BIS: Η εκτόξευση του χρέους είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία
InBusinessNews 07:51 - 11 Δεκεμβρίου 2024
Στις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική που τροφοδότησε το καλό επενδυτικό κλίμα στέκεται η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Ωστόσο, η BIS κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση των κρατικών χρεών που μπορεί να φέρει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εφόσον οι κυβερνήσεις δεν λάβουν άμεσα μέτρα.
Κατά την BIS, τα υψηλά επίπεδα των κρατικών χρεών αποτελούν «μια από τις μεγαλύτερες απειλές, αν όχι τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Κλαούντιο Μπόριο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών κατά τη παρουσίαση της έκθεσης, στην έδρα της, στη Βασιλεία.
Πρόσθεσε δε, πως αν οι κυβερνήσεις «περιμένουν από τις αγορές να ξυπνήσουν, τότε μπορεί να είναι πολύ αργά!».
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα εντοπίζεται στη Γαλλία και στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού της χώρας με φόντο και την πολιτική κρίση, όμως κατά την BIS σε ανησυχητικά επίπεδα κινείται το χρέος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία.
Βεβαίως, η έκθεση επισημαίνει πως τα χρηματιστήρια δεν δείχνουν για την ώρα ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα, με τους δείκτες κυρίως της Wall Street να έχουν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες.
Όμως, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες κοντά στο μέσο όρο που παρουσίαζαν το διάστημα 2007 και 2008, ήτοι την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν, λοιπόν, να συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να απορροφήσουν τους αυξανόμενους όγκους κρατικού χρέους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιστρέφουν τα μέτρα μαζικής αγοράς ομολόγων που είχαν υιοθετήσει την περίοδο της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή ασκεί ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, υπογραμμίζει η BIS.
Σύμφωνα δε, με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το δημόσιο χρέος διεθνώς πρόκειται να ξεπεράσει το όριο των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς με την συνεχιζόμενη ανοδική του τάση να το οδηγεί στα 130 τρισ. μέχρι το 2028.
Ο δε, συνολικός κρατικός δανεισμός θα προσεγγίσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.
Ειδικά στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ με νέες φοροελαφρύνσεις αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα επίπεδα χρέους της χώρας.
Η PIMCO, σε ανάλυση της προ ημερών, δήλωσε πως διστάζει να επενδύσει σε περισσότερα μακροχρόνια αμερικανικά ομόλογα, αφότου το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έφτασε το 1,8 τρισ. δολάρια κατά το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στα επίπεδα αυτά αναλογεί στο 7% του ΑΕΠ, ήτοι δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων πενήντα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Κατά τον Κλαύντιο Μπόριο, οι ΗΠΑ αποτελούν κατά κάποιο τρόπο εξαίρεση λόγω του στρατηγικού ρόλου που κατέχει το δολάριο στο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως, αν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν τα προειδοποιητικά σημάδια «μόλις εμφανιστούν, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερος» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που η BIS υπογραμμίζει το ρίσκο που ελλοχεύει από τα αυξημένα κρατικά χρέη. Όμως, οι προειδοποιήσεις της γίνονται όλο και πιο έντονες την τελευταία διετία αναφορικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.