Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Να αρχίζει από νωρίς η χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών

Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση παιδιών και εφήβων είναι ο ένας από τους δύο άξονες στους οποίους επικεντρώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου τις δράσεις της για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (World Investor Week 2024) που πραγματοποιείται φέτος από τις 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).

Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος επίσης στοχεύει να επιμορφώσει και να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους νέους, αφορά τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δράση των finfluencers.

Μεταξύ των δράσεων που υλοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) στο πλαίσιο του πρώτου άξονα, περιλαμβάνονται, διαλέξεις και αποστολή ενημερωτικού υλικού σε σχολεία και πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ενημέρωση Συνδέσμων Γονέων και πραγματοποίηση αριθμού διαλέξεων για γονείς.

Η ΕΚΚ έχει εκδόσει Οδηγό Γονέων για τη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες και εισηγήσεις για εύκολες και πρακτικές επιμορφωτικές δράσεις.

Εξηγώντας την προτεραιότητα που δίνει φέτος η EKK στην χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών και στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γονείς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, σημειώνει ότι η παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση οικονομικών συμπεριφορών και στάσεων.

«Ουσιαστικά οι γονείς είναι οι πρώτοι που καλούνται να παρέχουν βασικές γνώσεις για τη διαχείριση των χρημάτων, εντάσσοντας τη χρηματοοικονομική μάθηση στην καθημερινή ζωή. Μπορούν να το κάνουν συζητώντας μαζί τους για τα οικονομικά ζητήματα της οικογένειας, εφαρμόζοντας εύκολες και ευχάριστες μεθόδους σε καθημερινές λειτουργίες του σπιτιού και της οικογένειας, αλλά κυρίως με το παράδειγμά τους».

Στον Οδηγό της ΕΚΚ για τους Γονείς καταγράφονται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που δίνει στα παιδιά η γνώση βασικών εννοιών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Οι γονείς, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ΕΚΚ για την Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση του Κοινού, Λειτουργό Α’ Έλενα Καρκώτη, προτρέπονται να συζητούν με τα παιδιά τους για οικονομικά ζητήματα της οικογένειας, όπως τα εισοδήματα, τις αποκοπές από μισθούς, τα σταθερά έξοδα (λογαριασμοί κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων, ενοίκια κ.ά.) και τι περιλαμβάνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός. «Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά παρατηρώντας.

Αν οι γονείς επιδεικνύουν καλές οικονομικές συνήθειες, όπως ο προϋπολογισμός, η αποταμίευση και η υπεύθυνη δαπάνη, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν κι αυτά αυτές τις πρακτικές στη ζωή τους».

Στο Οδηγό της ΕΚΚ για Γονείς υπάρχει ειδικό τμήμα για τους έφηβους οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, δέχονται περισσότερες επιρροές από εξωτερικά περιβάλλοντα και είναι αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους, κυρίως στον χώρο του διαδικτύου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΚΚ είναι διαθέσιμες στην Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δειτε Επισης

Εκδήλωση για τα δύο χρόνια δράσεων του Cyprus Environment Foundation
Σειρά επαφών Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία-Διερεύνησε συνεργασίες
SkillsCyprus 2024: Για ταλαντούχους νέους και ταλαντούχες νέες
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Επέκταση του campus με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (photos)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Να αρχίζει από νωρίς η χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για την Kύπρο
Ολόκληρη η κυπριακή επιχειρηματική πραγματικότητα σε 412 σελίδες-Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο
Uganda Mission Vol. 3: Η XM έγραψε ένα νέο κεφάλαιο προσφοράς στην τοπική κοινότητα
«Περπατώ με τους Ρευματοπαθείς»: Εκδήλωση στις 12 Οκτωβρίου από τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου
Έκκληση Βύρα σε Χριστοδουλίδη για Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα-Τι είπε για μαρίνα και λιμάνι