Αυξήθηκε το λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο-Ποιες χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο

Αυξήθηκε κατά 0,2% ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024 και κατά 0,3% στην Ε.Ε., σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιούλιο του 2024, ο όγκος του λιανικού εμπορίου παρέμεινε σταθερός στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην Ε.Ε..

Τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων, διορθωμένος κατά το ημερολόγιο, αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην Ε.Ε..

Μηνιαία σύγκριση ανά τομέα λιανικού εμπορίου και ανά κράτος μέλος

Στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε για τα τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 0,2%, αυξήθηκε για τα μη διατροφικά προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) κατά 0,3% και αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 1,1%.

Στην Ε.Ε., ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε για τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 0,1%, αυξήθηκε για τα μη διατροφικά προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) κατά 0,3% και αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 1,0%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις του συνολικού όγκου του λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+5,3%), την Κύπρο (+2,2%) και τη Ρουμανία (+1,6%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-1,5%), τη Σλοβακία (-1,1%), τη Βουλγαρία και την Κροατία (αμφότερες -0,7%).

Ετήσια σύγκριση ανά τομέα λιανικού εμπορίου και ανά κράτος μέλος

Στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό κατά 0,2%, αυξήθηκε για τα μη διατροφικά προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) κατά 1,4% και αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 2,5%.

Στην Ε.Ε., ο όγκος του λιανικού εμπορίου παρέμεινε σταθερός για τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό, αυξήθηκε για τα μη διατροφικά προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) κατά 1,7% και αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων στα εξειδικευμένα καταστήματα κατά 2,0%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του συνολικού όγκου του λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+17,3%), τη Ρουμανία (+8,9%), την Κροατία και την Κύπρο (και οι δύο +5,7%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-2,7%), το Βέλγιο (-1,7%), τη Δανία και την Ιρλανδία (και οι δύο -1,6%).

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε το λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο-Ποιες χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο
Εις Διπλούν: Η νέα ετικέτα κρασιού από το Οινοποιείο Μαλλιάς
Το ροδόσταγμα Αγρού το 13ο προϊόν στη λίστα των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε.
Νέο πλήγμα για την «ατμομηχανή» της Ε.Ε.-Πτώση γερμανικών εργοστασιακών παραγγελιών τον Αύγουστο
Αυτοκίνητα: Ανεβαίνουν οι πωλήσεις και το κόστος του σέρβις-Σε ανοδική πορεία το χονδρεμπόριο
Ευκαιρία σε δεκάδες επιχειρήσεις της παροικίας να εκθέσουν στα περίπτερά τους προϊόντα και υπηρεσίες
Οι δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού (pics)
Από πότε κινητά, tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να έχουν κοινό φορτιστή
Διαμήνυσαν τις θέσεις τους στην Ε.Ε. για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Τα κρίσιμα ζητήματα που έθιξαν
Πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με BEV από την Κίνα