαν το κλειδί για τη στήριξη της ανάπτυξης σε αρκετές χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας υποστηρίχθηκε επίσης από τις βελτιώσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπου παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κερδοφορία, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υποχώρηση των κινδύνων από ενδεχόμενες υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, η τάση της Σλοβακίας μεταβλήθηκε σε αρνητική λόγω του διαρθρωτικά μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη δέσμευση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού για δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στη Νότια Αμερική, η Αργεντινή αναβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες σε Β (χαμηλό), Σταθερό, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της ικανότητας αποπληρωμής του χρέους της.

Η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή υπό τη διοίκηση Μιλέι φέτος βελτίωσε τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών και συνέβαλε στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών, με τον τρέχοντα μηνιαίο πληθωρισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην αρχή του έτους.

Στην Ασία, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ινδίας τοποθετήθηκε σε θετική τάση και επιβεβαιώθηκε στο BBB (χαμηλό). Η αλλαγή τάσης αντανακλά την προσδοκία για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα, λόγω της προόδου της Ινδίας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δειτε Επισης

Fed: Με τρίτη μείωση των επιτοκίων «κλείνει» το 2024-Σήμα για χαμηλότερο ρυθμό το 2025
UBS: O χρυσός θα συνεχίσει να «λάμπει» και το 2025
DBRS: Ευνοϊκές οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2024 παρά τις προκλήσεις
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ
ΗΠΑ: Νέο άλμα στις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνει τις αντοχές της οικονομίας – Τι σημαίνει για τη Fed
«Καμπάνα» €251 εκατ. στη Meta για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ
O χρυσός μπορεί να ξεπεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές
Ισχυρό έτος αποδόσεων και το 2025 για τα γερμανικά ομόλογα-Τι «βλέπει» η JP Morgan
Αγορές: Η Fed κινεί τα νήματα-Προς μείωση 25 μ.β. στα επιτόκια και μετά η αβεβαιότητα