Ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας Κύπρος και Ιαπωνία-Μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόσο σε διακρατικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπέγραψε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού με την Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας Τοσίκο Άμπε, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κιότο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υφυπουργείο, η διεύρυνση των σχέσεων Κύπρου-Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας τέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του κ. Δαμιανού στο Κιότο.

Στο πλαίσιο διμερών επαφών με την Ιαπωνίδα Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Toshiko Abe, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόσο σε διακρατικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, «μέσω του μνημονίου, προωθούνται μεταξύ άλλων, η από κοινού υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η κινητικότητα επιστημόνων καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας των δύο χωρών».

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, αφού συνεχάρη την Ιαπωνίδα Υπουργό για τον πρόσφατο διορισμό της, αναφέρθηκε στη σημασία του μνημονίου ως εργαλείου μεταφοράς τεχνογνωσίας από ένα ώριμο οικοσύστημα -όπως αυτό της Ιαπωνίας- στο αναδυόμενο -αλλά με μεγάλη δυναμική- οικοσύστημα της χώρας μας.

Στάθηκε στις προοπτικές συνεργασίας και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος-πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη, με την Ιαπωνία να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την ένταξή της στο πρόγραμμα ως associate member.

Ο Υφυπουργός, προστίθεται στην ανακοίνωση, συμμετείχε επίσης σε Υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Transformative science, technology and innovation policy to strengthen innovation ecosystems, στην οποία παρακάθησαν Υπουργοί και υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ των οποίων Ιαπωνία, Καναδάς, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Βιετνάμ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία και Λιθουανία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Ετήσιας Συνέλευσης του STS Forum, το οποίο συγκεντρώνει εξέχουσες προσωπικότητες από το παγκόσμιο πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για ενίσχυση των κλάδων της επιστήμης και της τεχνολογίας και του αντικτύπου τους στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.

«Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στις ανοδικές επιδόσεις της Κύπρου σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες για Ε&Κ, που φέρνουν τη χώρα μας για τρίτη συνεχή χρονιά μέσα στη δεκάδα των strong innovators της Ευρώπης και 27η παγκοσμίως σε θέματα καινοτομίας (Global Innovation Index 2024)», προστίθεται.

Στη συνέχεια, σημειώνεται, ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την καινοτομία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και της παροχής κινήτρων για επενδύσεις σε Ε&Κ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές με ομολόγους άλλων κρατών, όπως, μεταξύ άλλων, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Βουλγαρία και ο Καναδάς, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της διακρατικής αλλά και εντατικοποίησης της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, η κυπριακή αποστολή είχε ξεχωριστές συναντήσεις με ανώτερα στελέχη και συμβούλους του νέου Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Ισίμπο Σιγκέρου, από το Συμβούλιο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Council for Science, Technology and Innovation) και τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας (Japan Science and Technology Agency), καθώς και με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου της Οσάκα και του ερευνητικού κέντρου RIKEN Center, με σκοπό την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργειών μεταξύ των φορέων των οικοσυστημάτων των δύο χωρών.

Η κυπριακή αποστολή συναντήθηκε επίσης με τον Διευθυντή του Ιαπωνικού Οργανισμού για Εξωτερικό Εμπόριο (Japan External Trade Organization), με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα ενδυνάμωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων και των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας.

Ο κ. Δαμιανού, συνοδευόταν από τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρη Σκουρίδη, τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Θεόδωρο Λουκαΐδη, και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιαπωνία, Γιάννη Μιχαηλίδη.

Δειτε Επισης

Ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας Κύπρος και Ιαπωνία-Μνημόνιο συνεργασίας
Ανοίγει η πόρτα του ΧΑ για νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής-Το «ράλι» εσόδων του εξαμήνου
Ιστορικές διακρίσεις για την Κύπρο στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Πληροφορικής 2024
Google: Γιατί επενδύει ένα δις δολάρια στην Ταϊλάνδη
Νέες λύσεις για θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στο 4ο Cyber Security Conference (video)
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Κυβερνοεπιθέσεις κατά 78% των κυπριακών επιχειρήσεων
27η παγκοσμίως στο Global Innovation Index 2024 η Κύπρος-«Σε σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού»
Με ποια κριτήρια επιλέγουν παροχέα κινητής τηλεφωνίας οι καταναλωτές στην Κύπρο-Το επίπεδο ικανοποίησης
IBM-UNDP: Νέα εργαλεία για πρόβλεψη της πρόσβασης στην ενέργεια και τη μοντελοποίηση της ενεργειακής ισότητας
Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσοι ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους