Powered by

Η ένταση στην Μ. Ανατολή, οι αντοχές της οικονομίας μας και ο κίνδυνος για τις επενδύσεις-Η ανάγνωση του επιχειρείν

Με ανησυχία, αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και την αναμενόμενη αντίδραση από πλευράς Τελ Αβίβ, ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σε δηλώσεις τους στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, καταθέτουν τις απόψεις τους, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία μας συνεχίζει να έχει αντοχές.

Σε σχέση με τον κίνδυνο ματαίωσης ή αναβολής επενδύσεων, εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις, με τον μεν γενικό διευθυντή της ΟΕΒ να αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ να απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Μ. Αντωνίου: «Έχουμε εμπειρία από ανώμαλες καταστάσεις»

Ειδικότερα, μιλώντας στο InBusinessNews, και ερωτηθείς εάν ανησυχεί η Ομοσπονδία από τις εξελίξεις στην περιοχή, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε πως «δεν υπάρχει σώφρον άνθρωπος αυτή τη στιγμή που να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, πόσο μάλλον η επιχειρηματική κοινότητα η οποία στηρίζεται στην ομαλή και ειρηνική δραστηριότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, πέραν βεβαίως του πρώτιστου ζητήματος που είναι οι ανθρώπινες ζωές και οι υποδομές στις εμπόλεμες περιοχές».

Συνεπώς, είπε, «υπάρχει ανησυχία για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, για τις πιέσεις που μπορεί να δεχθούν διάφορα αγαθά και τα οποία καθορίζουν τις τιμές σε μία σειρά από υπηρεσίες, όπως είναι κυρίως τα καύσιμα».

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και θλίψη γιατί, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται βάσιμη ελπίδα για γρήγορη επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας και διπλωματικής προσπάθειας για ειρηνική διευθέτηση διαφορών», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

«Παρά την ανησυχία μας», συνέχισε, «παραμένουμε ψύχραιμοι, αφού έχουμε εμπειρία από ανώμαλες καταστάσεις».

«Τα τελευταία 12 με 13 χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις, πρωτόγνωρες εν πολλοίς, και συνεπώς, επαναλαμβάνω, παραμένουμε ψύχραιμοι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε επιτυχώς και αποτελεσματικά οτιδήποτε κι αν προκύψει», εξήγησε περαιτέρω.

Η οικονομία έχει αντοχές

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «η οικονομία μας δείχνει να έχει αντοχές, υπάρχει μία υγιής επιχειρηματική κοινότητα, η οποία παράγει εκείνα τα οποία χρειάζεται ο τόπος για να επιστρέψει εκεί που πρέπει».

«Έχουμε πλεονάσματα, το δημόσιο χρέος μειώνεται, καταγράφουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται ηρεμία, γεωπολιτική σταθερότητα και όλα τα συναφή που έρχονται σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας», επεσήμανε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν ανησυχεί την ΟΕΒ το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις στην Κύπρο λόγω της κατάστασης, ο κ. Αντωνίου είπε πως «η ρευστότητα, η ανασφάλεια και φυσικά η πολεμική δραστηριότητα σε μία περιφέρεια στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος, έστω κι αν είναι το ασφαλές μέρος της περιφέρειας, σαφώς επηρεάζει και μπορεί να οδηγήσει, ενδεχομένως, σε αναβολή ή σε επανασχεδιασμό του χρονικού ορίζοντα στον οποίο θα υλοποιηθούν κάποιες επενδυτικές δραστηριότητες».

Από την άλλη, υπογράμμισε, «υπάρχει μία επενδυτική ροή από τις άμεσα επηρεαζόμενες περιοχές και να αποτυπώνεται έμπρακτα, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες και εντάθηκε μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, αυτές οι επενδύσεις δεν φαίνεται να είναι προσωρινού ή μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι να εκτονωθούν οι συνθήκες, αλλά είναι μακρόπνοου σχεδιασμού και με προοπτικές μακρόχρονης παρουσίας».

«Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το τοπίο, θα κριθεί όταν με το καλό επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Μ. Τσιακκής: «Προκαλεί ανησυχία η κατάσταση, αλλά…»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε στο InBusinesNews ότι «σίγουρα η κατάσταση στην περιοχή μας προκαλεί ανησυχία, ειδικά εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι συγκρούσεις, αφού αναμένεται πως θα υπάρξει μία αντίδραση από πλευράς Ισραήλ, η οποία ανάλογα με το μέγεθος, το εύρος και την έντασή της, ενδεχομένως να προκαλέσει περισσότερη κλιμάκωση στην περιοχή, γεγονός που αναμένεται ότι θα μας επηρεάσει».

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι περιορισμένης και ελεγχόμενης έκτασης αντίδραση και δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση και δεν θα προκύψουν νέα προβλήματα», τόνισε.

Ως έχουν, όμως, σήμερα τα πράγματα, συμπλήρωσε, «οι μόνες επιπτώσεις που έχουμε ως Κύπρος από την κατάσταση είναι ότι αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο επηρεάζει το κόστος παραγωγής, τις μεταφορές προϊόντων κ.ο.κ.».

«Εάν, ωστόσο, οι τιμές παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα και δεν αυξηθούν περαιτέρω, ενδεχομένως να μπορούν να απορροφηθούν αυτές οι τιμές και να μην μετακυληστούν στους καταναλωτές», υπογράμμισε ο κ. Τσιακκής.

Απ’ εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «το γεγονός πως υπάρχει αυτή η ανασφάλεια στην περιοχή αναγκάζει τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη και στην Κύπρο να κάνουν, ως επί το πλείστων, τον γύρο της Αφρικής με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόστος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επειδή η Κύπρος είναι στο τέλος της Μεσογείου τα πλοία ξεφορτώνουν εμπορεύματα που αφορούν την χώρα μας σε άλλα λιμάνια είτε στην Ιταλία είτε στον Πειραιά, κάτι που συνεπάγεται με αυξημένο κόστος και περισσότερη καθυστέρηση».

«Αυτό, δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες και σε πολλά προϊόντα», επεσήμανε.

Όσον αφορά τον τουρισμό, είπε, «δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την κατάσταση, αφού οι κρατήσεις παραμένουν σταθερές και οι προβλέψεις και για τον Οκτώβριο είναι καλές. Ωστόσο, αυτή η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί εάν κλιμακωθεί η κατάσταση».

Κληθείς να πει εάν ανησυχεί το ΚΕΒΕ το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις, ο κ. Τσιακκής απάντησε αρνητικά.

«Δεν το νομίζω ότι εάν κάποιος θέλει να επενδύσει στην Κύπρο δεν θα το πράξει λόγω της κατάστασης στην περιοχή, διότι όλοι γνωρίζουν πως η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός και δεν εμπλέκεται στην κρίση», εξήγησε.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, κατέληξε, «προφανώς σε αυτά ενδεχομένως να υπάρξει μία αναστολή στους σχεδιασμούς».

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων