Powered by

Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομία με υπεύθυνες και συγκροτημένες πολιτικές, για βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, συνεχή ανάπτυξη και αδιάλειπτη μείωση του δημόσιου χρέους, ανέφερε το Σάββατο, σε γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, για την έκθεση για την κυπριακή οικονομία του ευρωπαϊκού Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Scope Ratings GmbH (Scope).

Όπως εξηγείται, ο ευρωπαϊκός Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Scope Ratings GmbH (Scope), με σχετική απόφαση του που δημοσίευσε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, αποφάσισε την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βαθμίδα «Α-» αποδίδοντας επίσης «Σταθερές Προοπτικές».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η ΚΔ τοποθετείται στην κλίμακα «Α» των πιστοληπτικών Αξιολογήσεων», αναφέρει ο κ. Κεραυνός σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομία με υπεύθυνες και συγκροτημένες πολιτικές, για βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, συνεχή ανάπτυξη και αδιάλειπτη μείωση του δημόσιου χρέους».

Προστίθεται ότι οι σταθερές προοπτικές (Stable Outlook) αντανακλούν την άποψη του Οίκου Scope ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αποτυπώνουν ήδη μια ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές.

Στην γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Κύπρου οφείλεται πρώτον στις ισχυρές δημοσιονομικές προοπτικές που χαρακτηρίζονται από βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και από τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Αναφέρει ότι η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αναμένεται να συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω αύξηση των εσόδων και τις σταθεροποιημένες καθαρές πληρωμές τόκων.

Προσθέτει ακόμη ότι η ενίσχυση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας ενισχύει τη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων και προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα και αυξάνει την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Κύπρου οφείλεται κατά δεύτερον στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και τις αντίστοιχες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

«Οι ισχυρές επιδόσεις οδηγούνται από σταθερές προοπτικές ανάπτυξης σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, του τουρισμού και των κατασκευών, καθώς και της αυξημένης οικονομικής διαφοροποίησης μέσω της επέκτασης του τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών», αναφέρει.

Τρίτον, σημειώνει ότι η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Κύπρου οφείλεται και στην μείωση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υποστηρίζει ότι παρά τις επίμονες ευπάθειες, οι ισολογισμοί των τραπεζών υποστηρίζονται από τη βελτίωση της κερδοφορίας, της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, των επιπέδων κεφαλαίου και των μετρήσεων ρευστότητας, σηματοδοτώντας σταθερή πρόοδο για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2012-13. 

Όπως εξηγεί, ο κ. Κεραυνός, αυτό συνεχίζει να ενισχύει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών του κλάδου και μετριάζει τους κινδύνους ενδεχόμενης υποχρέωσης στον ισολογισμό του δημοσίου.

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η αναβάθμιση από Scope
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%