Πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας ο τομέας του στοιχήματος-Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 7ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού

Με τη διεξαγωγή του 7ου Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού, άνοιξε και επίσημα σήμερα η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού, μια πρωτοβουλία που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 7 χρόνια από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Στο 7ο Συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επαγγελματίες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, όπου αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές και απόψεις για το μέλλον του τομέα των τυχερών παιχνιδιών, καθώς και για το ασφαλές παιχνίδι.

Από το βήμα του 7ου Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού, η Χριστίνα Χριστοφόρου, υπεύθυνη της Διεύθυνσης Ασφαλούς Παιχνιδιού & Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της ΕΑΣ, ανέδειξε ότι η ΕΑΣ συνεχίζει να εργάζεται για την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την ανάπτυξη της οικονομίας και της βιωσιμότητας της αγοράς και την καταπολέμηση της παρανομίας στον τομέα, συνεισφέροντας παράλληλα σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφόρου, η ΕΑΣ στόχευσε τα τελευταία επτά χρόνια στην εξάλειψη του στίγματος που συνόδευε την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και την προβληματική συμπεριφορά. «Μέσα από συνεχείς προσπάθειες, την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία του τομέα, την αντιμετώπιση προκλήσεων, αλλά και τις κατάλληλες συνέργειες, πετύχαμε στο να αποστιγματιστεί σε μεγάλο βαθμό η προβληματική συμπεριφορά. Οι παίκτες πλέον μπορούν πιο εύκολα να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να ζητήσουν βοήθεια, εκεί όπου χρειάζεται, χωρίς τον φόβο για στιγματισμό από την κοινωνία», παρατήρησε.

Η κ. Χριστοφόρου διαμήνυσε ότι η παράνομη αγορά συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, για αυτό και η ΕΑΣ στοχεύει με κάθε μέσο στην καταπολέμησή της. Όπως επεσήμανε, η βιωσιμότητα του τομέα και η προστασία των παικτών θα πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω με νομοθετικές ρυθμίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΑΣ κατέθεσε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών αναθεωρημένο νομοσχέδιο, με το οποίο εξασφαλίζεται η επαρκής προστασία των παικτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους και άλλες ευάλωτες ομάδες, ενώ παράλληλα ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα και την καθιέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κέντρου ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί η Αρχή με στόχο την προστασία της κοινωνίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσφορά της απερχόμενης Προέδρου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κ. Ιωάννας Φιάκκου, η οποία υπηρέτησε τον Οργανισμό με συνέπεια τα τελευταία εννιά χρόνια.

image00009

image00021

Photo 2

Εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, απηύθυνε χαιρετισμό στο 7ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. Ο κ. Παντελή υπογράμμισε ότι ο τομέας του στοιχήματος έχει μετεξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αγγίζοντας το 3,72% του ΑΕΠ. Μάλιστα, συνεχάρη την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για το έργο της και την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη του τομέα την τελευταία δεκαετία, σε ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του κοινού και των ευάλωτων ομάδων, αποδίδοντας παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς παιχνιδιού.

image00020

Όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, η Κυβέρνηση αξιολογεί τους προβληματισμούς που τίθενται για τις καθολικές απαγορεύσεις στον τομέα του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, στην πραγματικότητα ανοίγει παράθυρο στην παρανομία. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων και να συζητήσει τα επόμενα βήματα, με γνώμονα την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων και την προστασία των παικτών, των ευάλωτων ομάδων και του κοινού ευρύτερα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τους κανονισμούς ασφαλούς παιχνιδιού στην Ευρώπη, οι στρατηγικές που εφαρμόζονται για αλλαγή συμπεριφοράς προς μια πιο ασφαλή ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις πάνελ με τις ρυθμιστικές αρχές Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας καθώς και με τις εταιρείες παροχής στοιχήματος με αντικείμενο το μέλλον του τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Photo 1

Photo 3

Πρόσθετα, συζητήθηκαν σύγχρονες στρατηγικές, τεχνολογικές καινοτομίες και πρωτοβουλίες για την προστασία των ευάλωτων παικτών.

image00024

H 7η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιείται φέτος κάτω υπό τη θεματική «Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι», αναδεικνύοντας τη σημασία της ασφάλειας στα τυχερά παιχνίδια και της δημιουργίας ενός προστατευτικού περιβάλλοντος, με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, η Αρχή επιχειρεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και παράλληλα να εμπλέξει και να κινητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στην προσπάθεια προώθησης του Ασφαλούς Παιχνιδιού και προστασίας του κοινού από τις επιβλαβείς συνέπειες της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για το ασφαλές παιχνίδι μέσω της ιστοσελίδας www.safergambling.gov.cy . Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της 7ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού στην ιστοσελίδα www.sgw.cy.

Δειτε Επισης

Πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας ο τομέας του στοιχήματος-Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 7ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού
Οι 29 ακαδημαϊκοί και ερευνητές του ΤΕΠΑΚ στους/τις κορυφαίους/ες επιστήμονες παγκοσμίως
N. Muggleton: Επανάσταση στην έρευνα για τα τυχερά παιχνίδια μέσω ψηφιακών αποτυπωμάτων
20η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Europa Donna Κύπρου-Η ΑstroBank στρατηγικός συνεργάτης για 15η χρονιά
Η Cyta Business στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο
Πώς επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός ασφαλέστερου οικοσυστήματος τυχερών παιχνιδιών για όλους
Η Exness αποκαλύπτει τον ανανεωμένο στόλο MINI και την ένταξη νέων λευκών αυτοκινήτων
«Business Professionals Certificate»: Το καινοτόμο πρόγραμμα από το PwC Academy και το ICAEW
Υπεύθυνη συμπεριφορά στο τυχερό παιχνίδι και σωματική και ψυχική υγεία πάνε... χέρι-χέρι
«Στιγμές στο Μουσείο ’24»-Νέα σειρά εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου