Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»

Έχοντας ως φιλοσοφία τη συνεργατική ιδέα του «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα», η Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης του Συνεργατισμού παρουσίασε, το βράδυ της Δευτέρας, στη Λεμεσό, τον οδικό χάρτη για δημιουργία της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας.

Παρουσία βουλευτών της Λεμεσού, του Προέδρου του ΕΟΑ και του Δημάρχου Λεμεσού, καθώς και απλών πολιτών, ο Πρόεδρος της εταιρείας, Πανίκος Χάμπας, εξήγησε τα πλάνα για την επανασύσταση του Συνεργατισμού στον τόπο μας.

Ανέφερε ότι την προσπάθεια στηρίζουν η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο εμπορικός τομέας του Συνεργατισμού, 18 Εταιρείες Συμμετοχών, η ΠΑΣΥΔΥ, η ΠΕΟ, η ΣΕΚ, η ΔΕΟΚ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, ως επίσης και οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός.

«Η συνεργατική ιδέα είναι παγκόσμια, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και πρέπει να αναγεννηθεί και στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό το ομολογούν οι αντικειμενικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα το ολιγοπώλιο τραπεζών και την εκμετάλλευση των πολιτών».

«Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για ίδρυση του νέου Συνεργατισμού», είπε ο κ. Χάμπας.

Υπέδειξε επίσης ότι, ενώ στην Ευρώπη δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεργατικών Τραπεζών και σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Φιλανδία, το μερίδιο αγοράς του Συνεργατισμού στον τραπεζικό τομέα κυμαίνεται από 20 μέχρι 60%, στην Κύπρο δυο τράπεζες κατέχουν το 85% του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σε ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση.

Ο κ. Χάμπας υπογράμμισε ότι, ενώ σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απούσα από το Ευρωπαϊκό Συνεργατικό Κίνημα, στα κατεχόμενα γιόρτασαν πρόσφατα τα 65 χρόνια του δικού τους Συνεργατισμού, παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεργατικών Τραπεζών, κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο πολιτικό κενό που θα πρέπει να διορθωθεί.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η διαφορά λειτουργίας της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας θα εδράζεται στο γεγονός ότι ξεκινά χωρίς εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να είναι μια συστημική τράπεζα, στο γεγονός ότι δημιουργεί ένα καλύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον στην οικονομία, δίνοντας κίνητρα στους Κύπριους να επενδύσουν με την αγορά μετοχών και τη δυνατότητα μετακύλισης χαμηλότερου κόστους στους καταναλωτές.

Θα προσφέρει, είπε, καινοτόμες λύσεις μέσω συνεργασίας και μεταφοράς γνώσεων από καθιερωμένες Ευρωπαϊκές Συνεργατικές Τράπεζες.

Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα με σύγχρονη τεχνολογία και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με πέντε καταστήματα - ένα σε κάθε πόλη - και ένα σε μια περιοχή της υπαίθρου, «αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων, χωρίς να ξεφεύγει από τις ιδέες και τις θεμελιώδεις αρχές του Συνεργατισμού, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά στις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις για εγγραφή της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας, ο Πανίκος Χάμπας εξήγησε πως χρειάζονται ίδια κεφάλαια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, επιπρόσθετο κεφάλαιο κίνησης ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για την περίοδο προετοιμασίας δυο χρόνων, η γνωστοποίηση της μετοχικής σύνθεσης, συγκεκριμένο οργανόγραμμα με λειτουργία μονάδων κανονιστικής συμμόρφωσης, διαχείρισης κινδύνων, ελέγχου κ.λ.π., σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου και Βοηθητικών Επιτροπών.

Είπε, επίσης, ότι σε έρευνα που ανατέθηκε στις οργανώσεις που στηρίζουν την προσπάθεια απαντήθηκαν 1410 ερωτηματολόγια, με το 81% των 1297 φυσικών προσώπων που ερωτήθηκαν να απαντούν ότι δεν είναι ευχαριστημένα από τις τράπεζες τους, όπως και το 89%, από σύνολο 74 δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών. Ανέφερε, ακόμη, ότι από τις 39 επιχειρήσεις, οι 30 (ποσοστό 77%) απάντησαν ότι δεν είναι ευχαριστημένες από τις τράπεζες τους.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης του Συνεργατισμού παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετάσχει μέσα από την αγορά μετοχών, προς 100 ευρώ ανά μετοχή, με σχετική ανώνυμη δήλωση ενδιαφέροντος να διανέμεται στους παρευρισκόμενους.

Ήδη, όπως υπέδειξε, σε προηγούμενες ενημερωτικές συγκεντρώσεις, 388 άτομα δήλωσαν πως θα αγόραζαν μετοχές αξίας €2.668.000, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, δυο πρόσωπα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για αγορά μετοχών αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος.

Σημειώνοντας πως όλα γίνονται υπό την καθοδήγηση της ελεγκτικής εταιρείας PwC, ο κ.Χάμπας ανέφερε πως «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια επιλογής του αναδόχου, που είναι διαπιστευμένος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είναι αξιόπιστος και με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα για να μας κάνει αυτή την μαζική προκήρυξη μετοχών».

Αν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια, συνέχισε, τα χρήματα που θα συγκεντρώσει η εταιρεία, θα επιστραφούν στο κοινό, μείων κάποιων εξόδων, «επομένως θα πρέπει να γίνουν συγυρισμένες δουλειές και θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι, αντικειμενικοί και τίμιοι».

Λέγοντας πως το μεγάλο πλεονέκτημα της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας είναι η φιλοσοφία της συνεργατικής ιδέας «ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα», ο κ.Χάμπας είπε πως σε αυτό βρίσκεται η τεράστια δυναμική για αναγέννηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα στην Κύπρο.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης σε χαιρετισμό ανέφερε πως ο Συνεργατισμός είναι ένας θεσμός που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

«Ο Συνεργατισμός δεν είναι απλά ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο. Είναι μια αξία βαθιά ριζωμένη στην συλλογική μας συνείδηση, είναι ένα θεσμός που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την στήριξη των λαϊκών στρωμάτων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο συνεκτικής, πιο ανθρώπινης», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι σε περιόδους οικονομικής στενότητας και οικονομικών προκλήσεων ο Συνεργατισμός αποτέλεσε το στήριγμα για τον απλό άνθρωπο, ο κ. Αρμεύτης τόνισε πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε έναν Συνεργατισμό που να εδράζεται σε υγιή θεμέλια, έναν θεσμό ισχυρό, βιώσιμο και αποτελεσματικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας».

Η πιθανή επανασύσταση του Συνεργατισμού σε υγιείς βάσεις, σύγχρονες δομές και πρακτικές θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον τόπο μας, συνέχισε και υπογράμμισε την αναγκαία συνεργασία και συλλογική δουλειά για την επανεκκίνηση του.

Δειτε Επισης

Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Κ. Παρμακλής: Η μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και οι προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, αλλά ανησυχούμε για πολλά
Fitch: Ο... τυφώνας Τραμπ, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι σε Γαλλία-Γερμανία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας το 2025
Τα πλάνα Honda και Nissan για συγχώνευση έως το 2026-Τι σημαίνει για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση... Δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων το 2024 παγκοσμίως
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές, αναζητούν προσφορές οι καταναλωτές
Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαφήμισης-Επικοινωνίας Κύπρου...Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ντάλτας