Powered by

Ακραία γεγονότα, απρόβλεπτες εξελίξεις και κρίσεις-Οι asset managers σε αναζήτηση ανθεκτικών χαρτοφυλακίων

Στην ανάγκη χάραξη στρατηγικής, δημιουργίας πλαισίου διαχείρισης κινδύνου, αποφυγής των κινδύνων, όπου είναι εφικτό, καθώς και δημιουργίας ανθεκτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων συμφώνησαν πέντε asset managers.

Σε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ για τις διαμάχες και τους αστάθμητους παράγοντες στο μέτωπο των επενδύσεων, αλλά και τα μέσα αντίδρασης σε περίπτωση ακραίων εξελίξεων που επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους, η ομάδα ειδικών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποίησε σενάρια από τον πραγματικό κόσμο για να αναδείξει γεγονότα με υψηλό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις τους σε χορηγούς, διαχειριστές, μέλη και χαρτοφυλάκια.

Εμπνευσμένοι από πραγματικά γεγονότα που επηρέασαν άμεσα χαρτοφυλάκια στο παρελθόν, περιέγραψαν πώς αντιμετώπισαν αυτά τα γεγονότα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Λούκας Σάββα, CFA, Consultant της Aon Wealth Solutions.

Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.- , Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών επεσήμανε ότι τα σοκ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση, ενώ ο αντίχτυπός τους γίνεται ολόενα και πιο βίαιος.

«Εισήλθαμε σε νέα εποχή περισσότερων κρίσεων με μεγαλύτερη συχνότητα με υψηλή, μάλιστα, δριμύτητα.

Οι προκλήσεις και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι παγκόσμιας φύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εν μέσω συχνών κρίσεων που δεν μπορούν να προβλεφθούν,θα πρέπει να δημιουργηθούν ανθεκτικά χαρτοφυλάκια, στα οποία θα προσμετρώνται παράγοντες που δύναται ή δεν δύναται να προκαθοριστούν.

Από την πλευρά του ο Ορέστης Χατζηπαναγής, Head of Portfolio Management της Equine Capital Partners υπογράμμισε τη σημασία επικέντρωσης στους παράγοντες που μπορούν να προβλεφθούν, νοουμένου ότι για τα απρόβλεπτα γεγονότα δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόνοια.

«Καλούμαστε να χτίσουμε χαρτοφυλάκια, τα οποία θα φέρουν πραγματικές αποδόσεις που δεν θα επηρεαστούν μακροπρόθεσμα από απρόβλεπτες καταστάσεις», είπε σχετικά, επισημαίνοντας ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, μπορεί να υπάρξει διέξοδος για τους επενδυτές, εφόσον επικεντρωθούν σε όσα ήδη γνωρίζουν καλά.

Ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Επενδύσεων της Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ επεσήμανε ότι ακόμα και σε απρόβλεπτες και δυσοίωνες εξελίξεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι πολεμικές συγκρούσεις, το παν για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι η ψυχραιμία, καθώς οι επιπτώσεις δύναται να αντιμετωπιστούν.

«Δεν χρειάζεται πανικός όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα και δύσκολες καταστάσεις, όπως ο πληθωρισμός και οι πόλεμοι. Θα πρέπει να είστε ήρεμοι, μιας και οι πρόσκαιρες επιπτώσεις στην απόδοση των assets θα αντιμετωπιστούν», εξήγησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φραντζέσκος Πέτρου, FRM, Senior Investment Advisor της Eurobank Cyprus σημείωσε την ανάγκη επικέντρωσης από πλευράς των asset managers στους γνωστούς παράγοντες και δεδομένα, μιας και υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν και εξελίξεις για τις οποίες δεν δύναται να γίνουν εκ των προτέρων ενέργειες.

«Κάνουμε ενδελεχή έρευνα, μιλάμε με τους ειδικούς και σε κατοπινό στάδιο προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα υπόλοιπα Σε περίπτωση ακραίων γεγονότων θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμο πλάνο», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για τη δυναμική των κρυπτονομισμάτων, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να έχει μία άποψη για τα κρυπτονομίσματα και είναι όλες σωστές, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος στρατηγική και μεθοδολογία για εξέταση του συγκεκριμένου asset και των αναμενόμενων αποδόσεων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί, μιας και είναι μέσο πληρωμής, κάνοντας επίσης αναφορά στην επερχόμενη έλευση του ψηφιακού ευρώ, με την οποία, όπως είπε, θα υπάρχει δυνατότητα για πληρωμές κάθε στιγμή.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης, η Μικαέλλα Σάββα, Manager, Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας απαρίθμησε τρία κομβικά στοιχεία, τα οποία καλείται να λάβει υπόψη του ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή την επενδυτική στρατηγική, τους επενδυτικούς στόχους και την ανάγκη διαφοροποίησης.

Όπως είπε, η εμπειρία κατέδειξε ότι η στρατηγική του επενδυτή θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να επιθεωρείται και ενδεχομένως να αναθεωρείται, αναλόγως των εξελίξεων και των πιθανών κρίσεων. Όσον αφορά τους επενδυτικούς στόχους, η κ. Σάββα εξήγησε ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι τρόποι επίτευξής τους, ενώ χαρακτήρισε τη διαφοροποίηση ως κλειδί για μία επένδυση, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών.

Σημειώνοντας επίσης ότι κάθε χρόνο δεν δύναται να υπάρχει η ίδια απόδοση για τα assets, τόνισε τη σημασία μακροπρόθεσμου πλάνου που να διασφαλίζει βιώσιμη και θεμελιώδη ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε σε αξία και όγκο ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο
Μειώθηκε ο χρόνος έκδοσης απόφασης από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών το 2024
Ακραία γεγονότα, απρόβλεπτες εξελίξεις και κρίσεις-Οι asset managers σε αναζήτηση ανθεκτικών χαρτοφυλακίων
Μαρία Παναγιώτου: Καίριος ο ρόλος των γυναικών της υπαίθρου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας (video)
Ετήσια αύξηση 3,1% στον κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου τον Σεπτέμβριο
Α. Αναστασιάδη: Οι διεθνείς τάσεις στις συντάξεις και η σημασία κατανόησης των διαφορών
Στέλιος Πέτρου: Απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για ένα αξιοπρεπές μέλλον των εργαζομένων η σύνταξη
Η επάρκεια του κυπριακού συνταξιοδοτικού συστήματος-Οι ανάγκες και οι προοπτικές για μια πιο βιώσιμη πολιτική
Αντιμετώπιση cyberattack και προετοιμασία για το DORA-Zωτικής σημασία η αναγνώριση των κυβερνοκινδύνων που απειλούν τα συνταξιοδοτικά σχέδια
Παναγιώτης Αντωνόπουλος: Τα συστατικά επιτυχίας στη διαχείριση συντάξεων