Powered by

Με πτωτικές τάσεις άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ

Ελαφρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 213,80 μονάδες.

Πτώση 019% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 130,03 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στις €1.230.056.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 0,38%.

Πτώση σημείωσαν οι δείκτες της Εναλλακτικής Αγοράς κατά 0,29%, της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,19 % και των Επενδυτικών Εταιρειών σε ποσοστό 0,56%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Salamis Tours με €639.240 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €4,20), της Ελληνικής Τράπεζας με €298.906 (πτώση 0,21% - τιμή κλεισίματος €4,70), της Τράπεζας Κύπρου με €184.485 (άνοδος 0,22% – τιμή κλεισίματος €4,54), της Δήμητρα Επενδυτική με €36.016 (πτώση 0,57% – τιμή κλεισίματος €1,74) και της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού με €22.905 (πτώση 0,62% – τιμή κλεισίματος €3,20).

Από τις μετοχές, που έτυχαν διαπραγμάτευσης, τέσσερις κινήθηκαν ανοδικά, οκτώ καθοδικά και επτά παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 164.

Εξάλλου, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2024, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον Kανόνα 2.2 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης των Δεικτών ΧΑΚ, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα που ίσχυαν στις 13 Δεκεμβρίου 2024, οι μετοχές που συμμετέχουν στο Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ, των οποίων η βαρύτητα υπερβαίνει το 25%, θα σταθμίζονται στο 25% του Δείκτη.

Προσθέτει ότι η μετοχή της εταιρείας «Bank of Cyprus Holdings Plc» θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,234095 ενώ, η μετοχή της εταιρείας «Hellenic Bank Public Company Ltd», θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,620658 αφού, αυτές υπερβαίνουν το 25% του Γενικού Δείκτη ΧΑΚ.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι μετοχές που συμμετέχουν στον Δείκτη Κύριας Αγοράς ΧΑΚ, των οποίων η βαρύτητα υπερβαίνει το 30%, θα σταθμίζονται στο 30% του Δείκτη. Η μετοχή της εταιρείας «Bank of Cyprus Holdings Plc» θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,206646 ενώ, η μετοχή της εταιρείας «Hellenic Bank Public Company Ltd», θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,547882 αφού, αυτές υπερβαίνουν το 30% του Δείκτη Κύριας Αγοράς ΧΑΚ.

Σημειώνει ότι οι πιο πάνω αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, το ΧΑΚ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2024, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τον Kανόνα 5.4.1 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης του Δείκτη FTSE/CySE20, κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη οι συμμετέχουσες σε αυτό μετοχές των οποίων η βαρύτητα υπερβαίνει το 25% θα σταθμίζονται στο 25% του Δείκτη.

Με βάση την αξιολόγηση που έγινε στην αναθεωρημένη σύνθεση του Δείκτη, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα που ίσχυαν στις 13 Δεκεμβρίου 2024, όπως σημειώνεται στους Κανόνες Διαχείρισης του Δείκτη FTSE/CySE20, το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι η μετοχή της εταιρείας «Bank of Cyprus Holdings Plc» θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,222693 ενώ, η μετοχή της εταιρείας «Hellenic Bank Public Company Ltd», θα σταθμισθεί με συντελεστή βαρύτητας (weight factor) 0,590429 αφού η βαρύτητα τους υπερβαίνει το 25% του Δείκτη.

Προσθέτει ότι οι πιο πάνω αλλαγή τα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: H Μακαρίου επαναπροσδιορίζεται, το κέντρο επανέρχεται
Χρ. Ελληνίδης: Τα ισχυρά εργαλεία και υπηρεσίες από Κομισιόν που καταρρίπτουν τα γλωσσικά εμπόδια με ένα κλικ
Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακαδημαϊκό κέντρο ευρωπαϊκού επιπέδου και με διεθνή αντίκτυπο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Αρχιτεκτονικό και ακαδημαϊκό επίτευγμα η νέα πτέρυγα του EUC-«Empowering greatness»
Σημαντικά ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ
Εκτός easyHotel ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου-Νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με μοναδικό μέτοχο την Tristan Capital Partners
Η νέα Οδηγία της ΚΤΚ για παρεμπόδιση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Αμετάβλητο το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Στα €580,6 εκατ ή 1,6% του ΑΕΠ
Ένα «διαμάντι» στον Κόλπο των Κοραλλίων: Ο απόλυτος προορισμός για ηρεμία, χαλάρωση και μικρές στιγμές πολυτέλειας