Πιο γρήγορα οι απαλλοτριώσεις... Τι προβλέπει βελτιωτικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
InBusinessNews 19:10 - 29 Νοεμβρίου 2024
Νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης Νόμο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σήμερα αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο εισαγάγει απλοποιημένα στάδια που θα επιταχύνουν τις μέχρι σήμερα χρονοβόρες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, ώστε οι τελευταίες να ολοκληρώνονται εντός περιόδου που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, εξηγείται, καθορίζεται ο ένας χρόνος ως η καταληκτική χρονική περίοδος για σκοπούς προσφυγής του ιδιοκτήτη στο δικαστήριο για τον καθορισμό της αποζημίωσης. Η τριετής περίοδος διατηρείται στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου. «Σε περίπτωση που εντός των 12 μηνών, δεν επέλθει συμφωνία, το προσφερθέν ποσό αποζημίωσης θα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί και παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσής της σε ειδικό λογαριασμό υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστή, με καταβολή τόκων μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης. Αν προκύψει ιδιωτική συμφωνία αγοράς μεταξύ της απαλλοτριούσας Αρχής και του ιδιοκτήτη του προς απαλλοτρίωση ακινήτου, η πώληση δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, κράτηση ή τέλος που επιβάλλεται», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού επιτευχθεί ο σκοπός της απαλλοτρίωσης, παρέχεται η δυνατότητα στην απαλλοτριούσα αρχή να λάβει την κυριότητα της απαλλοτριωθείσας ακίνητης ιδιοκτησίας, αντί να τη διαθέσει σε δημόσιο πλειστηριασμό.
Με το νομοσχέδιο, εντάσσονται στην έννοια της απαλλοτριούσας αρχής οι κοινοτικές αρχές και, παράλληλα, εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με την επιδίωξη σκοπών αρχαιολογικού χαρακτήρα, τη δημοσίευση των καθορισμένων γνωστοποιήσεων και επιδόσεων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και την παροχή πρόσθετης και εκτενέστερης πληροφόρησης, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.
Όπως επίσης εξηγείται, η ανάγκη για υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου προέκυψε εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνταν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγής στο δικαστήριο για τον καθορισμό αποζημίωσης, που σε πολλές περιπτώσεις έφτανε τα 10 χρόνια. Ρυθμίζονται επίσης παλαιότερες υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και ειδικά το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αποταθεί στο δικαστήριο εντός του χρονικού πλαισίου των τριών ετών.