Νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών-Τι περιλαμβάνουν οι βασικές ρυθμίσεις
20:09 - 14 Νοεμβρίου 2024
Νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Οι βασικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον ορισμό της αρμόδιας αρχής, των προϊόντων που μπορούν να πωλούνται και των προϋποθέσεων έκδοσης αδειών χρήσης χώρου.
Σημαντικές αλλαγές αποτελούν ο περιορισμός της δυνατότητας απόκτησης άδειας χρήσης χώρου εντός λαϊκής αγοράς, αλλά και η μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας.
Επίσης, θεσπίζεται συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση των αγορών, ενώ καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, κυρώσεις για παραβάσεις και κανόνες σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος πώλησης προϊόντων από παραγωγό σε παραγωγό.
Η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογίες του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη που θα επέτρεπαν να πωλούνται στις λαϊκές και παραδοσιακά προϊόντα οικοτεχνίας υπό προϋποθέσεις.
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα προωθούσε την κυπριακή παράδοση αλλά και την αύξηση του αριθμού επισκεπτών στις λαϊκές προς όφελος και των γεωργοκτηνοτρόφων. Με την τροπολογία και τους σκοπούς συμφώνησε η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέροντας ότι αυτό γίνεται σε αγορές του εξωτερικού.
Τη διαφωνία του με την πρόταση νόμου εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, αναφέροντας ότι δεν διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα αυτά θα είναι κυπριακά, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι αποτελεί πισωγύρισμα και δεν πρέπει οι λαϊκές να ξαναγίνουν παζαράκι. Ο κ. Χατζηγιάννη εξήγησε ότι η νομοθεσία για την οικοτεχνία διασφαλίζει απόλυτα ποιος είναι μέλος της οικοτεχνίας, που πρέπει να είναι Κύπριος που παράγει μέσα από παραδοσιακή δραστηριότητα.
Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο διασφαλίσει διατάξεις και νομοθεσίες, που θα προωθούν τη διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, ενώ παράλληλα, επωφελούνται παραγωγοί ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μέσω άλλων παραγωγών.
Σημείωσε ότι υπάρχει επίσης εξαίρεση για λίγους πλανοδιοπώλες που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές πριν από το 2013, ύστερα από νομική γνωμάτευση και τους επιτρέπεται να δουλέψουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους χωρίς να μπορούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους.
Η κ. Ατταλίδου είπε επίσης ότι θα έπρεπε να εφαρμοζόταν σωστά η πολιτική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, προστατεύοντας την καλλιεργήσιμη γη τους και κάνοντας καλύτερη διαχείριση του νερού.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η συμμετοχή στις λαϊκές θα γίνεται μόνο από παραγωγούς και όχι τους εμπόρους και με αυτό τον τρόπο επωφελούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές που θα αγοράζουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, πρόσθεσε, μπαίνουν και περιορισμοί στα προϊόντα που θα πωλούνται και ξεκαθαρίζει ποιες αρχές θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων και θα εκδίδουν τα εξώδικα.
Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, θεωρεί ότι ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, διασφαλίζει καλύτερης ποιότητας προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να μεριμνήσουν για όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτάρκεια με στήριξη του αγροτικού τομέα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι σωστά επιχειρείται η νέα νομοθετική ρύθμιση λόγω των πρακτικών προβλημάτων στην υφιστάμενη νομοθεσία. Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής παραγωγού και αυτού που πληρώνει ο καταναλωτής.
Είπε ότι πιστεύει στη σωστή και καλύτερη λειτουργία των λαϊκών και όλα τα ωφελήματα που θα προκύψουν για παραγωγούς και καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι μετά τη ψήφιση της νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από αρχές και υπηρεσίες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης έκανε λόγο για εξαιρετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να πουλά απευθείας ο παραγωγός στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες και να δοθεί η δυνατότητα στον παραγωγό να πάρει τα χρήματα που αξίζει το προϊόν του.