Powered by

Ann Pettifor: Πώς προχωρά η Κύπρος με βιώσιμη ανάπτυξη

«Η Κύπρος πρέπει να εστιάσει σε ένα οικονομικό μοντέλο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εξαγωγές, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εγχώριων εργαζομένων», είπε η Ann Pettifor, Διευθύντρια του Policy Research in Macroeconomics (PRIME).

Απευθυνόμενη στο κοινό της, κάλεσε την Κύπρο να λειτουργήσει ως πρότυπο κράτους που επενδύει σε ρυθμιστικές διαδικασίες και μηχανισμούς διαφάνειας, συμβάλλοντας σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία, όπου η χρηματοοικονομική ανάπτυξη εξυπηρετεί το κοινό καλό και όχι μόνο τα συμφέροντα των λίγων.

Η Ann Pettifor μιλούσε στο 3ο Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Δυνατή Οικονομία για Όλους: Βιώσιμη – Κοινωνικά Προσανατολισμένη» που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

Με βάση το ερώτημα «Ποιος πραγματικά κερδίζει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό παιχνίδι;», η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε επίκαιρες αναλύσεις που συνδέουν το διεθνές εμπόριο, την ανισότητα και τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές οικονομίες.

Εστίασε στην ανάγκη αναπροσαρμογής των οικονομικών στρατηγικών της Κύπρου ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανισομερή οφέλη του εμπορίου, ενώ διερεύνησε τους μηχανισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς που συχνά διατηρούν ή αυξάνουν την ανισότητα.

Η επίδραση των εξαγωγών στην ανισότητα και την εργατική τάξη

Αναλύοντας τη μελέτη των Pettis και Klein (2018), η ομιλήτρια εξήγησε πώς η επικράτηση των εξαγωγών ως αναπτυξιακή στρατηγική από οικονομίες όπως η Ε.Ε. και η Κίνα έχει οδηγήσει στην αύξηση της εσωτερικής ανισότητας.

Οι εξαγωγές, όπως τόνισε, ενισχύουν τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, ενώ οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και οι εγχώριοι εργαζόμενοι βλέπουν την οικονομική τους δύναμη να παραμένει στάσιμη ή να υποχωρεί.

Η αναφορά της στη Γερμανία, που αποτέλεσε κλασικό παράδειγμα μετά τις μεταρρυθμίσεις Hartz, ανέδειξε το πρόβλημα των μισθολογικών ανισοτήτων και των διαφορών στην κατανομή των εισοδημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος πρέπει να εστιάσει σε ένα οικονομικό μοντέλο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εξαγωγές, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εγχώριων εργαζομένων.

Το «σύστημα σκιώδους τραπεζικής» και η απουσία εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές

Συνεχίζοντας, η ομιλήτρια παρουσίασε τους κινδύνους του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και του συνεχώς αυξανόμενου ρόλου των μη τραπεζικών ενδιάμεσων φορέων στο χρηματοοικονομικό πεδίο. Χρησιμοποιώντας την έρευνα της Ann Pettifor, τόνισε πως η συνεχιζόμενη αύξηση δανείων από αυτούς τους φορείς –που λειτουργούν εκτός των παραδοσιακών τραπεζών– δημιουργεί ένα σύστημα χωρίς την αναγκαία διαφάνεια και αξιοπιστία.

Σύμφωνα με την ομιλήτρια, οι αγορές χρήματος και νομισμάτων, που καθορίζονται συχνά από ανευθυνότητα και έλλειψη ρύθμισης, αντικρούουν τις βασικές αρχές εμπιστοσύνης και συνεργασίας που είναι απαραίτητες για μια υγιή οικονομία.

Η παρουσίαση κατέληξε στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και των οικονομικών «εγγυήσεων». Οι επενδύσεις, όπως επισήμανε, δεν αξιολογούνται πια αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές τους αποδόσεις αλλά και με την προσδοκία μελλοντικών εσόδων, δημιουργώντας ένα ασταθές σύστημα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Τέλος, κάλεσε την Κύπρο να λειτουργήσει ως πρότυπο κράτους που επενδύει σε ρυθμιστικές διαδικασίες και μηχανισμούς διαφάνειας, συμβάλλοντας σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία, όπου η χρηματοοικονομική ανάπτυξη εξυπηρετεί το κοινό καλό και όχι μόνο τα συμφέροντα των λίγων.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη