Οι νεοφανείς κίνδυνοι και η χρηματοοικονομική σταθερότητα-Η προειδοποίηση Χριστόδουλου Πατσαλίδη

Στην προειδοποίηση ότι «οι νεοφανείς κίνδυνοι που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας που διανύουμε θα επηρεάζουν ολοένα περισσότερο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών και της ευρύτερης οικονομίας», προχώρησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Από το βήμα του Credit Risk Management Conference, ο Διοικητής παρουσίασε μια ανάλυση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αναδιαμόρφωση του πιστωτικού κινδύνου, καθώς η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο πιστωτικής αξιολόγησης, όπου παράμετροι όπως οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, και κίνδυνοι κατά της κυβερνοασφάλειας αποκτούν εξέχουσα σημασία.

Ο Δρ Πατσαλίδης τόνισε ότι η ανάλυση των νεοφανών κινδύνων αποτελεί πλέον κρίσιμο στοιχείο στη λήψη αποφάσεων για τις τράπεζες.

Η ανάγκη για συνολική συμπερίληψη όλων των παραμέτρων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα διδάγματα του παρελθόντος υπενθυμίζουν τη βαρύτητα της ανάλυσης όχι μόνο των παραδοσιακών κινδύνων, αλλά και εκείνων που αναδύονται από σύγχρονες προκλήσεις.

Για παράδειγμα, ο τρόπος που η κερδοφορία μιας επιχείρησης επηρεάζεται από το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ή από γεωπολιτικές αναταραχές και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τη μακροχρόνια βιωσιμότητά της.

Στην ενσωμάτωση των παραμέτρων αυτών στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου προστίθεται και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων, ένας τομέας στον οποίο το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένο.

«Μία κυβερνοεπίθεση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης, γεγονός που επισημαίνει τη σημασία της προστασίας από τέτοιες απειλές», ανέφερε ο Δρ Πατσαλίδης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα.

Αναλύοντας τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων και της διακυβέρνησης, ο Διοικητής υπογράμμισε ότι αυτοί έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην πιστωτική αξιολόγηση. Οι τράπεζες οφείλουν να εξετάζουν τη δομή και τις πρακτικές διακυβέρνησης των επιχειρήσεων, καθώς η έλλειψη σταθερότητας και διαφάνειας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την οικονομική τους σταθερότητα όσο και για τη φήμη τους.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές αναταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και να αυξήσουν το ρίσκο για τον τραπεζικό τομέα.

Ο Δρ Πατσαλίδης παρουσίασε την οικονομική αβεβαιότητα ως πολλαπλή πρόκληση, που μεταβάλλει τα κριτήρια του πιστωτικού κινδύνου. Ενδεικτικά, οι δανειολήπτες επηρεάζονται άμεσα από παράγοντες όπως οι κυκλικές διακυμάνσεις των οικονομιών, οι τεχνολογικές αλλαγές και η αύξηση των κλιματικών κινδύνων.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως η ενσωμάτωση αυτών των παραγόντων στη διαδικασία διαχείρισης των κινδύνων προσφέρει επίσης σημαντικές ευκαιρίες στις τράπεζες να ενισχύσουν τη σταθερότητά τους.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Διοικητής τόνισε ότι η προσαρμογή του τραπεζικού τομέα στους νεοφανείς κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου.

«Οι νεοφανείς κίνδυνοι που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας που διανύουμε, θα επηρεάζουν ολοένα περισσότερο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών και της ευρύτερης οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ενσωμάτωση των νέων αυτών παραμέτρων στον πιστωτικό έλεγχο δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά προσφέρει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ευέλικτου τραπεζικού τομέα που θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom