Powered by

Βλέπει ισορροπία ο Κεραυνός-Φορολόγηση ενέργειας με αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κρατών μελών

Η υφιστάμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της οδηγίας για φορολόγηση της ενέργειας, υπό την ουγγρική Προεδρία, παρέχει κατάλληλη ισορροπία μεταξύ επαρκούς φιλοδοξίας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε παρέμβαση του στις εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Στην παρέμβαση του, ο κ. Κεραυνός ανέφερε επίσης ότι η προσέγγιση της Προεδρίας για διατήρηση των υφιστάμενων προνοιών της οδηγίας, που εξαιρούν τους τομείς της αεροπλοΐας και της ναυσιπλοΐας από την φορολόγηση με εισαγωγή πρόνοιας για επανεξέταση το 2035, επιτρέπει την ανάλογη ευελιξία και αντιμετωπίζει τις διαχρονικές ανησυχίες της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τις εργασίες του Ecofin, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πρόοδο εργασιών στις διαπραγματεύσεις για μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης, όπως και για την πρόοδο υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ενέκριναν τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Σουηδίας, της Σλοβενίας, της Δανίας και του Βελγίου.

Οι «27» αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε σχέση με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην έναρξη των διμερών δανείων των χωρών-μελών της ομάδας G7 προς την Ουκρανία. Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου παρουσίασε στους Υπουργούς Οικονομικών την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εκλεκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το 2023.

ΜΑΚΗΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, ο κ. Κεραυνός συμμετείχε και στις εργασίες της Ευρωομάδας  (Eurogroup), η οποία, σε διευρυμένη σύνθεση, αντάλλαξε απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σε σχέση με τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις.  

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η Κύπρος καλωσορίζει την πρωτοβουλία διαλόγου με το ΗΒ, καθώς θεωρεί πως η ΕΕ και το ΗΒ μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, ενώ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο τρέχον πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι η Κύπρος στηρίζει την ανάγκη διαφύλαξης του ελεύθερου εμπορίου και αποφυγής αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη βάση των αρχών και κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υιοθέτησαν κοινή δήλωση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2025, η οποία αναμένεται να είναι ελαφρώς περιοριστική.

«Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και η συνέχιση χρηματοδότησης επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία», προστίθεται. 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο