Powered by

Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια

Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση και εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στην παρουσία Υπουργών και ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων.

Ως είθισται, πρώτος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα παρουσιαστεί ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ενώ τελευταίος και με βάση τον προγραμματισμό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών-δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης-, η πρεμιέρα της συζήτησης έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στις 9.15 π.μ. με πρώτο καλεσμένο τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα αναλύσει τα κρατικά έσοδα, τους δημοσιονομικούς δείκτες και την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση του κράτους.

Ακολούθως, η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η συνέχεια της συζήτησης

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Μεταφορών, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Αλέξη Βαφεάδη, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του Υφυπουργείου Έρευνας στην παρουσία του Νικόδημου Δαμιανού.

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η εξέταση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπου αναμένεται να παραστούν οι Αθηνά Μιχαηλίδου και Βασιλική Κασιανίδου, αντίστοιχα, καθώς και του προϋπολογισμού της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας, στην παρουσία Μιχάλη Δαμιανού, του Υπουργείου Εξωτερικών στην παρουσία του Κωνσταντίνου Κόμπου, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Ενέργειας στην παρουσία του Γιώργου Παπαναστασίου, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην παρουσία του νέου Γενικού Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.

Τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην παρουσία του Μάριου Χαρτζιώτη, της Δικαστικής Υπηρεσίας –Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο-, της Νομικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Γεωργίας στην παρουσία της Μαρίας Παναγιώτου, του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας στην παρουσία Γιάννη Παναγιώτου, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στην παρουσία της Μαριλένας Ευαγγέλου και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Άμυνας στην παρουσία του Βασίλη Πάλμα και του Υφυπουργείου Τουρισμού στην παρουσία του Κώστα Κουμή.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών στην παρουσία Κωνσταντίνου Ιωάννου, του Υφυπουργείου Μετανάστευσης στην παρουσία Νικόλα Ιωαννίδη και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στην παρουσία της Μαρίνας Χατζημανώλη.

Κεντρική Τράπεζα και Βουλή

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, να παρουσιάζει την οικονομική κατάσταση και τις εκτιμήσεις για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή θα εξετάσει και τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Σημειώνεται πως, μετά την εξέταση των προϋπολογισμών Υπουργείων, Υφυπουργείων και Ανεξάρτητων Θεσμών/Γραφείων, η Επιτροπή θα προγραμματίσει συνεδρίες κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητήσει ενδεχόμενες τροποποιήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς και τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα, προκειμένου ο κρατικός προϋπολογισμός να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα, το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 είναι πλεονασματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €12,93 δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών δανείων, τόκων και επενδύσεων.

Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: δαπάνες Παγίου Ταμείου €3,53 δισ., τακτικές δαπάνες €7,85 δις και αναπτυξιακές δαπάνες €1,55 δις.

Σε σύγκριση με το 2024, οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζουν ελαφρά μείωση, καθώς το προηγούμενο έτος είχαν διαμορφωθεί στα €13,1 δις.

Από την πλευρά των εσόδων, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, η Κυβέρνηση προβλέπει αύξηση κατά 6,2%, με τα έσοδα να αναμένεται να ανέλθουν στα €10,31 δις το 2025, σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα του 2024 που ανέρχονται στα €9,71 δις.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στους αγρότες
Οι προορισμοί όπου ταξιδεύουν οι Κύπριοι-Η πρώτη χώρα με διαφορά και ποιες άλλες αποτελούν πόλο έλξης
Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές
Η αξία και ο ρόλος των ESG για τις επιχειρήσεις… «Καυτή» συζήτηση στο Inspire 2024
Συνέχισε τη θετική πορεία το ΧΑΚ με εβδομαδιαία κέρδη 0,76%
Inspire 2024: Το ταξίδι του Cornel Amariei προς την απόλυτη επιχειρηματική επιτυχία-«Η αποτυχία, είναι μια ευκαιρία»
Ετήσια μείωση 16% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο