ICT: The shape of things to come

Τεράστια δυναμική αναπτύσσει στην Κύπρο ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT) μέσα και από την κάθοδο ξένων εταιρειών του κλάδου στο νησί μας, με το οικοσύστημα να έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ωστόσο, πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη προσωπικού με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Νησιώτης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής (CITEA). Σε μια εποχή, μάλιστα, που το 92% των επιχειρήσεων σκοπεύουν να επενδύσουν στην ψηφιακή τους μετάβαση μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση CITEA 2024.

intro

Ο τομέας της πληροφορικής διανύει μια περίοδο ανάπτυξης και μεγάλων αλλαγών, κατά την οποία κυριαρχεί η τάση για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και του κράτους. Την ίδια ώρα γίνεται όλο και πιο αισθητή η στροφή προς το cloud computing και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο.

Το οικοσύστημα πληροφορικής στην Κύπρο έχει ενισχυθεί σημαντικά. Οι εταιρείες του τομέα αναπτύσσονται και δημιουργούνται νέες, οι επιδόσεις μας στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και του κράτους στην τεχνολογία σημειώνουν άνοδο. Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός εταιρειών πληροφορικής από το εξωτερικό εγκαθίστανται στην Κύπρο. Έχει δημιουργηθεί, επομένως, ένα νέο περιβάλλον με αρκετές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο CITEA εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων και του κράτους, στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και στην ενίσχυση των ενεργειών των μελών του για δραστηριοποίηση στο εξωτερικό.

Ενθαρρυντικά τα επίπεδα

Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση το οικοσύστημα πληροφορικής στην Κύπρο δεν βρίσκεται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Με βάση τον δείκτη CITEA 2024, ένα ποσοστό 56,8% των κυπριακών επιχειρήσεων βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της ψηφιακής τους μετάβασης. Παράλληλα, η ψηφιακή μετάβαση του 18,8% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται ως επαρκής, έχοντας ικανοποιητική κατανόηση και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Το υπόλοιπο 24,4% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται μετασχηματιστές και ηγέτες σε ποσοστό 12,9% και 11,5%, αντίστοιχα, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό ψηφιακής ωριμότητας.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα διαπιστώνεται ότι αρκετές επιχειρήσεις στην Κύπρο δεν έχουν ακόμη φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ψηφιακή μετάβαση και πρόθεση για επενδύσεις σε σχετικές τεχνολογίες, γεγονός που δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα CITEA 2024 όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ψηφιακή μετάβαση, ενώ το 92% σκοπεύει να επενδύσει σε τέτοιες τεχνολογίες μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς αποτυπώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Νησιώτη.

Η πρόοδος θα συνεχιστεί

Η συνεχής ενημέρωση των επιχειρήσεων και η υποστήριξή τους μέσω σχεδίων επιχορήγησης κι άλλων κινήτρων είναι σημαντικά έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ψηφιακή τους μετάβαση, γεγονός που θα προσδώσει μεγάλα οφέλη στις ίδιες και στην οικονομία του κράτους ευρύτερα.

Όσον αφορά το κράτος, η βελτίωση των διαδικασιών στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων θα επιταχύνει τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για ένα ψηφιακό κράτος με επίκεντρο τον πολίτη και μια ισχυρή ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με την Έρευνα Κυπριακής Αγοράς Πληροφορικής 2023 του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (CCS), τη μεγαλύτερη αύξηση (6,7%) από το 2020 μέχρι το 2025 αναμένεται να καταγράψουν οι υπηρεσίες IT, ενώ οι δαπάνες για τον εν λόγω τομέα υπολογίζονται στα €185 εκατ. και €196 εκατ. για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Το 2025 αναμένεται να συνεχιστεί η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας, με κύριες αλλαγές την αυξημένη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των αυτοματισμών, την ευρύτερη χρήση του cloud computing και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. «Εκτίμησή μας, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της Έρευνας CITEA 2024, είναι πως οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περισσότερο σε ψηφιακές λύσεις που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα, την ανταγωνιστικότητα καθώς και την εμπειρία των πελατών τους».

Προσωπικό με δεξιότητες

Οι επιχειρήσεις, όπως τονίζει ο πρόεδρος του CITEA, πρέπει να επενδύσουν στις ψηφιακές δεξιότητες του προσωπικού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην τεράστια δυναμική που αποκτά ο τομέας. Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, το 37% των νέων εγγεγραμμένων FICs εταιρειών (foreign interest companies-εταιρείες ξένου ενδιαφέροντος) ανήκουν στον τομέα του ICT.

Παράλληλα, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και οι αυξημένες ανάγκες, σε συνδυασμό με την κάθοδο στην Κύπρο επιχειρήσεων πληροφορικής από το εξωτερικό, καθιστούν την αγορά εργασίας πολύ ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην εξεύρεση αλλά και στη διατήρηση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους προσωπικού, γεγονός που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

«Εξίσου σημαντικά θέματα στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε είναι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, η εξεύρεση κινήτρων για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, ο αυξημένος ανταγωνισμός με εταιρείες του εξωτερικού και η βελτίωση των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων».

Ενίσχυση από τον CITEA

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του CITEA είναι η ενίσχυση των προσπαθειών των μελών του για εξωστρέφεια και διεθνή δραστηριοποίηση. Η πρόσφατη συμφωνία με το Dubai World Trade Center για την έκθεση GITEX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: «Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, σχεδιάζουμε επιχειρηματική αποστολή στο εξωτερικό. Συμμετέχουμε επίσης στην προετοιμασία μελέτης ανταγωνιστικότητας και στη διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την αποτελεσματική προώθηση υπηρεσιών στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

ICT: The shape of things to come