Πώς το κέντρο της Λευκωσίας γίνεται επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου

Έχει χαρακτηριστεί και όχι αδίκως, ως η φωτεινότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και αυτό χάρη στους πολυάριθμους πολιτιστικούς θησαυρούς και σταθμούς που διαθέτει παρά το μικρό της μέγεθος, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Είναι αυτοί μαζί με μια σειρά από άλλους πυλώνες που την καθιστούν ταυτόχρονα και ως κέντρο πολιτισμού, αλλά πολύ περισσότερο το επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής ολόκληρης της Κύπρου.

Και αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς τις θεατρικές σκηνές, τα μουσεία και τις γκαλερί/πιθακοθήκες που λειτουργούν μαζί με μια σειρά από άλλα πολιτιστικά δρώμενα τα οποία πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσεως στη Λευκωσία.

Καθόλου τυχαίο άλλωστε, δεν είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες και δημιουργοί αποφασίζουν να λειτουργήσουν τους δικούς τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς χώρους στη Λευκωσία, ενθαρρυμένοι από την κινητικότητα που παρατηρείται και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει.
Χάρη μάλιστα στα έργα ανάπλασης και αναζωογόνησης στο κέντρο, έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος περίπατος που ξεκινά από το Δημοτικό Θέατρο, το νέο Κυπριακό Μουσείο, την Πύλη Πάφου, την ενοποιημένη τάφρο, την Πλατεία Ελευθερίας, την οδό Κωστάκη Παντελίδη και τους πεζοδρόμους, και καταλήγει στο αναβαθμισμένο εμπορικό κέντρο Μακαρίου και Στασικράτους.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Διαχρονική αξία το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Αυτό το πανέμορφο κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, έκανε πρεμιέρα με την πρώτη του παράσταση το 1967 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα. Σε αυτή τη μακρά ιστορία του έχει φιλοξενήσει αμέτρητες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, ιστορικές και άλλες εκδηλώσεις.

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έργα που σεβάστηκαν τη διαχρονικότητα και διατήρησαν την κλασική ομορφιά του.

Απώτερος στόχος ήταν η δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου έλξης για όλους τους κατοίκους του νησιού, ο οποίος να στηρίζει και να αναδεικνύει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς.

ΘΟΚ

Το αναβαθμισμένο σπίτι του ΘΟΚ

H σύγχρονη και ιδιόκτητη στέγη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, βρίσκεται στον χώρο του παλαιού ΓΣΠ στη Λευκωσία. Έτυχε σημαντικής αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια μέσα από εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν.

Διαθέτει δύο αίθουσες παραστάσεων, την Κεντρική Σκηνή «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης» και τη Νέα Σκηνή. Στην Κεντρική Σκηνή «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης», οι 397 θέσεις των θεατών περιστοιχίζουν τη σκηνή σε τρία επίπεδα, την πλατεία, τον πρώτο και τον δεύτερο εξώστη. Υπάρχουν επίσης οκτώ θέσεις για τροχοκαθίσματα.

Στο τέλος του φουαγιέ, η μικρότερη Νέα Σκηνή θυμίζει ανοιχτό εργαστήρι, με απλούς εξώστες στην περίμετρο. Έχει χωρητικότητα 156 θέσεων σε δύο επίπεδα, την πλατεία και τον πρώτο εξώστη.

Το κτήριο διαθέτει επίσης αίθουσες δοκιμών, τα γραφεία του Οργανισμού, βιβλιοθήκη και πωλητήριο. Έχει ακόμα εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες συνεδριάσεων που το καθιστούν έτσι κέντρο πολλαπλών θεατρικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

ΜΟΥΣΕΙΟ1 ΜΟΥΣΕΙΟ2 ΜΟΥΣΕΙΟ3
ΜΟΥΣΕΙΟ1 ΜΟΥΣΕΙΟ2 ΜΟΥΣΕΙΟ3

Το νέο Κυπριακό Μουσείο στα σκαριά

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα κατασκευαστικά έργα για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, απέναντι από το κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να αποπερατωθεί εντός του 2026.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο του κράτους, του οποίου η επένδυση αγγίζει τα €144 εκατομμύρια. Όπως έχει γίνει γνωστό, το νέο μουσείο θα φιλοξενεί αρχαιολογικά εκθέματα μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο, με συνολικό εμβαδό 30.000 τ.μ. Τις εργασίες ανέλαβε η κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture», με τη σύμβαση να προβλέπει περίοδο συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για δεκαετή συντήρηση.

Τιμώντας τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, αναμφισβήτητα το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης για Κύπριους και ξένους επισκέπτες που θα θέλουν θα θαυμάσουν από κοντά μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της κυπριακής αρχαιολογίας, συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας μας και του πολιτισμού του τόπου μας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολύ κοντά σε αυτό βρίσκονται και άλλοι πολιτιστικοί χώροι όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, η Αίθουσα Καστελλιώτισσα, το Δημαρχείο, η πλατεία Ελευθερίας και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Ένας θησαυρός έργων τέχνης

Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Λεβέντειος Πινακοθήκη, που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και αποτελεί σε κάθε περίπτωση έναν θησαυρό έργων τέχνης, στον όποιο έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Αυτό άλλωστε ήταν το όραμα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, φιλόξενο κτήριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα που έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού και την Ελληνική Συλλογή -που συγκροτήθηκαν από τον ίδιο τον συλλέκτη, τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη- καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή.

Aνέκαθεν στο DNA της ο πολιτισμός

Η σημερινή εξέλιξη της Λευκωσίας σε κέντρο πολιτισμού του τόπου μας, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει καθώς ανέκαθεν ήταν στο DNA της.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας όταν περιδιαβαίνουμε στην καρδιά της Λευκωσίας, είναι εντυπωσιακό αυτό το οποίο θα διαπιστώσουμε: Ότι συνδυάζει με φοβερή μαεστρία το πάντρεμα διαφορετικών στοιχείων που έχουν τις ρίζες τους σε τρεις πολιτισμούς, δηλαδή των Κυπρίων, των Ενετών και των Οθωμανών. Και όλα διανθισμένα με το σύγχρονο αρχιτεκτονικό και όχι μόνο στοιχείο, που μετατρέπει το αποτέλεσμα σε πραγματικό έργο τέχνης.

Σκεφτείτε μόνο πως από τη μια ξεπροβάλλουν τα επιβλητικά ενετικά τείχη και μνημεία όπως η Πύλη Αμμοχώστου και η Πύλη Πάφου. Λίγο πιο πέρα συναντάμε περίτεχνους ορθόδοξους ναού, όπως η Φανερωμένη και η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη.

Από την άλλη βλέπουμε καλοσυντηρημένα τεμένη, όπως το Ομεριέ και ο Μπαϊρακτάρης, ενώ πιο κάτω τα παραδοσιακά χαμάμ.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα της υπέροχης αυτής πόλης, στην οποία συνυπάρχουν την ίδια στιγμή αρμονικά σύγχρονα καταστήματα και μοντέρνα αρχιτεκτονικά διαμάντια, χώροι εστίασης και διασκέδασης και ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών σημείων και επιχειρήσεων.

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται μουσεία, γκαλερί, κέντρα χειροτεχνίας και κεραμικής, στούντιο ζωγραφικής, στούντιο μόδας, καθώς και διάφοροι χώροι διεξαγωγής εκδηλώσεων πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Δειτε Επισης

Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Διεθνής διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο-Ανακηρύχθηκε Civic Building of the Year
Ρίχνει ευθύνες στις συντεχνίες για το αδιέξοδο στον κλάδο σκυροδέματος ο Παναγιώτου-Κάλεσε ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ στο Υπουργείο
Altamira Real Estate: Περισσότερα από 20 προνομιούχα οικιστικά οικόπεδα στη Λευκωσία από €25.000
Πυρά ΟΕΒ κατά συντεχνιών στον κλάδο σκυροδέματος-Θυματοποιούν «αθώους» εργαζομένους και επιχειρήσεις
Στο Υπουργείο Εργασίας ξανά εργοδότες και συντεχνίες-Στόχος η άρση του αδιεξόδου στον κλάδο σκυροδέματος
Συμφέρουσες ευκαιρίες: Οικόπεδα από την Gordian σε τιμές που θα σας εκπλήξουν
ΟΣΕΟΚ: Δυσανάλογα μεγάλες οι επιπτώσεις στις εργολοπτητικές εταιρείες, θα προστατεύσουμε τα μέλη μας
Cyfield: Διαχρονική στήριξη στις επόμενες γενεές πολιτικών μηχανικών