Powered by

Ε. Πική: Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων

Η αειφορία δεν είναι απλώς μια λέξη αλλά μια αναγκαιότητα, τόνισε την Κυριακή η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων.

Σε ομιλία της, στην τελετή λήξης του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου – Ροή Ζωής στην αίθουσα «Καστελλιώτισσα» στη Λευκωσία, η κ. Πική ανέφερε πως η αειφορία, που αποτελεί τη διασφάλιση των σημερινών μας αναγκών χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, «είναι ουσιαστικά η διατήρηση της ισορροπίας τριών βασικών πυλώνων, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Αειφορία λοιπόν σήμερα, δεν είναι απλώς μια λέξη αλλά μια αναγκαιότητα», πρόσθεσε.

Τονίζοντας πως οι προκλήσεις που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές· οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές αλλά και περιβαλλοντικές, η Υφυπουργός υπογράμμισε πως «η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων μας - της Κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτών».

«Αυτό εξάλλου», πρόσθεσε, «αποτελεί και βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτότητας».

Παράλληλα, η κ. Πική είπε πως εμβληματικές δράσεις όπως η δάσωση μη γεωργικής γης και η ανάπτυξη της ιδιωτικής δασοπονίας, η εφαρμογή Σχεδίων Αειφόρου Ανάπτυξης Δασικών Πάρκων, η διαχείριση του Δικτύου NATURA μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και η πολιτική πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της Πράσινης Κοινότητας, αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Επεσήμανε ακόμη ότι η αειφορία δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά αφορά και την οικονομία και την κοινωνία, καθώς, όπως ανέφερε, «μια βιώσιμη αειφόρος οικονομία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από πολιτικές που προωθούν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία και ευνοούν την κοινωνική ευημερία».

«Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για τη Βιώσιμη Καινοτόμο Οικονομία, έχει ως κεντρική πολιτική στόχευση τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία», συνέχισε, παραθέτοντας δράσεις όπως την πράσινη φορολόγηση με τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιούνται για αντισταθμιστικά μέτρα προς άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τον Οδικό Χάρτη Μηδενικών Εκπομπών (NET ZERO CYPRUS) για απανθρακοποίηση της Κύπρου μέχρι το 2050 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία μέσα από το οποίο, όπως είπε, επιτυγχάνεται η αύξηση της αξίας των υλικών, προϊόντων και άλλων πόρων στην οικονομία καθώς και του χρόνου ζωής τους, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην επίτευξη του Οράματος 2035 για την Κύπρο ως ένα «ιδανικό τόπο για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξή είναι συμπεριληπτική.

«Οι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας χρειάζονται υποστήριξη και ευκαιρίες και έχουμε υποχρέωση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Πική αναφέρθηκε και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, σημειώνοντας ότι εκδηλώσεις όπως το Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου, που συνδυάζουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που εκτείνεται σε διάφορες περιοχές, δημιουργούν γέφυρες μεταξύ κοινοτήτων και προάγουν την βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Δεύτερη δέσμη μέτρων ύψους πέραν των €50 εκατ. για δημογραφική ανάκαμψη-Ποια αφορούν τις επιχειρήσεις
Με απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ετήσια αύξηση 4,9% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών
Αυστηρές συστάσεις σε δήμους για κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών-Η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών
Ε. Πική: Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων
Πέτρος Ριαλάς: Πρώτης τάξεως επιλογή για τους non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου, και όχι μόνο, η Κύπρος
Οι ενδεχόμενες αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο που συζήτησε ο Χριστοδουλίδης με Τζο Μπάιντεν
Γιώργος Μάης: Κινήσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας-Τι ζητά από την Κυβέρνηση
Γεωργία Παπά: Παράθυρο πολλών ευκαιριών για την Κύπρο η κατάργηση του non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου