Powered by

Τα σχέδια επιχορηγήσεων για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων το 2025-Το διαθέσιμο κονδύλι και ο προορισμός του

Σειρά δράσεων και σχεδίων για στήριξη, ανάδειξη και ενίσχυση του τουρισμού στην Κύπρου, αναμένεται να προωθήσει και να υλοποιήσει το 2025 το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Ανάμεσα σε άλλα, το Υφυπουργείο θα πραγματοποιήσει διαφημιστικές εκστρατείες σε αγορές προτεραιότητας, ενώ θα προωθήσει και διάφορες ενέργειες τουριστικής προβολής και ενημέρωσης για τον τουριστικό προορισμό της Κύπρου, για τις ειδικές μορφές τουρισμού και γενικά για προβολή της Κύπρου.

Επίσης, θα συνεχίσει να εφαρμόζει σειρά σχεδίων για στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα διενεργήσει μελέτες για χαρτογράφηση των καταδυτικών σημείων στην Κύπρο, για ανάπτυξη των ορεινών αθλητικών θερέτρων, για τον τουρισμό υγείας και για την αειφορία.

Οι δράσεις

Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού (€65.547.000) περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €27.677.000 που προορίζονται να καλύψουν:

1.Συνεργασία με τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εταιρειών.

2.Διενέργεια διαφημιστικών εκστρατειών σε αγορές προτεραιότητας, όπως αυτές καθορίζονται στο επιχειρησιακό πλάνο και περιλαμβάνει διαφημιστικές ενέργειες σε διάφορα ηλεκτρονικά ή και άλλα διαφημιστικά μέσα, όπως διενέργεια διαφημιστικών ενεργειών σε Online Travel Agencies (Διαδικτυακά Ταξιδιωτικά Γραφεία - OTA) και σε άλλα μέσα, όπως εξωτερική διαφήμιση και έντυπα, καθώς και παραγωγή υλικού.

3.Ενέργειες τουριστικής προβολής και ενημέρωσης:

  • Αναφορικά με τον τουριστικό προορισμό της Κύπρου, που διενεργούνται, είτε μέσω των Γραφείων Εξωτερικού, είτε μέσω δράσεων της Διοίκησης, όπως διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων, ενημέρωσης και προβολής, που απευθύνονται σε φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και στο κοινό.
  • Αναφορικά με τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, γαμήλιος, γκόλφ, θρησκευτικός, τουρισμός υπαίθρου, καταδυτικός, συμπεριλαμβανομένων κοινών διαφημιστικών ενεργειών με οργανωτές ταξιδίων, καθώς και συνεργασίες με διάφορους φορείς/συνδέσμους και άλλους εταίρους.
  • Εκδηλώσεις γενικής τουριστικής προβολής, περιλαμβανομένων εκδηλώσεων, που αφορούν σχέδια και προγράμματα του Υφυπουργείου.

4.Παραγωγή κατάλληλου υλικού προβολής, σε κάθε δυνατή διαθέσιμη μορφή, που να καλύπτει ευρύτερα το φάσμα του τουρισμού, για την υλοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων διαφημιστικών εκστρατειών, δημιουργία προτύπων δημιουργικών υλικών, δημιουργία/προσαρμογή τεχνικού υλικού, συγγραφή κειμένων κ.λ.π. και περιλαμβάνει υλικό που σχετίζεται με θέματα φιλοξενίας, τουριστικής συνείδησης και τουριστικών επαγγελμάτων.

Περιλαμβάνει επίσης, την κάλυψη του κόστους του «Search Engine Optimization», με στόχο την αύξηση της ορατότητας των ψηφιακών μέσων του Υφυπουργείου, στις μηχανές αναζήτησης.

5.Ανάπτυξη και προβολή του προγράμματος «Αυθεντικές Διαδρομές-Heartland of Legends» (προωθητικά φιλμάκια, φωτογραφήσεις, banners, flags, posters, δώρα για διαγωνισμούς, ετοιμασία/επιμέλεια προωθητικών κειμένων/άρθρων για την ιστοσελίδα, προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες).

6.Πολιτιστική Διαδρομή «Αφροδίτη», που περιλαμβάνει, τον επανασχεδιασμό και κατασκευή πινακίδων, audio guides, φωτογραφίσεις, φύτευση λουλουδιών, διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λ.π..

7.Δράσεις ενημέρωσης, που σχετίζονται με τον τομέα απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθώς για τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με βράβευση επιχειρήσεων/επαγγελματιών, που διακρίνονται σε συγκεκριμένους κλάδους του τουριστικού τομέα.

8.Προβολή/διαφήμιση των σχεδίων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

9.Διαφημιστικές συνεργασίες με εταίρους, που έχουν απόλυτη σχέση με το τουριστικό προϊόν, μέσω κοινών ενεργειών, με διαφημιστικά κυρίως ανταλλάγματα.

10.Ξεναγήσεις με αδειούχο ξεναγό, μετά από αιτήματα από Κρατικές Υπηρεσίες, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχολικές μονάδες, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουριστικά γραφεία, επαγγελματικούς συνδέσμους, αεροπορικές εταιρείες, πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο κ.λ.π..

Σχέδια και επιχορηγήσεις

Εξάλλου, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €12.396.000 που προορίζονται να καλύψουν:

  • €10.711.000 Σχέδια για προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού. Μέρος των σχεδίων εμπίπτουν κάτω από τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis):
    1. Σχέδιο Επιχορήγησης ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων, συνδέσμων, και ομοσπονδιών για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο - De Minimis
    2. Σχέδιο Επιχορήγησης για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο - De Minimis
    3. Σχέδια Κινήτρων συνεδριακού τουρισμού για την προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού με τη στήριξη των προωθητικών ενεργειών της συνεδριακής βιομηχανίας της Κύπρου - De Minimis.
    Συγκεκριμένα: Σχέδιο (α) για την οργάνωση συνεδρίων/συναντήσεων, (β) για την πραγματοποίηση ταξιδίων κινήτρων και (γ) για εκδηλώσεις λανσαρίσματος προϊόντων στην Κύπρο.
    4. Σχέδιο Επιχορήγησης εκδηλώσεων για την προώθηση της οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων - De Minimis.
    5. Σχέδιο για την πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου CYS EN ISO 24803:2017.
    6. Σχέδιο Επιχορήγησης για ενθάρρυνση έργων για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των παραλιών.
    7. Σχέδιο Χορηγιών για επενδύσεις εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
    8. Σχέδιο Επιχορήγησης για βελτίωση υποδομών προσβασιμότητας, περιβαλλοντικής συνείδησης και δημιουργίας / αναβάθμισης υποδομών ειδικών ενδιαφερόντων - De Minimis.
    9. Σχέδιο Επιχορήγησης για τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού - De Minimis.
    10. Σχέδιο Επιχορήγησης για την ψηφιακή μετάβαση παρόχων ειδικών μορφών τουρισμού - De Minimis.
    11. Σχέδιο Επιχορήγησης κοινοτήτων και άλλων φορέων για την πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικων Χωριών.
    12. Σχέδιο Επιχορήγησης βιωματικών εργαστηρίων παραδοσιακής χειροτεχνίας, μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και οινογαστρονομίας - De Minimis.
    13. Σχέδιο Κινήτρων για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στη Κύπρο - De Minimis.
  • Σχέδια που υλοποιούνται στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €8.100.000:
    14. ΣΑΑ αρ.74 – €3.200.000: Σχέδιο χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε ύπαιθρο, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
    15. ΣΑΑ αρ.75 – €2.000.000: Σχέδιο χορηγιών για την αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης ή πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής με τη δυνατότητα ένταξης τους στο σύμφωνο «Taste of Cyprus».
    16. ΣΑΑ αρ.76 - €900.000: Σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία και εμπλουτισμό εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, τουρισμού υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης και αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με στόχο την προσέλκυση τουρισμού υγείας / ευεξίας.
    17. ΣΑΑ αρ.79 – €2.000.000: Σχέδιο χορηγιών για την αναβίωση περιοχών της υπαίθρου και ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω της δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών για εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Εκθέσεις και προωθητικά έντυπα

Επίσης, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού περιλήφθηκαν και πιστώσεις ύψους €3.450.000 που προορίζονται να καλύψουν τη συμμετοχή, με περίπτερα/εργαστήρια πωλήσεων σε τουριστικές εκθέσεις, κυρίως στο εξωτερικό, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €200.000, που προορίζονται να καλύψουν, τη δαπάνη για σχεδιασμό, δημιουργία και επικαιροποίηση προωθητικών εντύπων (περιλαμβανομένου και αυτών που σχετίζονται με την πολιτιστική διαδρομή «Αφροδίτη»), αφίσες/banners για εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, beach flags, οδηγών, Newsletter για το Παρατηρητήριο Τουρισμού κλπ.

Συγκεκριμένα:

  • Καλλιτεχνική επιμέλεια, σχεδιασμός και στήσιμο εξειδικευμένων προωθητικών έντυπων.
  • Δημιουργία διαφημιστικού υλικού / υποβοηθητικών εργαλείων προβολής των εντύπων για εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως, QR code stands, αφίσες / banners, beach flags, οδηγούς, πληροφοριακές πινακίδες κ.λ.π.
  • Κειμενογράφηση για νέα έντυπα.
  • Επικαιροποίηση / προσαρμογές υφιστάμενων εντύπων.
  • Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για έντυπα και τη διαδικτυακή μορφή τους, στους ιστότοπους του Υφυπουργείου.
  • Εκτύπωση και επανεκτύπωση εντύπων, ανάλογα με τις ανάγκες στα Γραφεία Πληροφοριών και στα Γραφεία Εξωτερικού, καθώς επίσης τις ανάγκες φορέων στον τουριστικό τομέα, όπως μεγάλα συνέδρια / εκδηλώσεις των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας.

Πιστώσεις για φιλοξενία

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό έχουν περιληφθεί και πιστώσεις για φιλοξενία και συγκεκριμένα:

  • €550.000 για φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και οργανωτών ταξιδιών, που περιέχουν την Κύπρο στους τουριστικούς προορισμούς τους, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, bloggers / influencers, τηλεοπτικών συνεργείων, φωτογράφων, νικητών διαγωνισμών, διαμορφωτών άποψης (decision makers), ταξιδιωτικών συγγραφέων (travel writers) κλπ., που προβάλλουν την Κύπρο, καθώς και δαπάνες προμήθειας μικρών αναμνηστικών δώρων.
  • €4.080 για κάλυψη εξόδων για ποτά που προσφέρονται σε επισκέπτες στο γραφείο του Υφυπουργού, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων/συσκέψεων, που προεδρεύει ο Υφυπουργός, μέχρι του ποσού των €4.080 ετησίως (έναντι αποδείξεων).
  • €2.040 για κάλυψη εξόδων ξοδα για ποτά που προσφέρονται κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών επαφών, συνεδριάσεων και συσκέψεων στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή ή σε αίθουσα συνεδριάσεων του Υφυπουργείου, που προεδρεύει ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός, μέχρι του ποσού των €2.040 ετησίως (έναντι αποδείξεων).

Ετοιμασία μελετών/εκθέσεων:

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2025 περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €202.960 για ετοιμασία μελετών και εκθέσεων:

  • €99.960 για διενέργεια μελέτης χαρτογράφησης καταδυτικών σημείων. Η πρόνοια αφορά την ολοκλήρωση μελέτης, που ξεκίνησε το 2023 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακής απεικόνισης των περίπου 70 καταδυτικών σημείων, τα οποία έχουν αναγνωριστεί στην Κύπρο και συγκεκριμένα την τρισδιάστατη αποτύπωση της στεριάς και του βυθού, καθώς και δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου βυθού.
  • €30.000 για διενέργεια μελέτης ανάπτυξης ορεινών αθλητικών θερέτρων. Η πρόνοια αφορά εκπόνηση μελέτης αναφορικά με αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στις ορεινές περιοχές με σκοπό την μετατροπή των ορεινών περιοχών σε «Κέντρο Ορεινού Αθλητισμού», ούτως ώστε μέσω του εμπλουτισμού του εξειδικευμένου προϊόντος, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ορεινών περιοχών.
  • €40.000 για διενέργεια μελέτης για τον Τουρισμού Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου «Όραμα 2035», η οποία θα εξετάσει τα υπάρχοντα δεδομένα τα οποία αφορούν τον τουρισμό υγείας και ευεξίας και συγκεκριμένα τον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και τον τουρισμό ευεξίας.
  • €33.000 για διενέργεια μελέτης για την αειφορία, για καταγραφή της παρούσας κατάστασης, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για υιοθέτηση και εφαρμογή από τις τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο τη βελτίωση της αειφορίας τους.

Αγορά υπηρεσιών

Ακόμη, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €592.000 για αγορά των πιο κάτω συμβουλευτικών υπηρεσιών:

  • €380.000 - Υπηρεσίες για την ετοιμασία όρων ανοικτού διαγωνισμού για την ανάπτυξη μαρίνας στην Κισσόνεργα στην Πάφο, και παροχή υποστήριξης καθόλη τη διάρκεια διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  • €62.000 - Υπηρεσίες για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού ιστορικού αρχείου για τον τουρισμό στην Κύπρο, που θα περιλαμβάνει τεκμηριωμένη καταγραφή όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και θα αποτελέσει εργαλείο διατήρησης και διάχυσης σημαντικών ιστορικών στοιχείων για τον τουρισμό της Κύπρου.
  • €40.000 - Υπηρεσίες για εκπόνηση έρευνας για τον τουρισμό φύσης / υπαίθρου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή καταλυμάτων και εστιατορίων, κοντά σε μονοπάτια της φύσης και η διασύνδεση διαδρομών πεζοπορίας.
  • €30.000 - Υπηρεσίες για την υλοποίηση των όρων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 (ΕΣΤ), καθώς και για την αναθεώρηση της ΣΜΠΕ, με βάση την επικαιροποιημένη ΕΣΤ 2035.
  • €25.000 - Υπηρεσίες ομάδας επόπτη για τη μαρίνα Παραλιμνίου και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα μαρίνων και χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.
  • €20.000 - Υπηρεσίες για ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος για αξιοποίηση του θεσμού του «Οδηγού Βουνού», που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού φύσης/υπαίθρου, ειδικότερα στην περιοχή του Γεωπάρκου Τροόδους.
  • €20.000 - Υπηρεσίες αρχιτέκτονα για τον έλεγχο αιτήσεων κέντρων αναψυχής, τον έλεγχο αιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (ετοιμασία τεχνικών εκθέσεων), καθώς και την καταγραφή και αξιολόγηση ερωτηματολογίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναφορικά με τις διευκολύνσεις που διαθέτουν για άτομα με αναπηρίες.
  • €10.000 - Υπηρεσίες για θέματα που αφορούν τις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου και περιοχής Τροόδους.
  • €5.000 - Υπηρεσίες για τον επανακαθορισμό κριτηρίων ένταξης επιχειρήσεων, για την περίπτωση της Κύπρου, στο label «Vegan Friendly».

Οικονομική στήριξη

Τέλος, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2025 περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €1.685.000 για οικονομική στήριξη των:

  • Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ): Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου και Τροόδους, η οποία περιλαμβάνει ενέργειες για την οργάνωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και προβολή του τουριστικού προϊόντος εντός της περιφέρειας τους (€1.560.000).
  • Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ), με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου (De Minimis) (€75.000).
  • Κοινοτήτων Ακάμα, για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων των κοινοτικών υποδομών/μουσείων (€40.000).
  • Εθνικού Χειριστή Προγράμματος Γαλάζιας Σημαίας, για αγορά σημαιών, αναλώσιμων υλικών για αναλύσεις νερού, σχεδιασμό και εκτύπωση εντύπων και υπηρεσίες ελέγχου παραλιών (€10.000).

Δειτε Επισης

Τα σχέδια επιχορηγήσεων για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων το 2025-Το διαθέσιμο κονδύλι και ο προορισμός του
Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με συντεχνίες και ξενοδόχους ο Παναγιώτου-«Θα κλιμακωθεί η προσπάθεια»
Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Απαντά με στοιχεία για ΕΟΑ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου-Εξέδωσαν 2.131 πολεοδομικές και 2.302 οικοδομικές άδειες
Το καλύτερο ενιάμηνο όλων των εποχών στον τουρισμό-«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ασιόδοξοι»
Cyprus Airways: Δυναμική είσοδος στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης με την «Cyprus Airways Flying Academy»
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Μήνυμα ξενοδόχων σε συντεχνίες: Να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να σεβαστούν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία