Οι θέσεις 10 στελεχών της ΕΚΤ για πληθωρισμό και επιτόκια-Τι θα καθορίσει τις επόμενες αποφάσεις

Αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος -και ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο- όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην επόμενη κίνηση των φορέων χάραξης πολιτικής.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μίλησαν στην Kάρεν Τσο του CNBC κατά την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τις πιθανότητες μιας jumbo μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και πολλά άλλα.

Μάρτινς Κάζακς, Λετονία

Σχετικά με τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης: «Τα πάντα θα πρέπει να είναι πιθανά, ξέρετε, βάσει του τι μας λένε τα δεδομένα. Αλλά θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο και θα κάνουμε τη συζήτηση στη συνέχεια στις αρχές του επόμενου έτους, και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Υπάρχει και η μείωση κατά 0%, η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και υπάρχει επίσης ίσως η πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης, αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα».

Πιέρ Βουντς, Βέλγιο

«Λοιπόν, αν λέτε ότι εξαρτάστε από τα δεδομένα, εξαρτάστε από τα δεδομένα. Δεν θέλω να προβλέψω τι θα μας πουν τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρξει συζήτηση, πράγματι, για το αν πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε ή όχι.

Μια κίνηση 50 μονάδων θα ήταν μια μεγάλη κίνηση, οπότε νομίζω ότι θα δικαιολογούνταν μόνο αν είχαμε δεδομένα τα οποία υποδείκνυαν μείωση του πληθωρισμού. Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά έχουμε ξεκινήσει αρκετά νωρίς τη μείωση των επιτοκίων.

Νομίζω ότι είναι καλό αν μπορούμε να κινούμαστε σταδιακά και να μην δημιουργούμε μεταβλητότητα στην αγορά που θα ήταν αδικαιολόγητη».

Μάριο Σεντένο, Πορτογαλία

«Τα δεδομένα θα δείξουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εκτύπωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ χαμηλή, πολύ χαμηλότερη από ό,τι περιμέναμε. Αυτό ίσχυε για τον γενικό αλλά και για τον δομικό.

Ο πληθωρισμός είναι όσο πιο κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι και πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη. Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης μπορεί να είναι πιθανή, επειδή συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και τα δεδομένα που λαμβάνουμε δείχνουν αυτή την κατεύθυνση».

Κλάας Κνοτ, Ολλανδία

«Κινδυνεύουμε με διαρθρωτική υποεκπλήρωση του στόχου μας για τον πληθωρισμό; Δεν το νομίζω. Κοιτάξτε τους μισθούς. Οι μισθοί εξακολουθούν να τρέχουν με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν που θα ήταν συμβατός με την επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2% και την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,5%.

Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη, οπότε όσο οι μισθοί παραμένουν σε αυτό το αυξημένο επίπεδο, ναι, θα μπορούσε να υπάρξει προσωρινή υποεκπλήρωση του στόχου μας, αλλά δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος διαρθρωτικής, μακροπρόθεσμης υποεκπλήρωσης είναι τόσο σημαντικός».

Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Αυστρία

«Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι συνάδελφοί μου θα θέλουν να προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση, άλλοι όχι. Στη δική μου περίπτωση, θα πω ότι θα εξετάσω τα δεδομένα. Εάν τα πράγματα γίνουν πραγματικά τόσο άσχημα όσο ισχυρίζονται ορισμένοι, μπορούμε να έχουμε άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά 50; Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή με τα τρέχοντα δεδομένα, όχι».

Γιοακίμ Νάγκελ, Γερμανία

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Αυτή η συζήτηση για 25 μονάδες ή ίσως κάτι διαφορετικό δεν είναι χρήσιμη. Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να αποφασίσουμε».

Σχετικά με τον πληθωρισμό: «Νομίζω ότι δεν πρέπει να εφησυχαστούμε όσον αφορά τον πληθωρισμό. Υπήρξαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ίσως υπάρχει επίσης μια ορισμένη πιθανότητα τα επερχόμενα στοιχεία για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο να πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έτσι θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας, την προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική που λειτούργησε πραγματικά καλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια».

Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, Γαλλία

Σχετικά με τον πληθωρισμό: «Η νίκη είναι ορατή, αλλά δεν πρέπει να παραμείνουμε άπραγοι».

Για την πιθανότητα μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης: «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε έναν λογικό βαθμό εμπιστοσύνης για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας.

Θυμηθείτε ότι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν πολλοί φόβοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι θα είχαμε ύφεση και ότι η λεγόμενη αναλογία θυσιών, το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουμε σε όρους ανάπτυξης για να επιστρέψουμε στον στόχο του πληθωρισμού, θα ήταν πολύ υψηλό».

Όλι Ρεν, Φινλανδία

Σχετικά με την οικονομία: «Νομίζω ότι έχουμε τόσο καλά όσο και χειρότερα νέα από την Ευρώπη. Τα καλά νέα είναι ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό είναι σημαντικό. Βελτιώνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και των πολιτών μας. Επίσης, η απασχόληση έχει παραμείνει, συνολικά, αρκετά ισχυρή.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε μια εξασθενημένη προοπτική ανάπτυξης και βλέπουμε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης.

Έτσι, ήταν ένας παράγοντας που μας ώθησε να αποφασίσουμε μειώσεις επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, να μειώσουμε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην Ευρώπη, επειδή ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και επειδή βλέπουμε αποδυναμωμένες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες αυξάνουν επίσης τις αποπληθωριστικές πιέσεις».

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Η κατεύθυνση είναι σαφής. Συνεχίζουμε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Η ταχύτητα και η κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτάται από τα δεδομένα. Εξετάζουμε, ειδικότερα, τρεις παράγοντες, τρεις μεταβλητές.

Πρώτον, τον πληθωρισμό, δεύτερον, τον δομικό πληθωρισμό και τρίτον, την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Γκεντιμίνας Σίμκους, Λιθουανία

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Κινούμαστε σαφώς προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, αυτό που, σε αυτό το σημείο, μπορώ να πω είναι ότι, στις προσεχείς συνεδριάσεις θα δούμε σίγουρα κάποιες μειώσεις. Το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις, ή αν θα είναι, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε τη στιγμή της απόφασης».

Μπόρις Βούισιτς, Κροατία

Σχετικά με την οικονομία: «Λοιπόν, στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο καλά όσο πριν από έξι μήνες ή πριν από τρεις μήνες. Είναι αλήθεια ότι οι σημερινοί δείκτες PMI υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου είναι διαρθρωτικό.

Ένα μέρος του είναι κυκλικό, βέβαια, ενώ τώρα βρισκόμαστε σε πορεία μείωσης των επιτοκίων μας, γεγονός που θα βοηθήσει την κυκλική συνιστώσα, αλλά το διαρθρωτικό μέρος είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα».

Σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων: «Είμαι απολύτως ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση τον Δεκέμβριο. Προσωπικά, δε γνωρίζω ποια θα είναι η απόφαση, ούτε νομίζω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, διότι θα πρέπει να περιμένουμε εάν εξαρτόμαστε από τα δεδομένα».

Δειτε Επισης

Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Συντηρούν το αδιέξοδο στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-«Μεγάλο το χάσμα, δύσκολη η προσέγγιση»
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Μικτές επιδόσεις στις τιμές ακινήτων εν μέσω μειωμένης ζήτησης και υψηλών επιτοκίων
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή