Powered by

Γ. Παναγιώτου: Πριν τα τέλη του 2025 στη Βουλή τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, στους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος παρουσίασα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και κοινωνική αναγκαιότητα, που προϋποθέτει συλλογικότητα και υπευθυνότητα».

«Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις για την καθολικότητα και την αναλογικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος βασίστηκαν στην ετοιμότητα της κυπριακής κοινωνίας για έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και στην ωριμότητα της τριμερούς συνεργασίας των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας για τη διαμόρφωση συναινετικών αποφάσεων», πρόσθεσε

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, συνέχισε, «μπορούμε να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στις σύγχρονες ανάγκες για σημαντικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την αξιοποίηση των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων».

«Η στόχευση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για την αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επικεντρώνεται στη βελτίωση της επάρκειας των συντάξεων και στον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και των εσωτερικών διαδικασιών», υπέδειξε ο κ. Παναγιώτου.

Ταυτόχρονα, είπε, η στόχευση της αξιοποίησης των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων περιλαμβάνει την επέκταση της συμμετοχής σε Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και την προώθηση της επιπρόσθετης δυνατότητας για ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης, υπογράμμισε, «για την αποτελεσματική εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ασφαλιστικής κουλτούρας για τον έγκαιρο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας για τον περιορισμό της δημιουργίας ασφαλιστικών κενών, και στην ενίσχυση της επάρκειας των μισθών για την καταβολή επαρκέστερων ασφαλιστικών εισφορών».

«Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για τη συναξιολόγηση όλων των δεδομένων, την αξιοποίηση των καλών πρακτικών και την διαμόρφωση εμπεριστατωμένων εισηγήσεων», τόνισε ο κ. Παναγιώτου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εξήγησε, προνοεί τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν για σκοπούς συντονισμού τα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Κατά το επόμενο διάστημα, επεσήμανε, θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένος κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, πολιτικός διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δημόσιος διάλογος με τους πολίτες, και θα δοθεί η δυνατότητα για την ολοκληρωμένη συζήτηση των προκλήσεων, των δυνατότητων και των προοπτικών για την λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αναμένεται ότι τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από το τέλος του 2025 για να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις αρχές του 2026.

«Η Κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, και αναμένουμε ότι με την εποικοδομητική συνεργασία όλων των πλευρών αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί προς το συμφέρον των σημερινών, των επόμενων και των μεθεπόμενων γενεών», κατέληξε ο κ. Παναγιώτου.

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων