powered by

Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο

Σημαντική πρόοδο για την υλοποίηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό στην Κύπρο κατέγραψε η τέταρτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εργασίες των Θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΘΟΕ), οι Πρόεδροι των οποίων παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα δράσεων για το επόμενο εξάμηνο.

Όπως αναφέρεται, οι ΘΟΕ στοχεύουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή στοχευμένων πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική παιδεία και τις δεξιότητες συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Κύπρο.

Στην επόμενη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2025, οι ΘΟΕ αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και τον σχεδιασμό των στρατηγικών τους δράσεων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα μέλη της ΚΕΧΑΠ ενημερώθηκαν επίσης για τη σημαντική πρόοδο της συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία επικεντρώνεται σε τρεις βασικές δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί η αναλυτική έκθεση με τα αποτελέσματα της Παγκύπριας έρευνας για το επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στη χώρας, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία εθνικής ιστοσελίδας, η οποία θα λειτουργήσει ως κεντρική πλατφόρμα πληροφόρησης και εκπαίδευσης για θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ενώ ξεκίνησε και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κατάρτισης εκπαιδευτών, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων, μέσω στοχευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων.

Για τις δύο τελευταίες δράσεις, έχουν ήδη εξευρεθεί μέσω διεθνών διαγωνισμών οι αρμόδιοι φορείς υλοποίησης, και ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ολοκλήρωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης και για συναντήσεις που είχε η ΚΤΚ με άλλους ενδιαφερόμενους θεσμούς και φορείς στην Κύπρο και ιδιαίτερα με την Ομάδα Ενδιαφερομένων Μερών της ΚΕΧΑΠ. Έγινε αναφορά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασιών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων της ΚΕΧΑΠ.

Κατά τη συνεδρίαση, εγκρίθηκε επίσης ο προϋπολογισμός της ΚΕΧΑΠ για το 2025. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών, τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, εκπαιδευτικά εργαστήρια κι άλλες δράσεις.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία των μελών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Ομάδας Ενδιαφερομένων Μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή και η κάλυψη των αναγκών του κοινού σε θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

«Η ΚΕΧΑΠ συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο ενημερωμένης και ανθεκτικής στις χρηματοοικονομικές προκλήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν σημαντικά οι ακάλυπτες επιταγές-Μόλις €22.860 η αξία τους τον Απρίλιο
Στην Επ. Οικονομικών οι άμεσες πληρωμές σε όλη την Ευρώπη...Μεταφορά χρημάτων σε μόλις 10 δευτερόλεπτα
ECOMMVERSE από την ECOMMBX...Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα για όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Διπλή περιβαλλοντική πιστοποίηση για την Ελληνική Τράπεζα
Τα επιτόκια που προσφέρει η κάθε τράπεζα για καταθέσεις και δάνεια
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Consulco: Οι αποδόσεις πρώτου τριμήνου του 2025 για το London Credit Fund
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Προς αναθεώρηση τα business plans των ελληνικών τραπεζών-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου