Powered by

Τα στοιχεία της Ε.Ε. για τον τουρισμό-Ο χάρτης των αφίξεων

Το 2023, η Ε.Ε. κατέγραψε συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, από 2,8 δισεκατομμύρια το 2022.

Σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις οφείλονταν σε Ευρωπαίους επισκέπτες και σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια από επισκέπτες εκτός της Ευρώπης.

Μεταξύ του 2022 και του 2023, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων από επισκέπτες από περιοχές εκτός της Ευρώπης αυξήθηκε από 12,6% σε 15,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι διανυκτερεύσεις από μη Ευρωπαίους αυξήθηκαν κατά 60 εκατομμύρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 164.000 επιπλέον ξένοι επισκέπτες κάθε νύχτα του έτους.

Το 2023, το 7,1% των διεθνών διανυκτερεύσεων σε καταλύματα της Ε.Ε. έγινε από τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική, ενώ οι επισκέπτες από την Ασία αντιπροσώπευαν το 4,6%, την Κεντρική και Νότια Αμερική το 2,2%, την Ωκεανία το 1,0% και την Αφρική το 0,7%.

Οι τουρίστες που προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιπροσώπευαν το 62,4% των συνολικών διανυκτερεύσεων των διεθνών επισκεπτών, ενώ οι διανυκτερεύσεις τουριστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσώπευαν το 21,4%.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΕ1

Τουριστικές κλίνες

Το 2023, η Ε.Ε. εκτιμάται ότι διέθετε συνολικά 29,2 εκατομμύρια κλίνες, έναντι 28,9 εκατομμυρίων το 2022.

Η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής διαθέσιμης δυναμικότητας με 5,2 (18%) και 5,1 εκατομμύρια (17%) θέσεις κλινών, αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ισπανία και η Γερμανία, με 3,8 και 3,4 εκατομμύρια (13% έκαστη) κλίνες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΕ2

Παράκτια καταλύματα

Το 2023, 1,4 δισεκατομμύρια επισκέπτες (48%) διανυκτέρευσαν σε παράκτια καταλύματα.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με παράκτιες περιοχές (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία), όλες οι διανυκτερεύσεις της Μάλτας πραγματοποιήθηκαν σε παράκτια καταλύματα, σε σχέση με το 97% της Κύπρου και το 96% της Ελλάδας.

Αντίθετα, το Βέλγιο και η Ρουμανία (18% έκαστη), καθώς και η Γερμανία και η Σλοβενία (19% έκαστη) είχαν τον χαμηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες περιοχές.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Σε ρόλο πυροσβέστη για την ξενοδοχειακή βιομηχανία το Υπ. Εργασίας-Ζητά εποικοδομητική συμβολή απ' όλα τα μέρη
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Έντονος προβληματισμός και ξεκάθαρα μηνύματα ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ προς τις συντεχνίες για τις απεργίες
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Παραβιάζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Καταδικάζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ
ΟΕΒ: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές για απεργία στα ξενοδοχεία
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και παράτυπη η απόφαση για απεργίες στα ξενοδοχεία