Πέρασε ξυστά ο κίνδυνος…Οικονομία και τράπεζες απέφυγαν στην τρίχα τον εκτροχιασμό από τις ράγες της σταθερότητας

Με αίσθημα ανακούφισης υποδέχθηκαν ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ευρύτερα η οικονομία της χώρας μας, την χθεσινή-έστω και με ισοψηφία- απόρριψη της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή έκτακτης φορολογίας επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, εκτροχιασμού της οικονομίας και των τραπεζών μας από τις ράγες της σταθερότητας πέρασε κυριολεκτικά ξυστά, αφού η απόρριψη της επικίνδυνης πρότασης του ΑΚΕΛ διήλθε από συμπληγάδες και κρίθηκε στο νήμα.

Δηλαδή, σε πολύ λεπτές ισορροπίες και με συσχετισμούς δυνάμεων που μετέτρεψαν την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η χθεσινή μέρα, παρά το γεγονός ότι τελικά αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, ανέδειξε την έφεση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων και βουλευτών στον λαϊκισμό και στην προσέγγιση ζωτικής σημασίας για τον τόπο ζητημάτων υπό το πρίσμα, αντί της στάσης ευθύνης, της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Κάποιοι στην κυπριακή Βουλή επέλεξαν για μια ακόμη φορά να παίξουν με την φωτιά, παραγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η φωτιά αυτή αν εκδηλωνόταν και αν κάποιοι άλλοι συναδελφοί τους δεν λειτουργούσαν σε ρόλο...πυροσβέστη.

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τους συγκυβερνώντες

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει και εγείρεται για πολλοστή φορά για τα κόμματα που συμμετέχουν ως εταίροι στο κυβερνητικό σχήμα, καθότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις που κλήθηκαν κατά το παρελθόν να τοποθετηθούν σε ζωτικής σημασίας για τον τόπο θέματα, είτε αντιστρατεύτηκαν τις προκρινόμενες από την Κυβέρνηση πολιτικές είτε δεν κατάφεραν οι ηγεσίες τους να αποτρέψουν παράπλευρες εσωκομματικές απώλειες.

Στην προκειμένη περίπτωση, και με δεδηλωμένη την θέση της Κυβέρνησης εναντίον της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ ψήφισε συλλογικά υπέρ, ενώ και το ΔΗΚΟ-παρά την έντονη επιχειρηματολογία που τόσο ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και η αναπληρωτής πρόεδρός του Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέπτυξαν στις ομιλίες τους κατά της πρότασης-είδαν έναν εκ των βουλευτών του κόμματος-τον Ζαχαρία Κουλία-να ψηφίζει υπέρ και δύο να τηρούν αποχή. Τους Παύλο Μυλωνά και Χρίστο Ορφανίδη.

Ούτε και ο τρίτος εταίρος της συμπολίτευσης(σ.σ. βλέπε ΔΗΠΑ) συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να συνάδει απόλυτα με την βούληση της Κυβέρνησης, καθώς μπορεί οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της παράταξης να ψήφισαν εναντιόν, ωστόσο ο τέταρτος-Μιχάλης Γιακουμή-περιορίστηκε στην αποχή.

Είναι σαφές πως στα τρία κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν εννοούν πραγματικά την στήριξη με την οποία υποτίθεται περιβάλλουν την Κυβέρνηση ή αν πιστεύουν πως μπορούν να τοποθετούν εαυτούς στον χώρο της συμπολίτευσης μόνο όταν πρόκειται για υλοποίηση αναίμακτων πολιτικών και πολιτικών που δεν εξυπακούουν το όποιο, μικρό ή μεγάλο, κόστος.

Αυτό αφορά μεν πολύ περισσότερο την ΕΔΕΚ, όμως και τις άλλες δύο πολιτικές δυνάμεις και ειδικά το ΔΗΚΟ, η ηγεσία του οποίου δείχνει να αδυνατεί ή να μην θέλει να ελέγξει στελέχη του κόμματος που επανηλειμμένως κινούνται σε πορείες εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές η Κυβέρνηση χαράζει.

Ακόμη και έτσι πάντως, η ουσία είναι πως με την χθεσινή εξέλιξη διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η αναπτυξιακή τροχιά και η πορεία αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, κίνδυνοι οι οποίοι ελλόχευαν-ανάμεσα σε άλλους-σε περίπτωση κατά την οποία εγκρινόταν η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα δημιουργούσε-μεταξύ άλλων-κλίμα φορολογικής αβεβαιότητας, που θα λειτουργούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για ντόπιους και ξένους επενδυτές, την ίδια ώρα που θα έθετε σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε ώρα ανάγκης.

Παράλληλα, με την απόρριψη της πρότασης αποσοβήθηκε μια επιχειρούμενη αδικία που θα συντελείτο σε βάρος των τραπεζών, καθότι θα ερχόταν ως φορολογία να προστεθεί στις άλλες δύο με τις οποίες ήδη επιβαρύνονται(εκείνη επί των κερδών και εκείνη επί των καταθέσεων), αποτελώντας-όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω- αρνητική εξέλιξη στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Απετράπη δηλαδή, έστω και την υστάτη, η ψήφιση μιας νομοθεσίας που θα έστελνε το πολύ λανθασμένο μήνυμα στους ξένους επενδυτές που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας ή που θα μπορούσαν να επενδύσουν, ότι το φορολογικό ή και το νομικό καθεστώς μπορεί να διαφοροποιείται τακτικά και αναλόγως πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ενδεικτική του μεγάλου διακυβεύματος που συνιστούσε η έγκριση ή απόρριψη της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών, υπήρξε η σε δραματικούς τόνους παρέμβαση στην οποία προέβη χθες, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε για μια επικίνδυνη προσέγγιση και για συζήτηση προτάσεων που δοκιμάστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και δεν έφεραν αποτελέσματα.

Όπως τόνιζε, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα στην Βουλή ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τέτοιου είδους προσεγγίσεις «δεν θα προσφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».

Κάτι που εν τελεί, ως ευτύχημα για την κυπριακή οικονομία και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας, δεν επισυνέβη. Έστω και αν για να αποφευχθεί αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήθελε να συμβεί, χρειάστηκε-ξανά-ως μέρος της παραδοξότητας της πολιτικής ζωής του τόπου, να στηριχθεί στις πλάτες, κατά κύριο λόγο, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Σε 1,5% αυξάνει η ΚΤΚ το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας για τράπεζες
Μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Πού οφείλεται η πτωτική πορεία
Τα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών στο εννεάμηνο του 2024-Πόσα τα καθαρά επιτοκιακά τους έσοδα
Κάτω από 6% το ποσοστό της CarVal στην Τράπεζα Κύπρου-Νέα πώληση μετοχών από την μεγαλομέτοχο
CISCO: Κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2024
Διερεύνηση τυχόν καταχρηστικών όρων σε καταναλωτικά δάνεια-Η σύσταση του Συνδέσμου Καταναλωτών
Β. Γεωργιάδου: Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα που έπρεπε να έχει το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ
Διευρυμένα οφέλη και σταθερό επιτόκιο με το νέο στεγαστικό δάνειο της Ελληνικής Τράπεζας
Έρχονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ-Φθηνότερο χρήμα στην οικονομία, ανάσα για δανειολήπτες
Σημαντική μείωση στην αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2024-Πόσες εκδόθηκαν