Powered by

Ποιους τουρίστες «μαγνητίζει» η Ευρώπη-Το top 5 των χωρών

Προς νέα ρεκόρ οδεύει ο ευρωπαϊκός τουρισμός και το 2024.

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε σημαντική αύξηση στον αριθμό των διεθνών επισκεπτών από περιοχές εκτός Ευρώπης, με το ποσοστό των διανυκτερεύσεων από μη Ευρωπαίους τουρίστες να ανεβαίνει από 12,6% σε 15,6%.

Ο τουρισμός και η Eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, από 2,8 δισεκατομμύρια το 2022. Σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις oφείλονταν σε Ευρωπαίους επισκέπτες και σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια από επισκέπτες εκτός της Ευρώπης.

Μεταξύ του 2022 και του 2023, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων από επισκέπτες από περιοχές εκτός της Ευρώπης αυξήθηκε από 12,6% σε 15,6%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι διανυκτερεύσεις από μη Ευρωπαίους αυξήθηκαν κατά 60 εκατομμύρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 164.000 επιπλέον ξένοι επισκέπτες κάθε νύχτα του έτους.

Το 2023, το 7,1% των διεθνών διανυκτερεύσεων σε καταλύματα της Ε.Ε. έγινε από τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική, ενώ οι επισκέπτες από την Ασία αντιπροσώπευαν το 4,6%, την Κεντρική και Νότια Αμερική το 2,2%, την Ωκεανία το 1,0% και την Αφρική το 0,7%.

Οι τουρίστες που προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιπροσώπευαν το 62,4% των συνολικών διανυκτερεύσεων των διεθνών επισκεπτών, ενώ οι διανυκτερεύσεις τουριστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσώπευαν το 21,4%.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ1

Η ΕΕ αγγίζει τις 30 εκατ. τουριστικές κλίνες

Το 2023, η Ε.Ε. εκτιμάται ότι διέθετε συνολικά 29,2 εκατομμύρια κλίνες, έναντι 28,9 εκατομμυρίων το 2022.

Η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής διαθέσιμης δυναμικότητας με 5,2 (18%) και 5,1 εκατομμύρια (17%) θέσεις κλινών, αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ισπανία και η Γερμανία, με 3,8 και 3,4 εκατομμύρια (13% έκαστη) κλίνες.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ2

Σχεδόν οι μισές διανυκτερεύσεις σε παραθαλάσσια καταλύματα

Το 2023, 1,4 δισεκατομμύρια επισκέπτες (48%) διανυκτέρευσαν σε παράκτια καταλύματα.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με παράκτιες περιοχές (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία), όλες οι διανυκτερεύσεις της Μάλτας σε πραγματοποιήθηκαν σε παράκτια καταλύματα, σε σχέση με το 97% της Κύπρου και το 96% της Ελλάδας.

Αντίθετα, το Βέλγιο και η Ρουμανία (18% έκαστη), καθώς και η Γερμανία και η Σλοβενία (19% έκαστη) είχαν τον χαμηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες περιοχές.

Δειτε Επισης

Ε. Λοϊζίδης: Μεγάλη επιβράδυνση στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι-«Η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει σοβαρά»
Wizz Air: Μια αποκλειστική έκπτωση 15% σε επιλεγμένες πτήσεις για 24 ώρες
Χρίστος Αγγελίδης: Η αποτίμηση της χειμερινής σεζόν για τον τουρισμό και η εικόνα των κρατήσεων για το καλοκαίρι
Σηκώνει ξανά άγκυρα το Daleela... Όλες οι πληροφορίες για την φετινή θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Ανακοίνωσε την κάθοδο του Sumosan στο The Landmark Nicosia η MHV-Το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας στην Κύπρο
Νίκος Ματθαίου: Επιστρέφει μετά την μεγαλύτερη ανακαίνιση στην ιστορία του το New Helvetia στις Πλάτρες (pics)
Τα επτά νέα ή λιγότερο γνωστά σημεία τουριστικών εμπειριών της επαρχίας Λάρνακας-Εκπαιδευτική ξενάγηση από ΕΤΑΠ
Η δυναμική του τουρισμού και οι νέοι μεγάλοι παίκτες-Οι αλλαγές την τελευταία δεκαετία
Απάτη με παραπλανητικό βίντεο... Χρησιμοποιούν ψευδώς το όνομα και την φωτογραφία του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου
Κέντρο παγκόσμιων αθλητικών συναντήσεων το Cap St Georges Hotel & Resort