Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Δελτίο Τύπου 10:55 - 14 Νοεμβρίου 2024
Η κατάθεση του Προέδρου (1977-1988) Σπύρου Κυπριανού ενώπιον της ιστορίας όπως την έζησε, φωτίζει τα άγνωστα παρασκήνια και τις εξελίξεις που οδήγησαν το ενωτικό κίνημα στην Κύπρο στη λύση της Ανεξαρτησίας.
Έχοντας από νεαρή ηλικία στενή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο έζησε από πρώτο χέρι τις σημαντικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1950 όντας εκπρόσωπος της Εθναρχίας στο Λονδίνο, την καρδιά της αποικιοκρατίας.
Μέσα από την αλληλογραφία του με το Μακάριο που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας προβάλλει ανάγλυφο το πολιτικό κλίμα της εποχής, οι βρετανικοί εκβιασμοί αλλά και η διελκυστίνδα μεταξύ Συντηρητικών από τη μια και Εργατικών και Φιλελευθέρων από την άλλη.
Για πρώτη φορά επίσης δημοσιεύονται οι Εκθέσεις τις οποίες απέστελλε από το Λονδίνο, ο Σπ. Κυπριανού στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για τη δράση και τις επαφές του με ηγετικά στελέχη κυρίως των Εργατικών και των Φιλελευθέρων.
Μέσα από την αφήγηση του αείμνηστου Προέδρου περιγράφονται οι διπλωματικές μάχες της ελληνικής κυβέρνησης και της Εθναρχίας στα Ηνωμένα Έθνη, στις οποίες έλαβε μέρος και ίδιος, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, η βρετανική «παγίδα» της Τριμερούς Διάσκεψης του 1955-την οποία παρακολούθησε- κατά την οποία η Τουρκία ανεδείχθη και πάλι «ενδιαφερόμενο μέρος» στο Κυπριακό, τα βρετανικά βασανιστήρια αγωνιστών της ΕΟΚΑ, οι διαπραγματεύσεις με τον κυβερνήτη Harding , τα σχέδια Ratcliffe και Macmillan και φυσικά οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας στη Ζυρίχη και οι δραματικές ώρες της Πενταμερούς Διάσκεψης του Λονδίνου κατά την οποία συμφωνήθηκε η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μένοντας σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Dorchester το οποίο επικοινωνούσε με εκείνο του Μακαρίου ο Σπ. Κυπριανού έζησε όλες τις πιέσεις και τους δισταγμούς του Αρχιεπισκόπου περιλαμβανομένου και του τηλεφωνήματος της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης για να αποδεχθεί τις συμφωνίες. Περιγράφει επίσης τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ Καραμανλή και Αβέρωφ από τη μια και του Μακαρίου και της αντιπροσωπείας της κυπριακής Εθναρχίας από την άλλη εκείνες τις κρίσιμες ώρες.
Στο βιβλίο περιγράφονται επίσης οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή όπως η κρίση στο Σουέζ, η επανάσταση στο Ιράκ κ.α που οδήγησαν σε αναπροσαρμογές τη βρετανική πολιτική των Συντηρητικών στο Κυπριακό.
Συμπερασματικά ο πρώτος τόμος συνιστά μια πρώτης τάξεως επώνυμη ιστορική κατάθεση που εξηγεί την πολιτική και τη διπλωματία του Κυπριακού μέχρι την Ανεξαρτησία και χαράσσει το δρόμο για τον επόμενο τόμο.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.