Τριμερής στο Προεδρικό με επιτόκια στην ατζέντα…Βλέπει τους CEOs Τρ. Κύπρου και Ελληνικής ο Χριστοδουλίδης

Τα σκαλιά του Προεδρικού για μια τριμερή συνάντηση με μενού τα επιτόκια και τις κινήσεις των τραπεζών προς την κατεύθυνση περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανεβαίνουν σήμερα οι CEOs των δύο μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του τόπου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Πανικός Νικολάου και Μιχάλης Λούη αντίστοιχα, θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε μια συνάντηση η οποία πραγματοποιείται υπό το πρίσμα, αφενός της απόρριψης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη για επιβολή έκτακτης φορολογίας επί των κερδών των τραπεζών και αφετέρου της νέας μείωσης επιτοκίων στην οποία την ίδια ημέρα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ).

Την συνάντηση κάλεσε φυσικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος με καλά γνωστή και διακηρυγμένη την θέση που είχε επανειλημμένως και με ένταση διατυπώσει εναντίον της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών, θα ήθελε από την άλλη να δει από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα να λαμβάνουν ακόμη περισσότερα μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών που προκάλεσε το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων των τελευταίων χρόνων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πολύ περισσότερο σήμερα, δεδομένης της θετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας και των διαδοχικών αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι την κατατάσσουν πλέον στην επενδυτική βαθμίδα «Α», δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες και καθ’ όλα ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης του Προέδρου, ουδόλως τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι και στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο για την νέα αναβάθμιση της οικονομίας, αυτή την φορά από τους Standard & Poor's, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε και επέλεξε να στείλει σχετικά μηνύματα στις τράπεζες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η πολιτεία, φορείς και πολίτες αναμένουν από τα τραπεζικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές συνθήκες που οι θυσίες του κυπριακού λαού κατέστησαν εφικτές».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω της δήλωσής του, ζήτησε συγκεκριμένα από τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία, μειώνοντας τα δανειστικά επιτόκια και περιορίζοντας ταυτόχρονα την ψαλίδα μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.

Για να υποδείξει μάλιστα συναφώς πως μια τέτοια αυτονόητη, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία:

  • Πρώτο: Θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Δεύτερο: Θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική δραστηριότητα.
  • Τρίτο: Θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στην κοινωνία, ενισχύοντας τον ρόλο των τραπεζών ως συμμάχων της ανάπτυξης.

Γύρω από αυτούς τους άξονες είναι που και σήμερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, θα περιστραφούν οι παραινέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη προς τους CEOs της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, με τους Πανίκο Νικολάου και Μιχάλη Λούη με την σειρά τους να ενημερώνουν και διά ζώσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις που τα τραπεζικά ιδρύματα των οποίων ηγούνται έλαβαν και υλοποίησαν προς τον επιδιωκόμενο απ’ όλους, άλλωστε, στόχο.

Αυτόν που ούτως ή άλλως διαχρονικά εκπληρώνουν ως αναπόσπαστο μέρος της αποστολής τους, στηρίζοντας την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Υπενθυμίζεται, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, πως την περασμένη Παρασκευή και μόλις ένα 24ωρο έπειτα από την νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η τράπεζα ανακοίνωσε την άμεση ανταπόκρισή της διά της μείωσης του επιτοκίου αναφοράς στα δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, σε 3.15% από 3.40%, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για εξέλιξη βάσει της οποίας σχεδόν 10.000 δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα δουν τη δόση τους να μειώνεται άμεσα, την ίδια ώρα που η τράπεζα έχει εδώ και μήνες αρχίσει την μείωση στα επιτόκια ακόμη 8.000 δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

Σε ό,τι αφορά δε την Ελληνική, η τράπεζα προχώρησε προ περίπου ενός μηνός σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 21 μονάδες βάσης, από την οποία επηρεάζονται θετικά πέραν των 90.000 δανειοληπτών.

Προχώρησε επίσης σε μείωση των επιτοκίων αναφοράς σε δάνεια που συνδέονται με τα επιτόκια της ΕΚΤ, από 3,65% σε 3,40%, ενώ ένεκα της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, μειώσεις υπήρξαν και στα επιτόκια των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

Ως αποτέλεσμα των τελευταίων πιο πάνω κινήσεων, περίπου 6.000 δανειολήπτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες της Ελληνικής, τα δάνεια των οποίων συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και το Euribor, έχουν ήδη ευνοηθεί λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Επισημαίνεται πως πέραν των πιο πάνω κινήσεων, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα εκπόνησαν και λάνσαραν τους τελευταίους αρκετούς μήνες σειρά νέων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την στήριξη των πελατών τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε με φόντο το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, την επιδότηση κατά 1% του επιτοκίου των συγκεκριμένων δανείων για τα πρώτα τρία χρόνια. Μετά την επιδότηση, το επιτόκιο θα ανέρχεται σε 2,60%.

Εξάλλου, επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διάθεση νέου στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο 2,95% για τα πρώτα τρία ή 3,10% για τα πρώτα πέντε χρόνια, υπό την ομπρέλα του προγράμματος My Home Rewards.

Αξίζει καταληκτικά να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΚΤ, τα επιτόκια δανείων προς νοικοκυριά στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά 0,69% από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο η μείωση κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. ήταν μόλις 0,32%.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom