Διοικητικές Υπηρεσίες: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο τομέας των διοικητικών υπηρεσιών αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες της Κυπριακής οικονομίας αφού σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στην αγορά της Κύπρου δραστηριοποιούνται χιλιάδες εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο τομέας αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξή του οι οποίες όμως προσφέρουν παράλληλα την ευκαιρία για περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση των υπηρεσιών.

Η κυριότερη ίσως πρόκληση αφορά το διεθνή ανταγωνισμό. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες, όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Αυτό απαιτεί συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και προσαρμογή στις νέες τάσεις της αγοράς για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Εν συνεχεία τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης απασχολούν σε καθημερινή βάση τους παρόχους υπηρεσιών.

Ο συγκεκριμένος τομέας είναι έντονα ρυθμιζόμενος, και οι συνεχείς αλλαγές σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς αλλά και στις τραπεζικές πρακτικές δημιουργούν πρακτικές προκλήσεις και αυξανόμενο κόστος για τις εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν, ειδικότερα όσον αφορά θέματα παρεμπόδισης και καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων αφού οι κανονιστικές αλλαγές έχουν αυξήσει την πολυπλοκότητα διαχείρισης των δεδομένων.

Αυτό απαιτεί συνεχή ενημέρωση και επένδυση σε εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνολογίες για να παραμένουν οι επιχειρήσεις εντός των πλαισίων συμμόρφωσης.

Η ψηφιοποίηση και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός αποτελεί σημαντική πρόκληση και θα πρέπει πλέον να θεωρείται μονόδρομος.

Η αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιοποίηση απαιτεί από τις εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να προσαρμοστούν σε ψηφιακές λύσεις, όπως η χρήση συστημάτων αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών δεν είναι πάντα εύκολη ή προσιτή για όλες τις εταιρείες, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών αποτελεί αδήριτη ανάγκη αφού οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να διαφοροποιήσουν το ‘προϊόν’ τους και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ή την εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς για να προσελκύσουν πελάτες που αναζητούν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο διεθνές φορολογικό περιβάλλον, όπως οι συμφωνίες του ΟΟΣΑ, και οι επικείμενες αλλαγές στο Κυπριακό φορολογικό πλαίσιο, αναμένεται να επηρεάσουν τη προσφορά υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φορολογία και τις διεθνείς συναλλαγές.

Αυτό απαιτεί συνεχή ενημέρωση, αναβάθμιση προϊόντων και κατ’ επέκταση συνεχή εκπαίδευση και παρακολούθηση.

Τέλος η μεγαλύτερη πρόκληση των παρόχων ίσως να αφορά τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και φήμης τους. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη των πελατών. Τυχόν λάθη ή αποτυχίες συμμόρφωσης μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη φήμη τους αλλά και την φήμη ολόκληρης της οικονομίας. Η διατήρηση επομένως υψηλών προτύπων παροχής υπηρεσιών είναι αναγκαία.

Συμπερασματικά διαφαίνεται ότι ο τομέας των διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο αντιμετωπίζει μια σειρά από πολύπλοκες και απαιτητικές προκλήσεις, οι οποίες όμως παράλληλα προσφέρουν δυνητικά την ευκαιρία για αναβάθμιση, ανάπτυξη και βελτίωση.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις στην τεχνολογία και το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Με την κατάλληλη προσαρμογή και βελτίωση, ο τομέας μπορεί και θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

*Διευθυντής Cyprus Fiduciary Association

Δειτε Επισης

Διοικητικές Υπηρεσίες: Προκλήσεις και ευκαιρίες
Το μέλλον της αμερικάνικης οικονομίας
Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη