Powered by

Ζήτησε παρέμβαση Παναγιώτου για τους εργαζόμενους στην Ελληνική η ΣΕΚ-«Έχουμε μάθει να λειτουργούμε αλληλέγγυα»

Το μήνυμα ότι η ΣΕΚ θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικεί την ουσιαστική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, επενδύοντας σε ένα μέλλον δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους, έστειλε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΕΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Λευκωσία.  

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΕΚ συνέρχεται σε μια περίοδο όπου η κυπριακή οικονομία καταγράφει τους δικούς της θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 3,7%, προδιαθέτοντας τη δυνατότητα βελτίωσης των μισθολογικών και των παρεμφερών ωφελημάτων των εργαζομένων, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Θεωρούμε ότι η πορεία της οικονομίας δεν αντανακλάται στο ύψος των μισθών και ως εκ τούτου μία από τις βασικές συνιστώσες οι οποίες προωθούνται μέσα από την πολιτική αιτημάτων παραπέμπει στην αύξηση των μισθών, με βάση τα δεδομένα που καταγράφουν οι κλάδοι και διάφορες επιχειρήσεις, συνδράμοντας και στη βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων, αλλά και στη διατήρηση της πορείας ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Μάτσας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του 38ωρου ως βασικό σημείο αναφοράς στην απασχόληση και καταγράφεται η θέση ότι η όποια υπερωριακή εργασία θα πρέπει να αμείβεται ανταποδοτικά, κατοχυρώνοντας όμως τα θέματα ασφάλειας και υγείας, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ισορροπίας και δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες θα θέτουν τους εργαζομένους σε ένα πλαίσιο ποιότητας και αξιοπρέπειας στην εργασία.

«Δίνουμε, επίσης, στο πλαίσιο των αιτημάτων μας, ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών και βέβαια στην βελτίωση των Ταμείων Ευημερίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που παρουσιάζει το κράτος σε σχέση με την κοινωνική του πολιτική», σημείωσε.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε, παράλληλα, ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε τομείς ή σε επιχειρήσεις όπου εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις.

Ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας στην Ελληνική

Στο σημείο αυτό, ο ΓΓ της ΣΕΚ έκανε αναφορά στην Ελληνική Τράπεζα, κάνοντας λόγο για «μία προσπάθεια μονομερούς παρέμβασης προς τους εργαζόμενους, μέλη της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, όπου τίθεται επιτακτικά το θέμα είτε αλλαγής συντεχνίας είτε μη ομοιόμορφης εφαρμογής τους σε σχέση με τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης».

«Τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη αποταθεί στον Υπουργό Εργασίας, έτσι ώστε να παρέμβει με τρόπο που να αποκατασταθεί η τάξη και να αρθεί η όποια πίεση τίθεται αυτή τη στιγμή στους εργαζομένους. Θα επανέλθουμε επί του θέματος ανάλογα με το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα».

Ερωτηθείς για το θέμα της Ελληνικής Τράπεζας, ο κ. Μάτσας είπε ότι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ανάλογη στάση και συμπεριφορά στον ιδιωτικό τομέα σε όμιλο ξενοδοχείων, όπου ο εργοδότης μετά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο των ξενοδοχείων, έχει θέσει επιτακτικά, πλην όμως ανεπιτυχώς το αίτημα η συλλογική σύμβαση εργασίας να αφορά μόνο τους εργαζομένους που είναι συνδικαλιστικά οργανωμένοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που την έχουν συνυπογράψει.

«Έχουμε μάθει να λειτουργούμε αλληλέγγυα. Έχουμε μάθει να στηρίζουμε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Έχουμε μάθει να απομονώνουμε στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες καταρρακώνουν τους ίδιους τους εργαζομένους και την ομαλή πορεία σε επιχειρηματικότητα. Με αυτό τον τρόπο ως ΣΕΚ θα συνεχίσουμε να συνδικαλιζόμαστε και να πολιτευόμαστε βλέποντας το σύνολο των εργαζομένων στα μάτια με βασικό άξονα προτεραιότητας τη στήριξη των καλώς νοούμενων συμφερόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της ίδιας της οικονομίας», πρόσθεσε.

Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Μάτσας, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις, «οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε δομικά να διαχειριστούμε το ζήτημα της ακρίβειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το σύνολο της αγοράς εργασίας, το σύνολο των εργαζομένων, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να έχει αποκατασταθεί πλήρως και να εφαρμόζεται για το σύνολο των εργαζομένων».

Όπως ανέφερε, «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με δεδομένο το γεγονός ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση του διάμεσου μισθού, ο οποίος διασυνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού και βέβαια θα πρέπει να αποδίδεται στη βάση της ωριαίας εργασίας των εργαζομένων με σαφή διασύνδεσή του και με την ΑΤΑ ως συνιστώσα διασύνδεση του κατώτατου μισθού με το κόστος ζωής».

«Έχουμε διεξέλθει της συζήτησης σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, επαναφέροντας στη θέση που η ΣΕΚ έχει αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με την ανάγκη της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης για να διασφαλίσουμε ότι μετατίθεται η φορολογική επιβάρυνση στην ρύπανση για να πετύχουμε τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης, σε αντίθεση με την αποφόρτιση της φορολόγησης της εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το οικογενειακό εισόδημα και τη σύνθεση της οικογένειας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ, «είναι σημαντικό να αναδείξουμε για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι ανησυχούμε γιατί οι διαδικασίες τρέχουν με αργούς ρυθμούς».

Δεν έχει γίνει αποδεκτό, συνέχισε ο κ. Μάτσας, δεν έχει υιοθετηθεί στην πράξη το αίτημα της ΣΕΚ για σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, όπου θα συνυπάρξουν οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με τους Υπουργούς, οι οποίοι θα επηρεαστούν μέσα από την πράσινη μετάβαση, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε έγκαιρα τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν τους εργαζομένους και την κοινωνία στην πορεία στην πράσινη μετάβαση».

«Έχουμε θέσει επίσης επιτακτικά την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας που παραπέμπει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να διασφαλίσουμε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, διασυνδέοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα με τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που αφορά στα Ταμεία Προνοίας, όπως και με τον τρίτο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που αφορά τις ιδιωτικές ασφάλειες, καθορίζοντας το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τους εργαζομένους που θα επιλέξουν και αυτή τη συμπληρωματική μορφή ασφάλισης, όπως βέβαια και το θέμα της πολιτικής που διασυνδέεται με την οικονομική πορεία του ΤΚΑ και την επενδυτική του δραστηριότητα με τρόπο που θα κατοχυρώνει την βιώσιμη του ανάπτυξη και θα μπορεί να δώσει ανταποδοτικά οφέλη στους συμβαλλόμενους», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Μάτσας, μπορεί να τύχει διευθέτησης στη βάση της θέσης που επανειλημμένα έχει θέσει η ΣΕΚ σε σχέση με την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, έτσι ώστε να μην λειτουργεί αποκλειστικά στους επηρεαζόμενους αλλά να προσεγγίζει οριζόντια όσους έχουν αρνητική επίδραση μέσα από αυτή την πολιτική.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουν ότι έχουν αναδείξει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαλόγου για επανακαθορισμό και αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, καθώς η καταγραφή της πρακτικής το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει ότι προκύπτει μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας λόγω της παραχώρησης ανεξέλεγκτα σε πολλές περιπτώσεις αδειών για εργασία εργαζομένων από τρίτες χώρες, εδραιώνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ανάμεσα σε εργαζομένους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

«Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των θέσεων που θα προάγει η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως κράτος μέλος σε σχέση με τη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή, τόσο γεωπολιτικά όσο και σε ότι αφορά τη διαχείριση των ενεργειακών πολιτικών και βέβαια δίνουμε έμφαση στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τη διαχείριση των ανοικτών θεμάτων που διασυνδέονται με την κοινωνικοοικονομική και την εργασιακή πολιτική», σημείωσε.

Ενσωμάτωση Οδηγίας ΕΕ για συλλογικές συμβάσεις στο εθνικό δίκαιο

Απαντώντας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Μάτσας υπενθύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια κλήθηκαν να διαχειριστούν νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις και πολιτικές το σύνολο της ΕΕ.

«Η προσπάθεια επιβολής ξένων προς την κοινωνική διάσταση των πραγμάτων απέτυχε. Αντισταθμιστικά προς αυτή την πορεία η ΕΕ ακολουθεί μια ξεκάθαρη πορεία σε σχέση με την ενίσχυση και εδραίωση της κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα από τις πολιτικές , τις οποίες προωθεί αυτή την στιγμή η ΕΕ αναδεικνύεται ο ρόλος και η σημασία του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», σημείωσε.

Ακόμη και το γεγονός, είπε ο κ. Μάτσας, ότι δίνεται έμφαση και προτεραιότητα σε θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και στην έκθεση Ντράγκι, η οποία δεν καταθέτει την πιο φιλοκοινωνική διάσταση των πραγμάτων ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται από τους μισθούς, δεν επηρεάζεται από τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αλλά επηρεάζεται από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, από την επένδυση στις δεξιότητας, από την ενίσχυση της παραγωγικότητας.  

Πράγμα, πρόσθεσε, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από την πρόσφατη απόφαση των αρχηγών των κρατών μελών στην άτυπη σύνοδο της Βουδαπέστης πριν από δύο εβδομάδες, όπου επιτακτικά διασυνδέεται η ανταγωνιστικότητα και η πολιτική προώθηση της ανταγωνιστικότητας με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στη βάση και της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της εργασίας.

«Η οδηγία έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει αυτή την στόχευση και να ενισχύσει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά και υποστηρικτικά στην επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο 9  κράτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η πρόκληση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών», σημείωσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι «για μας τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα».

«Θα πρέπει να ενσωματωθεί η οδηγία στο εθνικό δίκαιο και είναι για αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη με καταληκτική πορεία η συζήτηση του θέματος στην Τεχνική Επιτροπή του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για να τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και στη συνέχεια να ψηφιστεί, και από εκεί και πέρα έχουμε δύο χρόνια στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, τη στρατηγική η οποία θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση του στόχου. Ως ΣΕΚ έχουμε ενδιατρίψει στο συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεννόηση και συνεργασία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα», πρόσθεσε .

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν θέσει ενώπιον του Υπουργού συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας καθορισμού του πλαισίου της Στρατηγικής και από εκεί και πέρα αναμένουν ότι θα αξιοποιηθεί με επάρκεια αυτή η δυνατότητα για να ρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας.

«Αυτή η ρύθμιση δεν θα αποβεί προς όφελος μόνο των εργαζομένων αλλά και της επιχειρηματικότητας, αίροντας τον όποιο αθέμιτο ανταγωνισμό βιώνουν σήμερα επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό, να επιβραβεύσουν τους εργαζόμενους τους και να εφαρμόσουν συλλογικές συμβάσεις», σημείωσε.

Άρα, ανέφερε, «δεν είναι κίνδυνος αλλά πρόκληση, την οποία θα πρέπει να μετουσιώσουμε σε πράξη συνολικά οι κοινωνικοί εταίροι, θέτοντας σε ενεργοποίηση και τον άλλο μεγάλο στόχο και εδώ είναι η πρόκληση ενώπιον της ίδιας της Κυβέρνησης και κατ΄επέκταση της πολιτείας: Καμία δημόσια σύμβαση να μην παραχωρείται εάν δεν τίθεται το κριτήριο και η προϋπόθεση της εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων τόσο για τον κυρίως εργολάβο όσο για τους υπεργολάβους».

Ερωτηθείς αν η οδηγία της ΕΕ υποχρεώνει ηθικά το κράτος μέλος να κάνει κάποια βήματα προς την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Μάτσας είπε ότι η οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ενεργοποίηση των διαδικασιών.

Είναι σαφές όμως και ξεκάθαρο, σημείωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, ότι το αποτέλεσμα θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και η υποχρέωση του κράτους είναι να ενεργοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στον σχεδιασμό της στρατηγικής πολιτικής εφαρμογής του πλαισίου που συνθέτει και αναδεικνύει η ίδια η οδηγία».

«Το δια ταύτα όμως είναι το γεγονός ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την οδηγία αναδεικνύει την ανάγκη ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις», είπε.

Θα είναι κάτι, πρόσθεσε, «το οποίο θα πρέπει να αναδείξουμε και να αποδεχτούμε όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε οι εργοδοτικές οργανώσεις και κατ΄επέκταση οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ότι το πλαίσιο της συγκεκριμένης οδηγίας αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του δικού μας ρόλου».

«Όποια οργάνωση απεμπολήσει το δικαίωμα αξιοποίησης του πλαισίου που συνθέτει την οδηγία, σημαίνει ότι αυτοαναιρείται και ουσιαστικά θέτει τον εαυτό της εκτός του πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου, της τριμερούς συνεργασίας και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Εμπορίου της Πράσινης Γραμμής-Tι αναφέρει η Infopoint της Ε.Ε.
Η δέσμη των τροποποιητικών νόμων για τα νοσηλευτήρια... Γιατί κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου η ΟΕΒ
Πράσινο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Σε πορεία υλοποίησης το ΣΑΑ: Η Ανθούλα Σαββίδη για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Λήξαν το θέμα με 348 φοιτητές, θα λάβουν τις χορηγίες
Α. Σαββίδη: Στόχος η Κύπρος να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΣΑΑ (vid)
Η παρέμβαση Μαρίας Παναγιώτου στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας-Στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία