Powered by

Θεόδωρος Λουκαΐδης: Τι ισχύει για τους επενδυτές στα κυπριακά συστήματα μικτής χρηματοδότησης

«Η Κύπρος αποτελεί περιφερειακό κόμβο για την τεχνολογία και την καινοτομία, με εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον», υποστήριξε ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Στο πλαίσιο παρουσίασής του κατά το 10ο International Funds Summit & Expo που παρουσίασε ο CIFA και ο Invest Cyprus, ο Γ.Δ. επικεντρώθηκε στα χρηματοδοτικά σχήματα που προσφέρει η Κύπρος για την ενίσχυση της καινοτομίας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους επενδυτές σε ένα δυναμικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται.

Στην παρουσίασή του, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει διαμορφώσει ένα προοδευτικό πλαίσιο στήριξης για νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυσσόμενες εταιρείες, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικά κίνητρα στους επενδυτές μέσω της καινοτόμου χρηματοδότησης, που συνδυάζει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Όπως είπε, πάνω από 352,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε startups και scaleups στην Κύπρο την τελευταία πενταετία, ενώ ένα επιπλέον ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) έχει ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας. Το σχήμα μικτής χρηματοδότησης επιτρέπει στους επενδυτές να μειώσουν το ρίσκο των επενδύσεών τους και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρέχει η καινοτομία, εξήγησε.

Ένα από τα βασικά σημεία της παρουσίασης ήταν το σύνολο των κινήτρων που προσφέρει η Κύπρος για να προσελκύσει επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές, όπως η μείωση φόρου κατά 50% για επενδύσεις σε πιστοποιημένες καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και έκπτωση 120% σε δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Η χώρα επίσης προσφέρει το Startup Visa Scheme και το Scientific Visa Scheme για την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, ενώ διαθέτει καθεστώς IP με συντελεστή φόρου μόλις 2,5% για έσοδα από πνευματική ιδιοκτησία, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα μικτής χρηματοδότησης, όπως οι επενδύσεις στον τομέα της ανίχνευσης ακτινοβολίας και της περιβαλλοντικής νοημοσύνης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον ρόλο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) που επενδύουν στην Κύπρο και την καθιστούν κόμβο καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία άνω των 60 επενδυτών και η συνεχής υποστήριξη από περισσότερες από 140 τεχνολογικές εταιρείες, 500 startups και scaleups, καθώς και 15+ επενδυτικούς φορείς, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις πλέον ελκυστικές αγορές για τους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙδΕΚ αναπτύσσει προγράμματα στήριξης που ενισχύουν τη συμμετοχή των κυπριακών εταιρειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και υποστήριξη για τη μεταφορά γνώσης.

Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε, η Κύπρος είναι μια αγορά όπου κάθε ευρώ επένδυσης έχει μεγαλύτερη απόδοση, καθώς οι μικτές χρηματοδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα εξασφαλίζουν μειωμένο ρίσκο και αυξημένες αποδόσεις.

Δειτε Επισης

Γεώργιος Λεοντάρης: Οι θεμελιώδεις οικονομικοί παράγοντες παραμένουν ισχυροί
Michael Biemann: Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ομολόγων
Τι επιφυλάσσει το μέλλον σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή παγκόσμιων αγορών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις
Θεόδωρος Λουκαΐδης: Τι ισχύει για τους επενδυτές στα κυπριακά συστήματα μικτής χρηματοδότησης
Γιώργος Θεοχαρίδης: Πολλά υποσχόμενη δικαιοδοσία για επενδυτικά κεφάλαια η Κύπρος
Mαρία Παναγιώτου: Ελκυστική δικαιοδοσία για τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων η Κύπρος
Γ. Παπαναστασίου: Πολύτιμη και ουσιαστική η συνεισφορά της επιχειρηματικής Λεμεσού στην οικονομία
Πέρασε το τεστ της PECH ο Κάδης-Έγκριση για διορισμό του ως Επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς
«Είμαι ένας Ευρωπαίος νησιώτης»-Τι είπε ο Κώστας Καδής κατά την ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας