Powered by

Όχι σε οριζόντια παραχώρηση αυξήσεων στο δημόσιο-Τι εισηγείται ο επιχειρηματικός κόσμος

Την αντίθεσή του με την οριζόντια παραχώρηση αυξήσεων στο δημόσιο εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά.

Μάλιστα, και προκειμένου να συγκρατηθεί αρχικά και σταδιακά να μειώνεται το κρατικό μισθολόγιο, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εισηγούνται από τη μία τη διασύνδεση των αυξήσεων με την παραγωγικότητα και την μείωση της γραφειοκρατίας και από την άλλη τη δημιουργία νέου οργανογράμματος στη βάση της τεχνολογίας που θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα ,και μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε την ανάγκη «να βρούμε έναν τρόπο για να εξορθολογήσουμε το κρατικό μισθολόγιο, κυρίως σε σχέση με το πώς αυξάνεται στην πορεία του χρόνου».

Όπως είπε, «το 2014 η τότε Κυβέρνηση συμφώνησε με την ΠΑΣΥΔΥ ότι το κρατικό μισθολόγιο δεν θα αυξάνεται με μεγαλύτερο ποσοστό από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Κι όταν μιλάμε για αύξηση του κρατικού μισθολογίου δεν εννοούμε μόνο αυξήσεις σε μισθούς –προσαυξήσεις, ΑΤΑ, γενικές αυξήσεις-, αλλά και αύξηση στον αριθμό του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο», εξήγησε.

«Εάν δεχτούμε πως έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 2,5% με 3,5% κατά μέσο όρο τον χρόνο, τότε το ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου θα πρέπει να αυξάνεται κατά 2,5% με 3,5% τον χρόνο. Το 2024, όμως, το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 15,4% σε σχέση με το 2023, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζουμε και την αύξηση του 1,5% που θα ισχύσει από αυτόν τον μήνα», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «το 2023 σε σχέση με το 2022 το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 10,5%».

«Αν δει κανείς πόσο ήταν το κρατικό μισθολόγιο το 2019 και πόσο είναι σήμερα, θα διαπιστώσει πως μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκε κατά 37% από τα 2,7 δις ευρώ στα 3,7 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται επαναλαμβάνω η αύξηση 1,5%. Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 1 δις ευρώ σε πέντε χρόνια. Άρα έχουμε κατά μέσο όρο μία αύξηση του κρατικού μισθολογίου κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», τόνισε περαιτέρω ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ εκτιμώντας ότι «ο ρυθμός αύξησης του κρατικού μισθολογίου, όχι μόνο δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμος, αλλά παραβιάζει και τη συμφωνία που έγινε το 2014».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου «είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα εξορθολογισμού του τρόπου αύξησης του κρατικού μισθολογίου, τότε σε κάποια χρονική περίοδο ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα».

«Δεν γίνεται το κρατικό μισθολόγιο να αντιπροσωπεύει το 30% του κρατικού προϋπολογισμού ή να είναι κοντά στο 12% του ΑΕΠ. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε αμέριμνοι να αυξάνουμε με τον ίδιο τρόπο το κρατικό μισθολόγιο», διεμήνυσε.

Τι εισηγείται η ΟΕΒ

Κληθείς να πει τι μπορεί να γίνει για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, ο Γ.Δ. της ΟΕΒ ανέφερε πως «με όλες τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια, ξέρουμε πολύ καλά πως είναι αδύνατον να μαζευτεί το κρατικό μισθολόγιο με συμβατικά μέσα και εισηγούμαστε να γίνει ένα νέο οργανόγραμμα στη βάση της τεχνολογίας, με αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων και με ειδικότητες που θα είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπει το σημερινό οργανόγραμμα».

«Εισηγούμαστε, επίσης, όπως με βάση αυτό το οργανόγραμμα σταδιακά να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο, με τρόπο βέβαια που δεν θα απολυθεί κανένας και χωρίς να έχουμε μειώσεις μισθών», πρόσθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Αντωνίου, «εκτιμούμε πως, θα μπορέσουμε μέσα σε ορίζοντα 10-12, περίπου, χρόνων να έχουμε έναν πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων στο δημόσιο, με αποστολή επιτελικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα κοστίζουν λιγότερα στο κράτος, παρότι θα αμείβονται καλύτερα απ’ ό,τι τώρα.

Μ. Τσιακκής: «Δεν μπορεί να είναι οριζόντιες οι αυξήσεις»

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιάκκης, μιλώντας στο InBusinessNews, αφού είπε πως «είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν αυξήσεις στους μισθούς από την στιγμή που αυξάνεται και το κόστος ζωής», υπογράμμισε πως «θεωρούμε πως η πλειοψηφία των κρατικών υπαλλήλων αμείβεται αρκετά καλά σε σχέση με το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς διαφωνούμε με την οριζόντια παραχώρηση αυξήσεων στο δημόσιο, χωρίς να υπάρχει ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης, χωρίς η γραφειοκρατία να μειώνεται και η αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα να βελτιώνεται».

Αντίθετα, είπε, «βλέπουμε ότι η κατάσταση κινείται προς το χειρότερο, με την γραφειοκρατία να αυξάνεται και τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να ταλαιπωρούνται».

«Δεν μπορεί να είναι οριζόντιες οι αυξήσεις και για κάποιους που είναι ήδη καλά αμειβόμενοι σε σχέση με κάποιες κλίμακες στο δημόσιο που μπορεί να είναι χαμηλά και να δικαιούνται κάποιες αναπροσαρμογές στους μισθούς», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Τσιακκής εξέφρασε τη θέση πως «από τη στιγμή που όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αυτόματες κλίμακες, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος το κόστος του κρατικού μισθολογίου να περιορίζεται διότι είναι μία ανελαστική δαπάνη την οποία όταν την αυξάνεις μετά δεν μπορείς να τη μειώσεις».

Σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για αύξηση των μισθών στο ιδιωτικό τομέα προκειμένου να φθάσουν τα επίπεδα στον δημόσιο τομέα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ τόνισε πως «αυτή η προσέγγιση είναι πολύ λανθασμένη, διότι στον ιδιωτικό τομέα όταν αρχίσεις να αυξάνεις τα λειτουργικά κόστη περιλαμβανομένου και του μισθολογίου, πέραν των αντοχών σου, θα δημιουργηθούν χρέη».

«Δεν μπορεί να διαιωνίζει τα χρέη της μία επιχείρηση. Αν δεν μπορεί στα 2-3 χρόνια να πληρώνει τα χρέη της, αναγκαστικά θα την κλείσουν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το δημόσιο. Λέγοντας αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να δίνονται αυξήσεις στον δημόσιο τομέα. Τουναντίον, πρέπει να δίνονται, αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και κυρίως τα οικονομικά δεδομένα για να μπορεί μία επιχείρηση να επιβιώσει», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ.

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή

Σημειώνεται πως, η συζήτηση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την παραχώρηση οριζόντιων αυξήσεων στο δημόσιο κατά 1,5% από την 1η Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα (7/10) με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, Βουλευτές εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες με τον ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίζει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται, δε, πως εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου απηύθυνε έκκληση για ψήφιση του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορούν να μπουν οι αυξήσεις στα μισθολόγια Οκτωβρίου και να μην χρειαστεί να καταβληθούν αναδρομικά κάτι που θα αύξανε το διοικητικό κόστος.

Για να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Εμπορίου της Πράσινης Γραμμής-Tι αναφέρει η Infopoint της Ε.Ε.
Η δέσμη των τροποποιητικών νόμων για τα νοσηλευτήρια... Γιατί κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου η ΟΕΒ
Πράσινο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
Σε πορεία υλοποίησης το ΣΑΑ: Η Ανθούλα Σαββίδη για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα (vid)
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025