Powered by

«Είμαι ένας Ευρωπαίος νησιώτης»-Τι είπε ο Κώστας Καδής κατά την ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας

Την ιδιότητα του ως ενός νησιώτη Ευρωπαίου, παράλληλα με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού και του πρώην Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Κύπριος υποψήφιος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, στην εισαγωγική του παρέμβαση κατά την ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας (PECH) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία και της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) που συμμετείχε θέτοντας ερωτήσεις αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Εφόσον λάβει την έγκριση της Επιτροπής, σημείωσε ο κ. Καδής, θα προχωρήσει ως πρώτη ενέργεια στο να επισκεφθεί παράκτιες κοινότητες επί του εδάφους. «Θέλω να τους ακούσω και να τους διαβεβαιώσω πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες θα αντανακλούν τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους», όπως είπε.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ακρόασης, στις πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένσια στην Ισπανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του με τους κατοίκους της περιοχής. «Η μεγάλη αυτή καταστροφή μας θυμίζει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε την ανταπόκριση μας στην κλιματική αλλαγή», τόνισε, σημειώνοντας πως χρειάζονται μέτρα που να αυξάνουν την ανθεκτικότητα σε τέτοια γεγονότα.

Στην εισαγωγή της, η Πρόεδρος της PECH, Κάρμεν Κρέσπο Ντίαζ (ΕΛΚ, Ισπανία) κάλεσε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θέματα της καταστροφής στην Ανδαλουσία.

Απευθυνόμενη στον κ. Καδή, έκανε λόγο για σημαντική ακρόαση που αφορά έναν τομέα όπου χρειάζεται να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της υγείας των ωκεανών με τη δημιουργία ευκαιριών για τις παράκτιες κοινότητες, εστιάζοντας παράλληλα την διατροφική ασφάλεια. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη συνεργασίας και ενημέρωσης από τον μελλοντικό Επίτροπο προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καδής σημείωσε πως το επιστημονικό του υπόβαθρο και υπουργική εμπειρία «και το γεγονός πως είμαι ένας Ευρωπαίος νησιώτης» τον έχουν προετοιμάσει για τον ρόλο αυτό.

Ο υποψήφιος υπογράμμισε πως ως βιολόγος με εξειδίκευση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, πιστεύει στη «δύναμη της έρευνας ως εργαλείου για καινοτομία» και τον ρόλο της επιστήμης ως βάσης για την παραγωγή πολιτικής, αλλά και στην ανάγκη για διασφάλιση της υγείας των οικοσυστημάτων. Ο κ. Καδής σημείωσε ακόμα πως εκτιμά τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πως τα μέτρα διατήρησης της βιοποικιλότητας «είναι πιο αποτελεσματικά όταν αναπτύσσονται με τη συνεργασία και τη στήριξη τους».

Υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή του σε πολλές συζητήσεις για θέματα αλιείας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και τον ρόλο του στην εφαρμογή πολιτικών για τον τομέα αυτό ως Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Καδής δεσμεύτηκε πως θα διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με το Κοινοβούλιο, και πως θα διασφαλίσει πως όλες οι πολιτικές θα έχουν ως βάση τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιωσιμότητας και του κράτους δικαίου.

Κατά τον κ. Καδή, η δημιουργία του χαρτοφυλακίου ειδικά για την Αλιεία και τους Ωκεανούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Κομισιόν στον τομέα και τη γαλάζια οικονομία και τις παράκτιες κοινότητες, αλλά και την υγεία των ωκεανών, κάνοντας αναφορά και στον ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί για την απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ο υποψήφιος αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση τους στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, και στο πως συμβάλλουν στη διατροφική ασφάλεια της ΕΕ. Όπως είπε, το εν λόγω επάγγελμα αντιμετωπίζει σειρά προκήσεων, όπως την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τον ανταγωνισμό, την υπεραλιεία και την παράνομη αλιεία, και την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Όπως επεσήμανε, οι προκλήσεις διαφέρουν σε κάθε περιοχή, από τη Βαλτική και τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τον βόρειο Ατλαντικό και τις απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως θα προχωρήσει στη «συνολική αξιολόγηση» της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και πως θα ενημερώσει την επιτροπή μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Τόνισε πως «αν η αξιολόγηση δείξει την ύπαρξη αδυναμιών, δεν θα διστάσω να εισηγηθώ τις κατάλληλες νομοθετικές δράσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής», αφού υπάρξει αξιολόγηση των επιπτώσεων των όποιων μέτρων.

Η αξιολόγηση αυτή θα συμβάλει γενικά στην διαμόρφωση του οράματος της ΕΕ για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας με ορίζοντα το 2040, «δίνοντας ίση προσοχή στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση, περιλαμβανομένου του αναγκαίου εκσυγχρονισμού και αποανθρακοποίηση των στόλων μας».

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τόνισε πως αυτή χρειάζεται ενέργειες στο πλαίσιο του εμπορίου με τρίτες χώρες και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής εντός της ΕΕ, αλλά και την προώθηση των υψηλών προτύπων της ΕΕ στα διεθνή φόρα. Υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με τους άλλους Επιτρόπους για αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς για προώθηση των προϊόντων της ευρωπαϊκής βιώσιμης αλιείας.

Ο κ. Καδής έκανε ακόμα εκτεταμένες αναφορές στις συζητήσεις όσον αφορά στις αλιευτικές ποσοστώσεις στον Ατλαντικό, το μέλλον των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα αυτό μετά το 2026, καθώς και τις διμερείς σχέσεις με τη Νορβηγία. Πρόσθεσε πως εκ μέρους της ΕΕ θα ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για μηδενική ανοχή στην παράνομη και χωρίς ρύθμιση αλιεία.

Σε σχέση με την υδατοκαλλιέργεια, ανέφερε πως θα εργαστεί για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του τομέα παράλληλα με την προστασία της ευημερίας των ζώων.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στους διαλόγους για τα θέματα αλιείας και ωκεανών των οποίων θα ηγηθεί για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς για μια «ολιστική και συνεκτική προσέγγιση σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με τους ωκεανούς».

Οι τρεις στρατηγικοί στόχοι του Συμφώνου θα είναι η επιδίωξη της υγείας και της παραγωγικότητας των ωκεανών και της προστασίας της βιοποικιλότητας, η ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας στην ΕΕ, καθώς και η επέκταση του ερευνητικού και γνωστικού υπόβαθρου της ΕΕ όσον αφορά τα θαλάσσια θέματα. Το σύμφωνο, ανέφερε, θα παρουσιαστεί πριν την σύνοδο των ΗΕ για τους ωκεανούς στη Νίκαια το 2025.

Ο υποψήφιος Επίτροπος ανέφερε ακόμα πως θα ετοιμάσει μια στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά την έρευνα για τους ωκεανούς και την καινοτομία, ενώ θα προωθήσει τη στήριξη των κρατών μελών στον καλύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό «ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι για τη φύση και την ενέργεια, την παραγωγή τροφίμων, τη ναυτιλία, τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια» γενικότερα.

Σημείωσε πως θα συμμετάσχει στους σχεδιασμούς της ΕΕ για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, εξερευνώντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο χρήσης των αποθεμάτων γαλάζιου άνθρακα της ΕΕ.

Όσον αφορά την διπλωματία της ΕΕ για θέματα ωκεανών, ο κ. Καδής σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ για το 2030, ειδικά τον στόχο που αφορά την θαλάσσια ζωή, και πρόσθεσε πως θα διασφαλίσει πως η ΕΕ θα είναι πιο ενεργή όσον αφορά «την προστασία και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρώπη και παγκόσμια».

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Εμπορίου της Πράσινης Γραμμής-Tι αναφέρει η Infopoint της Ε.Ε.
Η δέσμη των τροποποιητικών νόμων για τα νοσηλευτήρια... Γιατί κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου η ΟΕΒ
Πράσινο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Σε πορεία υλοποίησης το ΣΑΑ: Η Ανθούλα Σαββίδη για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Λήξαν το θέμα με 348 φοιτητές, θα λάβουν τις χορηγίες
Α. Σαββίδη: Στόχος η Κύπρος να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΣΑΑ (vid)
Η παρέμβαση Μαρίας Παναγιώτου στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας-Στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία