Powered by

Ανάγκη εξορθολογισμού επιδοματικής πολιτικής διαπιστώνει η Επιτροπή Εργασίας-Τα ζητήματα που απασχολούν

Την ανάγκη εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ανέδειξαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία στην οποία παρευρέθηκε η αρμόδια Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής του Υφυπουργείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, «ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των παροχών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις».

Την ίδια ώρα, προστίθεται, «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας εστιάζεται στην προώθηση πολιτικών, οι οποίες συνδυάζουν παροχές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αυξάνει τη μέγιστη παροχή από 745 ευρώ σε 1300, διευρύνει τους δικαιούχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα από δεσμευτικά κριτήρια για τους παρόχους». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προέβαλε στην Υφυπουργό Πρόνοιας την αναγκαιότητα για σημαντική αύξηση στο επίδομα τέκνου και για ουσιαστική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων «για να καλύψουμε περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης». Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη φοιτητική χορηγία.

«Θίξαμε επίσης στην Υφυπουργό το θέμα των ατόμων με αναπηρίες και των χαμηλοσυνταξιούχων, οι ανάγκες των οποίων σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει σημαντικά τις πολιτικές της».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι στις παρούσες δύσκολες συνθήκες ακρίβειας και υψηλών επιτοκίων που βιώνει η κοινωνία, χρειάζεται να στηρίξουμε στοχευμένα αυτούς που πλήττονται περισσότερο και όχι το αντίθετο», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι κάποια από τα επιδοματικά προγράμματα χρειάζονται ανανέωση και εκσυγχρονισμό, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική επιδοματική πολιτική.

Παράλληλα, όπως είπε, «έχουμε διαπιστώσει ότι το θέμα του ΕΕΕ είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο χρήζει ανανέωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία για ριζικές αλλαγές», ούτως ώστε «η διακριτική ευχέρεια του λειτουργού να ασκείται υπέρ του πολίτη». Όπως είπε, «αν ο λειτουργός ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια, μπορεί να λύσει πολλά ζητήματα και να κάνει τη ζωή των πολιτών πιο καλή, πιο εύκολη και πιο αξιοπρεπή». 

«Θα πρέπει οι υπηρεσίες μας να γίνουν πιο αποτελεσματικές και πιο αποδοτικές και εκεί που υπάρχει αμφιβολία να λειτουργούν υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ του κράτους», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία