Powered by

Ν. Δαμιανού: Από τα πιο ισχυρά πρωτοπόρα της Ευρώπης το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας

Το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει αναπτυχθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια και συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ισχυρών πρωτοπόρων της Ευρώπης, δήλωσε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Καθηγήτρια, Marie Leptin, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η αριστεία στην έρευνα βρίσκεται σε άνοδο στην Κύπρο, γεγονός που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις 32 επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας που εξασφαλίστηκαν μέχρι στιγμής, 7 εκ των οποίων τα τελευταία 3 χρόνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης.

Επί τάπητος τέθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης του κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ενίσχυσης της δυνατότητας των κυπριακών φορέων για αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης του Ορίζοντα Ευρώπη, με επικέντρωση στο ERC. 

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας δήλωσε ότι η επίσκεψη της κ. Leptin σηματοδοτεί τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας να ενισχύσει τους δεσμούς και να προωθήσει τη συνεργασία σε ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα της Ευρώπης.

Επεσήμανε ότι «το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει αναπτυχθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια και συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ισχυρών πρωτοπόρων της Ευρώπης» σημειώνοντας ότι «το πάθος και η αφοσίωση των ερευνητών, των επιστημόνων και των καινοτόμων μας είναι οι βασικοί μοχλοί της σημαντικής προόδου του οικοσυστήματός μας. Ως Kυβέρνηση, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την έρευνα και την καινοτομία», ανέφερε.

Εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι ο κύριος μηχανισμός χρηματοδότησης για πρωτοποριακή έρευνα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη έχοντας, όπως είπε ο κ. Δαμιανού, από την ίδρυσή του το 2007 υποστηρίξει περισσότερους από 13.000 εξαίρετους ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Καθηγήτριας Leptin είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί με βασικούς φορείς της κυπριακής επιστημονικής κοινότητας και να συμμετέχουμε σε ουσιαστικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την προώθηση της ερευνητικής αριστείας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών και των εργαλείων χρηματοδότησης», είπε ο κ. Δαμιανού.

Τέλος, ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέφερε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν από την Καθηγήτρια Leptin «αποτελούν ήδη μέρος της πολιτικής μας ατζέντας και μέρος του εσωτερικού μας διαλόγου ως Κυβέρνηση και νομίζω η συζήτηση που είχαμε απέδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Από πλευράς της η κ. Leptin είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο "για να συνεργαστώ με την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου, να μάθω από αυτήν και όπου μπορώ να τη βοηθήσω και να τη στηρίξω».

Επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας υποστηρίζει μεμονωμένους ερευνητές με βάση πρωτότυπες, δημιουργικές, δυνητικά πρωτοποριακές ιδέες με μια διαδικασία επιλογής που εξετάζει μόνο την αριστεία της ιδέας και του ερευνητή και κανένα άλλο κριτήριο.

Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται για πέντε χρόνια. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει πολλές επιχορηγήσεις καταδεικνύει τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει τα τελευταία 30-40 χρόνια. «Οφείλω να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί πάρα πολύ με αυτό που έχετε επιτύχει», είπε.

Σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή της συνάντησε ερευνητές που μπόρεσαν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους εμπράκτως συμβάλλοντας στην έρευνα και στην καινοτομία.

Δήλωσε ακόμη ότι, δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για να χρηματοδοτήσει όλες τις επιχορηγήσεις που βαθμολογούνται με «Α». «Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο το 60% αυτών», είπε.

Μιλώντας για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Leptin εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα ζητήματα έρευνας και καινοτομίας θα βρίσκονται στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η αγορά εργασίας δεν μπορεί να απορροφήσει άτομα με διδακτορικά ή μεταδιδακτορικά,  η κ. Leptin είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία από την πλευρά των εργοδοτών, σημειώνοντας ότι η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία δεν είναι η μόνη κατεύθυνση που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι.

Ερωτηθείσα για το εάν πιστεύει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και στους ερευνητές η κ. Leptin εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σημειώνοντας ότι η ανάγκη αυτή εκφράζεται και στην Έκθεση Draghi, αλλά και από την ίδια την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης, η κ. Leptin συμμετείχε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

Αναφέρεται ότι το Υφυπουργείο διοργάνωσε, επίσης, επίσημο δείπνο προς τιμήν της, στην παρουσία ακαδημαϊκών και ερευνητικών αρχών της χώρας, καθώς και ερευνητών που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC.

Σημειώνεται ότι η προώθηση της ερευνητικής αριστείας και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα αποτελεί εξέχουσα προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, προστίθεται ότι στόχος του κράτους είναι να παρέχει στους φορείς του κυπριακού οικοσυστήματος όλα τα απαραίτητα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή του και την μεγιστοποίηση του αντικτύπου της έρευνας και της καινοτομίας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Δειτε Επισης

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Τετάρτη
Μαρίνα Χατζημανώλη: Καθήκον μας να εργαστούμε για τη βιώσιμη θαλάσσια συνδεσιμότητα
Ο Κεραυνός για οφειλές σωματείων προς το κράτος-«Δεν υπήρξε πρόοδος, ίδια προς όλους όσους η προσέγγισή μας»
Η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, η αρχή της ισονομίας και το…σκληρό φάουλ Παναγιώτου
Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
«Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία»-Ημερίδα από το ΚΕΒΕ
Πρόταση νόμου ποινικοποιεί τις προσυνεννόησεις στην αγορά και την παραβίαση του ανταγωνισμού
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας 2025 από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με προκήρυξη επενδυτικού μέτρου άνω των €65 εκατ.
ΥΠΟΙΚ: Μονομερής η απόφαση ΙΚΥΚ για ευνοϊκά κριτήρια υποτροφιών-Οι ευθύνες που επιρρίπτει στη διοικητική οργάνωση