Tεχνητή νοημοσύνη: Πώς μετασχηματίζει και τις τράπεζες-Τη χρησιμοποιεί ήδη το 83% των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει πλήθος οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, από τις τραπεζικές συναλλαγές έως τη διαχείριση κινδύνων, με το 83% των ευρωπαϊκών τραπεζών να χρησιμοποιούν ήδη αυτήν την τεχνολογία.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 98,3% αν ληφθούν υπόψη οι τράπεζες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εφαρμογής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα Nέα, μεταξύ των εφαρμογών στις οποίες η ΑΙ χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το «αυτοματοποιημένο trading».

Αυτή η εφαρμογή εκτελεί χρηματοοικονομικές συναλλαγές αυτόματα με τους «Robo-advisors», που είναι αυτοματοποιημένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που βελτιστοποιούν τις επενδύσεις.

Στον τομέα της ανίχνευσης απάτης, η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο για ύποπτα μοτίβα.

Οι τράπεζες κερδίζουν σημαντικά ποσά μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως με την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, όπως στον αλγοριθμικό προγραμματισμό και την ανίχνευση απάτης.

Οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές με ΑΙ μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων, ενώ οι εφαρμογές Robo-advisors βοηθούν στην προσέλκυση πελατών με χαμηλότερο κόστος.

Η εξοικονόμηση κόστους και οι αυξημένες αποδόσεις επενδύσεων έχει εκτιμηθεί ότι αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως.

Η ΑΙ εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και εκτιμάται ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2030 θα μπορούσε να είναι έως και 14% υψηλότερο λόγω της χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Η ΤΝ μπορεί να αυξήσει την οικονομική ανισότητα, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές, καθώς οι πιο πλούσιες οικονομίες είναι αυτές που προετοιμάζονται καλύτερα για το νέο τοπίο.

Παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν αυτό το χάσμα είναι η εκτόπιση θέσεων εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης, η άνιση πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία και η συγκέντρωση ισχύος στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Δειτε Επισης

Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom
Πώς προχωρά το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης»-Πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν και πόσες συμβάσεις υπογράφηκαν
Αριστείδης Βουράκης: Εξαιρετική χρονιά για την AstroBank το 2024-Διευρυμένος τραπεζικός όμιλος με Alpha Bank
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €40 εκατ., στο €1,51 δις η συνολική αποπληρωμή προς το κράτος
Morningstar DBRS: Πιθανή αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες λόγω δασμών
Deal ορόσημο με Ελληνική για ΚΕΔΙΠΕΣ-Τερματίζεται το σχέδιο εγγύησης δανείων
Ελληνική Τράπεζα: Ψηφιοποίηση και ΑΙ οδηγούν τις επιχειρήσεις της νέας γενιάς στην ανάπτυξη
Στις 321 οι Εταιρείες Διαχείρισης και οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων-Στα €10,1 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια
Sophic: Επεκτείνει τις προσφερόμενες επενδυτικές επιλογές με εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγοράς