Φορολογικό σύστημα: Απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό-Τα λάθη του παρελθόντος και ο αντίκτυπος στους πολίτες
Δόνα Καπαρτή 17:00 - 30 Οκτωβρίου 2024
Το απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα είναι μία αναγκαιότητα κατά το ΑΚΕΛ, το οποίο σε εκδήλωσή του παρουσίασε θέσεις και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει εφικτό.
Οι συζητήσεις διεξήχθησαν στο 3ο Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Δυνατή Οικονομία για Όλους: Βιώσιμη – Κοινωνικά Προσανατολισμένη» που διοργάνωσε το κόμμα και ανάμεσα στα θέματα ανάλυσης ήταν και το πιο πάνω.
Σε fireside chat με κεντρικό ζήτημα τις παγκόσμιες τάσεις στη φορολογία, ο Δρ. Παναγιώτης Νικολαΐδης, Διευθυντής Έρευνας της EU Tax Observatory, Paris School of Economics προέβη σε συζήτηση με τον Βάκη Χαραλάμπους, Μέλος του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, όπου τονίστηκε πως 3δις καταλήγει σε φορολογικούς παραδείσους από πολυεθνικές εταιρείες.
Ο πλούτος που ανήκει σε νοικοκυριά επίσης περνά από φορολογικούς παραδείσους και μάλιστα κάπου στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ανήκει στα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Η ατομική ανταλλαγή πληροφοριών φανέρωσε ότι περίπου 70% του χρηματοοικονομικού πλούτου και ότι οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν όμως χρειάζεται να κάνουν περισσότερα.
Εξέφρασε θετική γνώμη για την φορολόγηση υπερκερδών τα οποία προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Συνεπώς, υποστήριξε, η θεσμοθέτηση κανόνων είναι σημαντική, αφού «τα κέρδη αυτά, μέσω μιας φορολόγησης, επιστρέφουν στην κοινωνία».
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν περαιτέρω παράμετροι του φορολογικού συστήματος.
Η Νατάσα Ακκίδου, Πρώην Βοηθός Έφορος Φορολογίας και Συνεργάτης Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, είπε πως το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό.«Κανένα σύστημα όσο απλό ή αποδοτικό και να είναι δεν μπορεί να μας αφορά αν δεν είναι δίκαιο», τόνισε.
Συνεπώς, δεν πρέπει να αφήνει πίσω τη φορολόγηση στα κέρδη και στον πλούτο, υποστήριξε η κ.Ακκίδου η οποία μίλησε και για τη σημασία ύπαρξης ανταγωνιστικού και βιώσιμο μοντέλου.
Ο Γιώργος Δημητρίου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ είπε πως το επιμελητήριο έχει συντάξει έγγραφο με τις προτάσεις του που είναι, πρώτο σε στρατηγικό επίπεδο και δεύτερο σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων. «Το να παρεις μια χώρα άλλου συστήματος ελλοχεύει κινδύνους», είπε.
Στη μεταρρύθμιση, το ΚΕΒΕ προτείνει να ληφθούν υπόψη ζητήματα πάταξης γραφειοκρατίας καθώς και αξιοποίησης της τεχνολογίας ενώ, απαραίτητα είναι κατά τον ίδιο και τα κίνητρα ανάπτυξης.
Ο Παύλος Καλοσυνάτος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) εκτίμησε ότι οι πολικές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν ισοπεδωτικές για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Όλα τα φορολογικά μέτρα που έχουν παρθεί μετά την κρίση παγίωσαν αυτή τη στροφή προς τις «άνισες» όπως τις χαρακτήρισε φορολογίες.
Συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι όλ’ αυτά τα χρόνια έχουν αυξηθεί φορολογίες σε εναρμονισμένα προϊόντα, καύσιμα κλπ την ώρα που υπήρξε σημαντική μείωση στη φορολόγηση των επιχειρηματικών εισοδημάτων.